“Ογκρέσα” από τον Κώστα Κρομμύδα

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

23350580Με τον απλό του λόγο, ο συγγραφέας μας εξιστορεί τη ζωή τριών ανθρώπων, μαζί και χώρια την καθεμιά. Αρκετά μπορεί να μας θυμίσουν κάτι ή να μας φανούν γνωστά, γιατί τα έχουμε ακούσει ή ζήσει. Πολλά δεν θα τα θέλαμε όμως.

Η Ογκρέσα είναι μυθική μορφή. Είναι η μυστηριακή γυναίκα με ακαταμάχητο έως επικίνδυνο ερωτισμό. Υποδηλώνει τη μοιραία, τη γυναίκα πλανεύτρα. Αναφέρεται και ως γυναίκα δράκαινα.

Η Κατερίνα είναι μια γυναίκα που ζει μια πλούσια, ασφυκτική ζωή, πολύ μακριά από αυτό που θα ήθελε να ζήσει. Νιώθει να πνίγεται και είναι έτοιμη να το κάνει, όταν παίρνει το τελειωτικό χτύπημα από τον άπιστο αλλά πολύ ισχυρό σύζυγο. Πάνω στην απελπισία της, καλεί ένα τυχαίο νούμερο στο κινητό της και η άλλη άκρη της γραμμής φτάνει στο Γιάννη, ένα ξημέρωμα. Μετά το απίστευτο τηλεφώνημα, ο Γιάννης, ένας άντρας πεινασμένος για ζωή, με πολλές και ρηχές εμπειρίες, θα δει τη σκέψη του να περιτριγυρίζει σε εκείνο το ξημέρωμα. Η Κατερίνα θα γίνει η Ογκρέσα του. Κάπως έτσι θα γεννηθεί αυτή η πολυτάραχη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ανθρώπων, που θα τους οδηγήσει μέσα από σκοπέλους, σε θάλασσες που δεν έχουν ταξιδέψει ξανά και σε παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

Το δρόμο τους θα περιπλέξει η δράση ενός ανθρώπου που έχει πονέσει από μια Ογκρέσα, μια γυναίκα πολύ διαφορετική από την Κατερίνα, που όμως έχει αφήσει το σημάδι της και συνεχίζει να το αφήνει. Θα καταφέρουν όμως να βρουν την άκρη σε όλο αυτό και μαζί και τη λύτρωση;

 

Ο λόγος απλός, κατανοητός και χωρίς φανφάρες. Ο συγγραφέας μπαίνει στην ιστορία δυναμικά και γρήγορα. Προχωράει με πάθος και ορμή περιγράφοντας καταστάσεις και συναισθήματα με τον δικό του τρόπο. Η ιστορία του βιβλίου, δεν είναι μόνο μια ιστορία αγάπης. Φέρει πάνω της δυνατά συναισθήματα και έντονους χαρακτήρες, εικόνες από το παρελθόν που στοιχειώνουν τους ήρωες και δημιουργούν ένα άλλο παρόν.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.