“Η μέθοδος 15/33” από τη Shannon Kirk

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

b3d344c4a65c92feed5bbcf0062cc5abΜια δεκαεξάχρονη κοπέλα πέφτει θύμα απαγωγής. Διόρθωση, μια έγκυος δεκαεξάχρονη κοπέλα πέφτει θύμα απαγωγείς. Είναι φοβισμένη. Είναι τρομοκρατημένη. Είναι όσα θα μπορούσε να είναι και να νιώθει μια έφηβη και μια μάνα συγχρόνως.

Τώρα ας αλλάξουμε εικόνα.
Μια δεκαεξάχρονη έγκυος κοπέλα με εξαιρετικά υψηλό δείκτη ευφυίας και χειριστικές ικανότητες, μια κοπέλα που μπορούσε από μικρό παιδί να διαχωρίζει τη λογική από το συναίσθημα, σε οποιαδήποτε κατάσταση, πέφτει θύμα απαγωγής. Κάποιος την αρπάζει από την άκρη του δρόμου καθώς πηγαίνει στο σχολείο της και τη χώνει σε ένα βρομερό φορτηγάκι. Της μισοκλείνει τα μάτια και τη μεταφέρει σε ένα απομακρυσμένο κτήριο. Α, και φυσικά απειλεί το αγέννητο παιδί της.

Αυτή λοιπόν η μέλλουσα μητέρα δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα στην τύχη, πόσο μάλλον την υγεία του μωρού της. Θα λάβει υπ’ όψιν της όλες τις παραμέτρους, όλα τα στοιχεία και θα τελειοποιήσει το σχέδιο απόδρασης και εκδίκησής της μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Οι πράκτορες που έχουν αναλάβει την υπόθεση της απαγωγής έχουν τις δικές τους ιστορίες και τους δικούς τους λόγους να βρεθούν οι ένοχοι αλλά και το θύμα. Οι πρώτοι για να τιμωρηθούν και η δεύτερη για να βεβαιωθούν ότι και η ίδια αλλά και το μωρό τους είναι υγιείς και ασφαλείς.

Η ιστορία που μας αφηγείται η συγγραφέας είναι συγκλονιστική. Ποιος δεν θα μπορούσε να ταυτιστεί είτε με το θύμα το ίδιο είτε με τους γονείς του. Η απαγωγή ανηλίκου από μόνη της είναι αρκετή για να δέσει τον αναγνώστη στην τριχιά της ιστορίας. Όταν δε η ανήλικη κοπέλα είναι και έγκυος, τότε απλά έχουμε το κερασάκι στην τούρτα.

Αυτό που δεν περιμένει ο αναγνώστης, είναι να διαβάσει για ένα θύμα απαγωγής που είναι το ίδιο ή και περισσότερο ψυχρό από τον ίδιο τον απαγωγέα. Το θύμα φέρεται σαν να έχει να κάνει με ένα επιστημονικό πείραμα. Κρατάει όλα τα στοιχεία που μπορεί να της χρησιμεύσουν και μετρά ξανά και ξανά όσο θα μπορούσαν να της φανούν χρήσιμα για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει απόκλιση και ότι ο θύτης ακολουθεί μια ρουτίνα. Είναι πολύ πιο εύκολο αυτό για κάποιον που μπορεί να αποκλείσει τα συναισθήματά του, από ότι για το μέσο άνθρωπο.

Ο αναγνώστης βλέπει μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας, πως μπορεί να σκέφτεται ένας χαρισματικός άνθρωπος. Πόσο ψυχρά και λογικά μπορεί να σκέφτεται και να πράττει σε στιγμές που οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο θα τον είχε καταβάλλει ο φόβος.

Θα μπορέσει ο αναγνώστης τελικά να κατανοήσει το νου του θύματος; Θα συμφωνήσει με τις αποφάσεις που πήρε; Θα το δει από ηθικής άποψης το όλο θέμα ή θα λειτουργήσει με το συναίσθημα; Τελικά, ήταν όντως θύμα το θύμα;

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

93f255605501d4fd88ed4c8c1b7f4e4f

Η Shannon Kirk ασκεί μάχιμη δικηγορία στη Μασαχουσέτη, όπου ζει με τον άντρα της, που είναι φυσικός, και τον γιο τους. Προτού μετακομίσει στη Μασαχουσέτη, ήταν δικηγόρος στο Σικάγο. Φοίτησε στα Πανεπιστήμια Γουέστ Βιρτζίνια Γουέσλιαν και Σεντ Τζον και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Σάφολκ, όπου διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια. Η Μέθοδος 15/33 είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

Website / Facebook / Twitter / Goodreads

One thought on ““Η μέθοδος 15/33” από τη Shannon Kirk

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.