“Από ζάχαρη κι αλάτι” από τη Βανέσα Αδαμοπούλου

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

zaxari-k-alati.jpgΟ Αντρέας είναι ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα χωριό της Ηπείρου. Μένει με τους γονείς του σε ένα σπίτι λίγο πιο μακριά από τα άλλα του χωριού κι έτσι νιώθει λίγο αποκομμένος. Προσδοκά τις επισκέψεις στη γιαγιά που θα τον φέρουν στο κέντρο του χωριού και στην παρέα των άλλων παιδιών στην ηλικία του. Εκτός από όλα αυτά, δεν νιώθει ότι παίρνει όλη την αγάπη της μητέρας του, της Ελένης. Νιώθει ότι εκείνη συγκρατείται και δεν εκδηλώνεται μαζί του όπως θα ήθελε λόγω του πατέρα του. Τον νιώθει λιγάκι σαν αντίζηλο και αυτή τους η σχέση είναι που θα τους σημαδέψει και τους δυο.

Με αυτό το υπόβαθρο τους βρίσκει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Νικόλας, ο πατέρας, φεύγει στο μέτωπο, οπότε μάνα και γιος μετακομίζουν στο αρχοντικό της γιαγιάς μέσα στο χωριό, όπου και εξελίσσεται το κύριο και βασικό μέρος της ιστορίας. Η σχέση του Αντρέα με τη μάνα του δεν θα αλλάξει, αλλά τα συναισθήματα και των δύο θα γίνουν πιο δυνατά και θα συνεχίσουν να υποβόσκουν.

Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από τα μάτια και τη φωνή του Αντρέα. Η φωνή αυτή έχει κάτι από την ντοπιολαλιά που βοηθάει στην εξέλιξη και φέρνει τον αναγνώστη πιο κοντά στην ίδια την ιστορία. Ο αφηγητής μένει στα γεγονότα, αυτά του πολέμου πιο επιφανειακά και αυτά της καθημερινότητας λίγο πιο εκτεταμένα. Το ιστορικό στοιχείο δεν είναι τόσο έντονο, με την έννοια ότι δεν μαθαίνουμε ανά πάσα στιγμή και ιστορική περίοδο την εξέλιξη του πολέμου, παρά μόνο στο ποσοστό που επηρεάζει την ιστορία του βιβλίου. Αυτό από μόνο του δείχνει μια ωριμότητα και μια σταθερά στο αντικείμενο του βιβλίου, που είναι η ιστορία του Αντρέα.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

 

Book Trailer

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

adamopoulouΗ ΒΑΝΕΣΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία, Μεθοδολογία και Θεωρία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται με το τραγούδι επαγγελματικά, εμφανίζεται σε μουσικές παραστάσεις και έχει πρωταγωνιστήσει σε παιδικά μιούζικαλ. Το 2009 άρχισε να πλάθει ιστορίες στο χαρτί. Έκτοτε γράφει συχνά, μεταφράζει θεατρικά έργα που πέφτουν στα χέρια της, ενώ συνδημιούργησε και ένα blog για μαμάδες, όπου κατέγραψε τις προσωπικές της ιστορίες καθημερινής τρέλας ως… νεόκοπη μητέρα. Το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο Αθώοι στον έρωτα. Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.