Συνέντευξη με τη συγγραφέα Έλση Τσουκαράκη

Το τελευταίο βιβλίο της Έλσης Τσουκαράκη με τίλτο “Γαλάζιος Λαβύρινθος”  κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Η αγαπημένη συγγραφέας χιλιάδων αναγνωστών επιστρέφει με μια ιστορία μυστηρίου που υπόσχεται να σας κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι την τελευταία σελίδα της!

 

galazios.jpg

Συγγραφέας: Έλση Τσουκαράκη  

Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία

Ημερομηνία Έκδοσης: Οκτώβριος 2017

ISBN: 978-618-01-2186-5
ISBN Ebook: 978-618-01-2187-2
Σελίδες:  408

Τιμή : 16,60 €

Τιμή ebook: 12.99 €

 

Ο αιφνίδιος και ύποπτος θάνατος ενός μικρού αγοριού έρχεται να ταράξει την καθημερινότητα του εισαγγελέα Σάββα Νίκα, ο οποίος βιώνει για πρώτη φορά στη ζωή του τον έρωτα με τη φλογερή κοκκινομάλλα Λούσι.

Την ίδια ταραχή νιώθει κι ο έμπειρος ιατροδικαστής Βλάσης Φωτίου, κοντά στη δύση της καριέρας του, γεγονός που εγείρει μέσα του πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Το τραγικό γεγονός αναστατώνει και τον αστυνόμο Ανέστη Βαγενά, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την αληθινή αγάπη.

Όταν ακόμα ένα παιδί χάνει με τον ίδιο παράξενο τρόπο τη ζωή του, οι τρεις άντρες συνεργάζονται για να εξιχνιάσουν αυτούς τους αποτρόπαιους θανάτους.

Ποιο άρρωστο μυαλό οργανώνει την εξόντωση μικρών παιδιών; Ποιες είναι οι αιτίες μιας τόσο αποκρουστικής πράξης; Πόσο εύκολη είναι σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου η ανακάλυψη της αλήθειας και η σύλληψη του δολοφόνου;

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου “Γαλάζιος Λαβύρινθος” το Chill and read συνομίλησε με τη συγγραφέα, την ευχαριστεί πολύ για το χρόνο και τις απαντήσεις της και σας καλεί να την γνωρίσετε κι εσείς!

 

  1. Αγαπητή κα Τσουκαράκη, τις θερμές μας ευχές για το νέο σας βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, με τίτλο «Γαλάζιος Λαβύρινθος». Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας και το αντικείμενο της συγγραφής;

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σας! Από μικρή σκάρωνα ιστορίες με τη φαντασία μου και με τα χρόνια αυτή η εσωτερική λαχτάρα τροφοδοτούσε ακούραστα το όνειρο και την ανάγκη να εκφραστώ σε άγραφες σελίδες… δίνοντας διέξοδο να εκδηλωθεί ένας δικός μου ολόκληρος κόσμος!


  2. Από πού αντλείτε την έμπνευση για κάθε έργο σας και κάθε χαρακτήρα;

    Από έναν μικρό και σκανδαλιάρη δαιμονάκο μέσα μου … ανεξάντλητο σε ιδέες… μονίμως άυπνο και ταραχώδη! Ψιθυρίζει διάφορα ασυνάρτητα, ασύστολα στο μυαλό μου και με τριβελίζει όλη μέρα να τα βάλω σε τάξη! Είναι κτητικός και ζηλιάρης κι αποζητά συνεχώς το ενδιαφέρον και την προσοχή μου. Όμως συμπεριφέρεται στον εαυτό μου με πίστη, αφοσίωση κι ακούραστη προσήλωση! Περνάω τόσο όμορφα μαζί του!


  3. Έχετε συμπεριλάβει ποτέ στα βιβλία σας κάποια προσωπικά σας βιώματα; Εάν έχει συμβεί αυτό ποτέ, πόσο ανώδυνη, ή επώδυνη ήταν η αντικειμενική προσέγγισή τους συγγραφικά;

    Ουδέποτε συμπεριέλαβα, συνειδητά τουλάχιστον σε βιβλία προσωπικά μου βιώματα. Νιώθω, σαν να ακυρώνω την ίδια μου δημιουργικότητα και φαντασία. Όμως σίγουρα η ψυχολογική προσέγγιση κι ανάλυση των ηρώων μου, όπως κι ο τρόπος διαχείρισης των πολύπλοκων ανθρώπινων συναισθημάτων, καθρεφτίζουν κι αντανακλούν υποσυνείδητα τις προσωπικές μου εμπειρίες, τα βιώματα και τις χρόνιες καταγραφές μέσα μου! Άρα υπάρχω σε λέξεις… προτάσεις και παραγράφους… όχι όμως ολοκληρωτικά σε μια ιστορία!


  4. Τι σημαίνει για σας η συγγραφή ενός βιβλίου; Ποια είναι τα συναισθήματά σας όταν γράφετε;

    Όταν γράφω απομονώνομαι τελείως σ’ έναν δικό μου κόσμο, τον οποίο μπορώ να πλάθω και να τροποποιώ καταπώς μου επιτρέπουν οι δυο Πυλώνες της Ύπαρξής μου! Το μυαλό κι η καρδιά! Εξαιρετικά γοητευτική διαδικασία… που απλώνει διάχυτα μέσα μου… μια ενδόμυχη αίσθηση εξουσίας, εφόσον ζωντανεύω και κατευθύνω μοιραία και τελεσίδικα…. ανθρώπινες πορείες!


  5. Τι είναι η έμπνευση, για σας προσωπικά αλλά και γενικά; Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές και ώρες της ημέρας που σας είναι πιο εύκολο να γράψετε ή που σας «επισκέπτεται» η έμπνευση;

    Για μένα έμπνευση είναι η αχαλίνωτη φαντασία μου! Σε ισχύ με πλήρες ωράριο, εφημερεύει, διανυκτερεύει και παιδεύει!


  6. Έχετε κάνει μεταφράσεις, έχετε γράψει διηγήματα, σενάρια, μυθιστορήματα. Τι είναι αυτό που σας ελκύει περισσότερο;

    Η συγγραφή βιβλίων με κερδίζει πανηγυρικά… επειδή νιώθω ελεύθερη σαν ατίθασο άλογο να καλπάσω με όποιον ρυθμό λαχταρώ στη φύση. Οι μεταφράσεις και τα σενάρια ακολουθούν κανόνες και καλούπια, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα….. είτε σωστής και πιστής απόδοσης, είτε περιορισμένων και συμπιεσμένων σελίδων… με κατευθυνόμενη θεματολογία!


  7. Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται συγγραφέας ή είναι κάτι που καλλιεργείται;

    Η συγγραφή είναι μια δημιουργική ανάγκη έκφρασης. Σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει το χάρισμα και το ταλέντο να εκφράζεται δημιουργικά με τη διαφορετικότητα και τον τρόπο του. Οπωσδήποτε υπάρχει η τάση στον χαρακτήρα κάποιου από γεννησιμιού του, αλλά εξαρτάται από εκείνον αν θα κυνηγήσει… κι απογειώσει με λύσσα και λαχτάρα το όνειρο και τη δημιουργικότητά του!


  8. Το νέο σας μυθιστόρημα είναι μια ιστορία μυστηρίου, σε ύφος αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα βιβλία σας. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτή την ιστορία; Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα για την ιστορία του βιβλίου;

    Ο Γαλάζιος λαβύρινθος είναι ένα εγκεφαλικό παιχνίδι πλοκής με τον αναγνώστη… με πολύ μυστήριο, πολύ έρωτα και πολύ Σαίξπηρ. Θα το χαρακτήριζα ψυχολογικό θρίλερ! Όμως σε όλα τα βιβλία μου τελικά υπάρχουν μικρά κρυμμένα μυστικά κι έντονη τάση εξονυχιστικής ανάλυσης των ηρώων μου. Εκεί συναντιέμαι με τον εαυτό μου! Απλώς υπάρχει πάντα η πρόκληση της φαντασίας να δοθεί σε κάθε βιβλίο διαφορετικό ύφος.


  9. Θεωρείτε ότι ο συγγραφέας θα πρέπει να ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας και να «πειραματίζεται»; Θα έπρεπε κανείς να ρισκάρει το υπάρχον αναγνωστικό του κοινό, ή θα όφειλε να εμμένει στο είδος που τον έχει καθιερώσει;

    Μμμ.. Νομίζω ότι μου πέφτει βαριά η λέξη «πρέπει»… Μα η συγγραφή είναι από τη φύση της….. αναζήτηση… περιπλάνηση…. πειραματισμός και ρίσκο του μυαλού και της καρδιάς! Το κυνήγι της σιγουριάς και της καθιέρωσης εκκολάπτει φόβο κι ο φόβος είναι ύπουλος εχθρός της δημιουργικότητας!


  10. Ποιοι πιστεύετε ότι σας διαβάζουν; Θα μπορούσατε να περιγράψετε σε αδρές γραμμές το προφίλ του μέσου αναγνώστη των βιβλίων σας;

    Cherchez la femme! Και στα βιβλία! Αχ! αυτά τα συνειδητοποιημένα κορίτσια κάθε στυλ και ηλικίας που θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα μ’ ένα βιβλίο στο χέρι… ν’ απολαύσουν μοναχικές στιγμές με τον εαυτό τους… και να ανακαλύψουν νέους ανεξερεύνητους κι απάτητους κόσμους… ειδικά στη ψυχή τους! Φοιτήτριες! Νεαρές μαμάδες..! Εργαζόμενες… Νοικοκυρές… Συνταξιούχοι… σούπερ γιαγιάδες που δεν παραδίδονται εύκολα στο χρόνο! Στις ίδιες παρέες από κοντά κι αρκετοί κύριοι!


  11. Πώς αντιδράτε στις αρνητικές κριτικές; Πόσο σας ενδιαφέρουν; Κατά πόσο έχουν επηρεάσει τόσο την ψυχολογία σας όσο και τη γραφή σας όλα αυτά τα χρόνια της συγγραφικής σας πορείας;

    Οι αρνητικές κριτικές ενοχλούν σίγουρα, όταν δεν έχουν ευπρέπεια και καλή προαίρεση. Μεταμορφώνονται σε φαρέτρα με δηλητηριώδη βέλη!  Δεν τους χαμογελώ…!! Όμως είτε τις θετικές, είτε τις αρνητικές κριτικές, τις διαχειρίζομαι με προσοχή, ώστε να μη γίνουν χειριστικές στην προσωπικότητα μου και τον τρόπο γραφής μου.


  12. Η Έλση Τσουκαράκη διαβάζει; Τακτικά; Αραιά; Ποιο είδος λογοτεχνίας προτιμάτε; Τι διαβάζετε σήμερα;

    Διαβάζω ακούραστα….. και συστηματικά, όλες τις εποχές του χρόνου! Χωρίς υποψήφια βιβλία για ανάγνωση… κάτι λείπει από το σπίτι, υπάρχει κάποιο κενό, σαν παράπονο μέσα μου…. Εκτός από λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας… που δε με έλκει ακόμα ιδιαίτερα, είμαι πρόθυμη να κεντρίσω το ενδιαφέρον μου και να γνωρίσω κάποιον συγγραφέα…. σε οποιοδήποτε «αξιοπρεπές» ανάγνωσμα!


  13. Ποια βιβλία έχετε διαβάσει περισσότερο από μία φορά; Πόσο η ανάγνωση βιβλίων άλλων συγγραφέων επηρεάζει τη δική σας γραφή;

    Παλαιότερα μελετούσα εξακολουθητικά τα βιβλία του Καζαντζάκη και του Ντοστογιέφσκι, επειδή κάθε φορά ανακάλυπτα στοιχεία και νοήματα που μου είχαν διαφύγει. Όσο ωρίμαζα, τόσο μέστωναν οι κατανοήσεις μου από τα βιβλία τους. Τους θεωρώ χρόνιους κι επιστήθιους φίλους μου… όμως πάντα ήθελα να βουτώ στα αχαρτογράφητα νερά της συγγραφής με δικά μου δάνεια κι αποθέματα! Πλέον με κυνηγά ο χρόνος και σπανίως επιστρέφω σε αναγνώσματα του παρελθόντος…  Μαζεύει πια πολλή σκόνη η βιβλιοθήκη μου!


  14. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Ποια είναι τα 5 αγαπημένα σας βιβλία όλων των εποχών;

    Αν μου επιτρέπετε να συνδυάσω στην απάντησή μου και τις δυο σχετικές ερωτήσεις σας, διότι τα 5 αγαπημένα μου βιβλία δημιουργήθηκαν αντίστοιχα από τους αγαπημένους μου συγγραφείς! Σαν παιδί λάτρευα όλη τη σειρά μυθιστορημάτων της Πηνελόπης Δέλτα! Στην εφηβεία έκλαιγα, φιλοσοφούσα και μελαγχολούσα με τη συντροφιά του Μενέλαου Λουντέμη. Αργότερα… μεγαλύτερη ανακάλυψα και  συγκλονίστηκα με τον αξεπέραστο ογκόλιθο της λογοτεχνίας, τον Ντοστογιέφσκι! Τον εμβληματικό Καζαντζάκη τον κουβαλάμε όλοι μέσα μας… με κάποιον ιδιόμορφο τρόπο, σαν να κυλά στα αγγεία μας!  Στη σύγχρονη λογοτεχνία ακολουθώ τις σπάνιες αλλά αξιόλογες εκδόσεις της Dona Tartt!


  15. Ποιος μυθιστορηματικός ήρωας από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, είναι ο αγαπημένος σας;

    Συγκινούμαι από παιδί με τον αξεπέραστο Γιάννη Αγιάννη του Βίκτωρος Ουγκώ. Ολοκληρωμένη ανθρώπινη, μεταμορφωτική πορεία, από τη μιζέρια και το σκοτάδι… στο Φως και τη λύτρωση! Χαρακτήρας – αιώνιο σύμβολο, της αστείρευτης εσωτερικής αγάπης, της συμπόνιας και της δύναμης συγχώρεσης! Επίσης ξεχωρίζω δυνατές, ουσιαστικές κι εμβληματικές πτυχές στην προσωπικότητα διαφόρων ηρώων του Καζαντζάκη!


  16. Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία σε σύγκριση με παλιότερες εποχές;

    Τα σύγχρονα βιβλία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις τάσεις της εποχής μας! Ισορροπούν ανάμεσα σε ρεαλιστικά ανθρώπινα συναισθήματα, ιστορικά στοιχεία… ανυπόκριτες προσωπικές αναλύσεις…. καταγραφή κοινωνικών πεποιθήσεων και πολύπλοκων ψυχολογικών περιορισμών…! Υπάρχουν αξιόλογες επιλογές για όλα τα γούστα!


  17. Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

    Πραγματική Αγάπη!… Συγκλονιστικοί έρωτες!…. Περιηγήσεις στα πέρατα του κόσμου!.. Δυνατά συναισθήματα… διανθισμένα από συμπόνια μέχρι μίσος!… Όμορφες και σαγηνευτικές εικόνες!… Προσωπικές στιγμές ευδαιμονίας, γέλιου και κλάματος!…. Βουτιά στα άδυτα του λαβύρινθου της ψυχής ….   All included ψυχολογικές και πνευματικές διακοπές! …. Ταξιδεύοντας μ’ ένα βιβλίο!!


Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας!
Έλση Τσουκαράκη!

 

tsoukarakiΗ ΕΛΣΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ γεννήθηκε στο Κάιρο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από παιδί είχε τον τρόπο της να επικοινωνεί με τις λέξεις. Σπούδασε γερμανική και γαλλική φιλολογία. Δίδαξε σε σχολεία, ασχολήθηκε με μεταφράσεις, έγραψε διηγήματα και σενάρια, και τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν και θεωρεί μεγάλη τύχη τη συναναστροφή με παιδιά και εφήβους, θα της άρεσε να δηλώνει «επάγγελμα: ονειροπόλα». Έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της Η ΠΟΙΝΗ, ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ, ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ, Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ και Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ.

Blog / Facebook

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.