“Το αηδόνι” από την Kristin Hannah

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

28822364Το αηδόνι ήταν εκεί, για να βοηθήσει όσους πάλευαν για την απελευθέρωση της πατρίδας, χωρίς να σκέφτεται τον κίνδυνο στον οποίο έμπαινε, ή έβαζε τους άλλους. Αυτό που προείχε ήταν η ελευθερία!

Η πένα της Kristin Hannah, μεταφέρει τον αναγνώστη στη Γαλλία του 1939, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Γνωρίζουμε τη Βιάν και την οικογένειά της, που κατοικεί στο Καριβό, μακρυά από το Παρίσι, τον πατέρα της και την αδερφή της την Ιζαμπέλ. Όταν ο πόλεμος ξεσπάσει, η Βιάν θα αποχαιρετίσει τον Αντουάν, που θα φύγει για το μέτωπο και θα καλωσορίσει την Ιζαμπέλ, την οποία θα στείλει εκεί ο πατέρας τους, σαν πιο ασφαλές μέρος από το Παρίσι. Ένα Παρίσι που αδειάζει από τους κατοίκους του και γεμίζει από τους εισβολείς.

Ένα μέρος όπως το Καριβό όμως, δεν θα μπορέσει να περιορίσει την προσωπικότητα της Ιζαμπέλ, μιας κοπέλας που έχει μάθει να ζει ελεύθερη, να κάνει αυτό που θέλει και να φροντίζει τον εαυτό της από μικρό παιδί. Από τότε που η μητέρα της πέθανε και άφησε πίσω της δυο μικρά κορίτσια που θρηνούσαν κι έναν πατέρα που δεν βγήκε αλώβητος από τον Μεγάλο Πόλεμο. Η Ιζαμπέλ θα ενωθεί με τους Παρτιζάνους και θα αγωνιστεί για την ελευθερία με όποιο τρόπο μπορεί.

 Η Kristin Hannah μεταφέρει τον αναγνώστη στις άγριες μέρες του πολέμου, μέσα από τη μαγική της διήγηση. Τα προβλήματα που τίθενται είναι πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων που έζησαν εκείνες τις εποχές. Οι δυσκολίες είναι οι ίδιες και είναι ρεαλιστικές. Η πείνα, ο φόβος, η ψυχολογική καταπίεση, τα βασανιστήρια. Είναι όλα πραγματικά. Ακόμα και η ανθρωπιά μεμονωμένων περιπτώσεων των κατακτητών, ακόμα κι αυτή είναι πραγματική.

Τονίζεται πολύ ο ρόλος της μάνας, της γυναίκας που μένει πίσω με ένα ή περισσότερα παιδιά, χωρίς τον σύντροφό της, το στήριγμά της στις δύσκολες στιγμές και χωρίς να γνωρίζει αν ποτέ εκείνος θα γυρίσει πίσω και σε τι κατάσταση θα γυρίσει. Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει είναι πολύ δύσκολες και σκληρές, τέτοιες που δεν θα χρειαζόταν ποτέ να πάρει σε καιρούς ειρήνης. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να διαχειριστούν παρόμοιες καταστάσεις. Το σημαντικό είναι να μάθουν και να εξελιχθούν μέσα από αυτές τις εμπειρίες, όπως έκανε και η Βιάν.

Από την άλλη, υπάρχει ο ελεύθερος νέος άνθρωπος, που δεν συνειδητοποιεί τον κίνδυνο ή που δεν τον θεωρεί σημαντικό σε σχέση με το μεγαλύτερο αγαθό, την ελευθερία. Ο άνθρωπος αυτός, η Ιζαμπέλ και οι συναγωνιστές της, θα κάνουν ότι μπορούν δυνατό ώστε να βοηθήσουν. Ακόμα και να αφήσουν μια νέα κοπέλα να περιδιαβαίνω τα βουνά για να σώσει τους σύμμαχους αεροπόρους!

 

Εκδόσεις Κλειδάριθμος / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

54493H Kristin Hannah έχει γράψει περισσότερα από είκοσι μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία έχουν μπει στη λίστα των best seller των New York Times. Πρώην δικηγόρος που εγκατέλειψε την καριέρα της για να γίνει συγγραφέας, ζει με τον σύζυγο και τον γιο της στις ΗΠΑ, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στις βόρειες ακτές του Ειρηνικού και τη Χαβάη.

 

Website / Goodreads / Facebook / Instagram

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.