Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ευσταθία Σορώκου

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Ευσταθίας Σορώκου, με τίτλο “Οι Φύλακες του Φωτός” από τις Εκδόσεις Πηγή.

 

filakes-fotoscoverΗ ρύπανση του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα, οι κυβερνήσεις πέφτουν και οι άνθρωποι επιδίδονται σε έναν ανελέητο πόλεμο επιβίωσης. Πέντε επιστήμονες αναλαμβάνουν να διασώσουν το ανθρώπινο είδος· και τα καταφέρνουν, ιδρύοντας τέσσερις πόλεις-καταφύγια.

Λίγα χρόνια αργότερα, οι συνθήκες του περιβάλλοντος ευνοούν επιτέλους την επιβίωση και εκτός των καταφυγίων. Και ενώ οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να κάνουν μια καινούρια αρχή και να επεκταθούν ξανά, ένα συγκλονιστικό γεγονός έρχεται να ταράξει την ειρηνική τους πλέον κοινωνία και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

Οι τέσσερις αρχηγοί βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια επικίνδυνη κατάσταση και πρέπει να προετοιμαστούν για την τελική αναμέτρηση με τον εχθρό. Ενοχές, απάτες, ψέματα, λάθη, μυστικά και μια δολοφονία-μυστήριο ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους και εκείνοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Αν όλα αυτά βγουν στην επιφάνεια, η τόσο προσεκτικά σχεδιασμένη και δομημένη κοινωνία τους θα καταρρεύσει.

Τι είναι άραγε διατεθειμένοι να θυσιάσουν οι αρχηγοί, προκειμένου να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους; Θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο και να αποτρέψουν τον όλεθρο; Και ποιο ρόλο θα παίξουν σε όλα αυτά οι Φύλακες του Φωτός;

 

Εκδόσεις Πηγή / Chill and read

 


Με αφορμή το υπέροχο αυτό βιβλίο επικής και επιστημονικής φαντασίας, το Chill and read και η Γεωργία Κωστοπούλου συνομίλησε με τη συγγραφέα , την ευχαριστεί πολύ για το χρόνο και τις απαντήσεις της και σας καλεί να την γνωρίσετε κι εσείς!

 1. Αγαπητή κυρία Σορώκου, τις πιο θερμές ευχές μου για το πρώτο σας βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πηγή. Ο τίτλος του είναι “Οι Φύλακες του Φωτός” και το εξώφυλλο μας ενημερώνει πως είναι Επική Λογοτεχνία Φαντασίας. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το βιβλίο, την ιστορία του και τι σας ώθησε να τη γράψετε;

  Η ιστορία έχει περάσει πολλά μπορώ να πω. Ξεκίνησε σαν μια ιδέα όταν ήμουν σε μικρότερη ηλικία, στη πορεία κατέληξα με ποιο θέμα θα ήθελα να ασχοληθώ, όμως μόλις πριν δύο χρόνια ένιωσα έτοιμη να γράψω τελικά το βιβλίο. Παρόλο που ήταν μια δύσκολη απόφαση, χαίρομαι τελικά που τη πήρα. Η σκέψη και η ιδέα ότι θα αναπτύξω τον κόσμο που έχω δημιουργήσει, τους χαρακτήρες, το πρόβλημα της ρύπανσης μέσω αυτής της ιστορίας, με ώθησε να το κάνω. Έβαλα πολύ ενέργεια, χρόνο και υπομονή έτσι ώστε να ολοκληρώσω αυτό το βιβλίο.

 2. Το βιβλίο σας ξεκινά με βάση το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει καταστρέψει σχεδόν τον πλανήτη. Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι τεράστια, σε σημείο που να μην είναι εύκολη η επιβίωση και δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Τι ήταν αυτό που σαν ενέπνευσε να γράψετε μια ιστορία σαν κι αυτή;

  Από μικρή μου άρεσε και ασχολιόμουν με το οτιδήποτε σχετιζόταν με το περιβάλλον. Ενημερωνόμουν από βιβλία, ντοκιμαντέρ και διαδίκτυο, όσο αφορά την ρύπανση, μέχρι που πέρασα στο τμήμα επιστημών της θάλασσας, αυτό το διάστημα που ήμουν εκεί, σκέφτηκα ποιο θα ήταν το κεντρικό θέμα της ιστορίας μου. Έκανα μια ερώτηση στον εαυτό μου, αν πράγματι η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, πώς θα ήταν ο κόσμος όταν όλο αυτό φτάσει στο αποκορύφωμα του. Η επόμενη ερώτηση ήταν τι πρέπει να κάνουμε; Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τρόπος ζωής; Θα ήταν δίκαιος; Σκέφτηκα πως δεν μπορεί να είμαστε ο πιο νοήμον οργανισμός και να μην μπορούμε να προστατεύσουμε αυτό που στην ουσία μας δίνει ζωή. Αυτό είναι και κάτι που θα αναπτύξω και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου.

 3. Οι τέσσερις βασικοί ήρωες πόσο αληθινοί ή πόσο επικοί είναι; Υπάρχουν στοιχεία δικά σας σε κάποιον από αυτούς;

  Πιστεύω πως πάντα ο συγγραφέας ταυτίζεται με κάποιο ήρωα του. Για μένα αυτός είναι η Άλις. Έχουμε πολλά κοινά στο χαρακτήρα αλλά θα έλεγα ότι η Άλις διαθέτει και κάποια που θα ήθελα να έχω. Γενικά όμως οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι φανταστικοί.

 4. Το τέλος του βιβλίου μας αφήνει με αναπάντητα ερωτηματικά και μια προσμονή για αυτά που πρόκειται να συμβούν. Σε τι φάση βρίσκεται η συγγραφή και η έκδοσή του; Πότε να το περιμένουμε;

  Το δεύτερο μέρος το έχω ολοκληρώσει σαν ιστορία, βρίσκεται όμως στη φάση που διορθώνω ή αφαιρώ και προσθέτω σκηνές. Είναι μια ιστορία με πολλά μέτωπα και θέλω να αφιερώσω το χρόνο που πρέπει, έτσι ώστε να λυθούν όλες οι απορίες και να αποτυπώσω την ιστορία σωστά. Πιστεύω πως ίσως του χρόνου τέτοια εποχή να κυκλοφορήσει!

 5. Τα τελευταία χρόνια η λογοτεχνία του φανταστικού έχει αναπτυχθεί αρκετά στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι συγγραφείς του είδους τυγχάνουν της ίδιας αποδοχής όπως και στο εξωτερικό;

  Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα καθυστέρησε, αλλά ευτυχώς, έχει αρχίσει να αποδέχεται βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Πιστεύω πως αυτό έγινε διότι τα τελευταία χρόνια τυγχάνει αυτού του είδους τα βιβλία να μεταφέρονται σε πολύ επιτυχημένες ταινίες και αυτό τράβηξε και το ενδιαφέρον στη χώρα μας. Ακόμα όμως έχουμε πολύ δρόμο έτσι ώστε η απήχηση να είναι αντίστοιχη του εξωτερικού.

 6. Γιατί επιλέξατε τη λογοτεχνία του φανταστικού ως μέσω έκφρασης; Θα παραμείνετε στο ίδιο είδος ή θα θέλατε να δοκιμάσετε και σε κάποιο άλλο;

  Επέλεξα αυτό το είδος γιατί εκτός του ότι είναι το αγαπημένο μου, ήθελα να εκφράσω τις ανησυχίες αλλά και τις σκέψεις μου και να το κάνω μέσω μίας ψυχαγωγικής ιστορίας. Επίσης πιστεύω ότι τα βιβλία φαντασίας σου δίνουν το πλεονέκτημα ακόμη και αν επιλέξεις να γράψεις για ένα θέμα που έχει αναπτυχθεί από πολλούς, να το κάνεις με τέτοιο τρόπο, που κάθε φορά ο αναγνώστης θα καταλήγει να διαβάζει κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον. Επειδή μου αρέσει να πειραματίζομαι θα ήθελα πάρα πολύ να γράψω και άλλα είδη. Έχω ήδη κάποιες ιδέες.

 7. Τι είναι η έμπνευση, για σας προσωπικά αλλά και γενικά; Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές και ώρες της ημέρας που σας είναι πιο εύκολο να γράψετε ή που σας «επισκέπτεται» η έμπνευση;

  Έμπνευση είναι κάτι που δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς. Προσωπικά εμπνέομαι από μία εικόνα που θα δω, από μία λέξη, από ένα ήχο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αυτό όμως που με έχει βοηθήσει πιο πολύ απ’ το οτιδήποτε, είναι η μουσική. Ήταν κάτι που είχα από πάντα, ακούγοντας ένα τραγούδι σκεφτόμουν και μια ιστορία. Ακόμη το κάνω και μπορώ να πω όμως πως τις πιο σημαντικές σκηνές του βιβλίου τις έγραψα ακούγοντας κλασσική, επική μουσική.

 8. Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται συγγραφέας ή είναι κάτι που καλλιεργείται;

  Αυτή είναι μια ερώτηση που έχω αναλύσει και έχω καταλήξει στο ότι μπορείς να μάθεις μία τέχνη, όπως είναι και η συγγραφή, υπάρχουν όμως άνθρωποι που γενικά τείνουν να έχουν ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο σκέψης, βλέπουν τον κόσμο από διαφορετική οπτική γωνία, τους δίνει έτσι το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ιδιαιτερότητα, να το πω, έτσι ώστε να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους μέσω της τέχνης. Τώρα όποιο τρόπο έκφρασης και να επιλέξουν έχει να κάνει πιστεύω με το ενδιαφέρον που τους έχουν δείξει ήδη από μικρή ηλικία. Ίσως κάπως έτσι γεννήθηκε και το ερώτημα αν τελικά καλλιτέχνης γεννιέσαι ή γίνεσαι.

 9. Πως νιώθετε τώρα που έχει εκδοθεί το πρώτο σας βιβλίο; Πως ήταν η εμπειρία συγγραφής του;

  Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη! Η εμπειρία συγγραφής του ήταν δύσκολη στην αρχή, λόγω του ότι επέλεξα ένα απαιτητικό είδος για πρώτο βιβλίο, αλλά χαίρομαι που τα κατάφερα! Μου αρέσει τόσο πολύ να γράφω, που όταν το κάνω χάνω στην κυριολεξία την αίσθηση του χρόνου!

 10. Με ποιον συγγραφέα, Έλληνα ή ξένο, θα θέλατε να συνεργαστείτε και γιατί;

  Πολύ δύσκολη ερώτηση! Νομίζω θα επέλεγα να συνδυάσω το ερευνητικό μυαλό του Νταν Μπράουν και τη φαντασία της Κάθριν Νεβίλ. Αν έπρεπε να επιλέξω κάποιον, θα ήταν ένας από τους δύο.

 11. Τα αναγνώσματά σας πόσο έχουν αλλάξει από όταν ήσασταν παιδί μέχρι σήμερα; Είναι οι ίδιοι ήρωες που σας συναρπάζουν ή άλλαξαν μέσα στο χρόνο;

  Δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Όλους τους χαρακτήρες, τους δημιούργησα συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά των αγαπημένων μου ηρώων.

 12. Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

  Η διεύρυνση του πνεύματος, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η εκπαίδευση του μυαλού να σκέφτεται και ο εμπλουτισμός γνώσεων. Είναι μερικά, ίσως και από τα σημαντικά, οφέλη που προσφέρουν τα βιβλία. Ο κατάλογος φυσικά συνεχίζεται από αυτά που εισπράττει κανείς διαβάζοντας, που είναι αδύνατον να αναφερθώ σε όλα αυτά σε μία παράγραφο!  sorokouΗ Ευσταθία Σορώκου γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1991 στη Νάξο. Σε νεαρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη της για τα βιβλία και ξεκίνησε τις πρώτες τις συγγραφικές απόπειρες.

  Παρόλο που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι γνώσεις που αποκόμισε εκεί αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του έργου της. Αυτή η αγάπη της για τη συγγραφή την οδήγησε πίσω στη Νάξο και στην πλήρη αφοσίωσή της σ’ αυτή. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και σιγά σιγά ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Οι φύλακες του φωτός.

  Παράλληλα ασχολείται με το σχέδιο και διατηρεί δικό της κατάστημα με χειροποίητα κοσμήματα στη Νάξο.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.