“Άρτεμις” από τον Andy Weir

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

ΑΡΤΕΜΙS

Ο Andy Weir είναι απίθανος τύπος! Σε κάνει να αγαπήσεις τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας και όλους αυτούς τους επιστημονικούς όρους, απλά και μόνο επειδή σου αρέσουν οι ήρωές του!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή! Η Άρτεμις είναι μια πόλη στο φεγγάρι! Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε, είναι μια πόλη που έχουν κατασκευάσει άνθρωποι και βρίσκεται στο φεγγάρι! Εκεί, μέσα σε φυσαλίδες που τροφοδοτούνται από οξυγόνο, κατοικούν άνθρωποι από όλο τον κόσμο, ή μάλλον καλύτερα από όλη τη γη, αν και πλέον ονομάζονται Αρτεμισιανοί! Η βαρύτητα είναι μικρότερη από αυτή που έχουμε συνηθίσει στη γη και επίσης, το οξυγόνο που χρειάζεται η πόλη των 2000 κατοίκων, παράγεται επίσης στο φεγγάρι, από μια εταιρεία αλουμινίου. Είναι πιο εύκολο και πιο φθηνό να δημιουργήσουν αλουμίνιο στο φεγγάρι, συν το γεγονός ότι από τη χημική ένωση που προκύπτει το αλουμίνιο, παράγεται και οξυγόνο! Τέλειο!

Η Τζαζ είναι μια κοπέλα που έχει μεγαλώσει στην Άρτεμη. Για την ακρίβεια, μετακόμισε εκεί όταν ήταν έξι χρονών και έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε. Ο πατέρας της είναι συγκολλητής, αλλά η ίδια, παρόλο που έχει μάθει πολλά από εκείνον, δεν ακολουθεί το επάγγελμά του. Επίσης, καθώς έχουν μαλώσει αρκετά οι δυο τους, μένουν σε διαφορετικά σπίτια, η Τζαζ αναφέρεται στο δικό της ως “φέρετρο” και ακολουθούν διαφορετικές πορείες. Οπότε κι εκείνη κάνει ότι δουλειά βρει και ότι σκεφτεί με το έξυπνο μυαλό της, είτε είναι νόμιμο, είτε είναι παράνομο. Έτσι, όταν έχει την ευκαιρία να βγάλει καλά λεφτά, να φύγει από το “φέρετρο” και να ξεπληρώσει κι ένα χρέος, δεν θα το σκεφτεί πολύ. Και κάπως έτσι αρχίζει η περιπέτεια στο φεγγάρι!

Το βιβλίο είναι απίθανο! Είναι αστείο και περιπετειώδες και επιστημονικό και όλα αυτά που βάζει ο συγγραφέας του μέσα! Ο φανταστικός κόσμος που έχει χτίσει στο φεγγάρι είναι αρκετά ολοκληρωμένος και ακολουθεί τη δομή και την εξέλιξη μιας κοινωνίας. Υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι, γιατί έτσι είναι ο κόσμος. Υπάρχουν συντεχνίες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της πόλης και των πολιτών. Υπάρχουν εκείνη που τη διοικούν και φροντίζουν να απονέμεται δικαιοσύνη – αν το έγκλημα είναι τόσο μεγάλο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα απέλλασης στη Γη! Υπάρχει ακόμα και νόμισμα το οποίο όμως έχει περισσότερη σημασία για τους πολίτες της Άρτεμης, από ότι θα είχε το ευρώ ή το δολάριο. Υπάρχει οικονομία, προσφορά και ζήτηση και κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλοι, αν θέλουν να είναι ασφαλείς εκεί πάνω.

Η ροή του βιβλίου είναι εξαιρετική. Πάει αρκετά γρήγορα και έχει αρκετές ανατροπές για να του δώσουν το κάτι παραπάνω που χρειάζεται! Οι χαρακτήρες είναι από αυτούς που αγαπάς και θυμάσαι για καιρό. Η Τζαζ είναι ένας από αυτούς! Είναι έξυπνη, χαρισματική, λατρεύει την πόλη της και τον πατέρα της, αν και δεν το δείχνει. Έχει χιούμορ και ξέρει να κάνει φιλίες και να προσέχει τον εαυτό της και όσους αγαπά. Ο Σβομπόντα, ο κλασικός επιστήμονας που πιο καλή σχέση έχει με τα βιβλία, τις τεχνολογίες και τα σχετικά, παρά με τους ανθρώπους, είναι πολύ συμπαθητικός! Ο Κέλβιν εκπροσωπεί τη ζωή στη γη, τη φιλία, την οικογένεια και τις αξίες που δε χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Με λίγα λόγια, διαβάστε το βιβλίο και δεν θα χάσετε!

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

AndyWeir

O Andy Weir εργάστηκε για δύο δεκαετίες ως μηχανικός λογισμικού, έως τη στιγμή που το πρώτο του βιβλίο ‘Ανθρωπος στον ‘Αρη (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος) γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και μεταφέρθηκε μοναδικά στον κινηματογράφο από τον Ρίντλεϊ Σκοτ, γεγονός που του επέτρεψε να πραγματοποιήσει το όνειρο ζωής του, να αφοσιωθεί στη συγγραφή.
Συνεχίζει να παθιάζεται με οτιδήποτε έχει σχέση με το διάστημα και με γνωστικά αντικείμενα όπως η σχετικιστική φυσική, η αστροδυναμική και η ιστορία των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.
Ανάμεσα στα άλλα ταλέντα του, ξέρει να φτιάχνει και φοβερά κοκτέιλ. Ζει στην Καλιφόρνια.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.