“Το σκοτεινό δάσος” από την Αλεξάνδρα Μπελεγράτη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

skoteino-dasoscover.jpg«Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα φαντασίας, πνευματικότητας, φιλοσοφίας και εσωτερικής αναζήτησης.»

Έπειτα από τους πολέμους που κατέστρεψαν την ανθρωπότητα, ο καιρός στη γη έχει αλλάξει και πάλι, όπως γίνεται στην αλλαγή των εποχών. Παγετώνες έχουν καλύψει τον πλανήτη ολόκληρο σχεδόν και οι άνθρωποι έχουν μάθει πλέον να ζουν στο κρύο. Οι παλιές πόλεις και χώρες έχουν καταργηθεί. Δεν υπάρχουν γνωστές ονομασίες περιοχών, παρά μόνο μητροπόλεις και περιοχές με κωδικές ονομασίες.

Σε μια τέτοια μητρόπολη βρίσκεται και η Ηλέκτρα, στην οποία έχει μετακομίσει μετά το θάνατο της μητέρας της και αφού ήταν στην κατάλληλη ηλικία. Όμως η ζωή στη μητρόπολη δεν είναι όπως την είχε ονειρευτεί. Οι άνθρωποι εδώ είναι περισσότερο ρομπότ, παρά άνθρωποι. Έτσι είναι και η ίδια μέχρι που θα συμβεί κάτι που θα την ταρακουνήσει. Τότε θα ψάξει να βρει τον εαυτό της και τη γαλήνη και θα γυρίσει πίσω στις Κάστες και στο πατρικό της.

Η συγγραφέας παρουσιάζει ένα κόσμο, στον οποίο θα μπορούσε να καταλήξει ο κόσμος όπως τον ξέρουμε. Βασίζεται στα άσχημα της σημερινής εποχής και σε όλα αυτά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στο τέλος. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι για κυριαρχία είναι γεγονός. Αυτό που τονίζεται περισσότερο είναι τα όσα γίνονται στο όνομα της θρησκείας και του φανατισμού. Γι’ αυτό και στον κόσμο του βιβλίου, οι θρησκείες, η πίστη και ότι θα μπορούσε να παραπέμψει σε κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Δεν υπάρχουν πουθενά θρησκευτικά βιβλία και είναι παράνομο να επισκεφθείς κάποια εκκλησία, ναό ή μοναστήρι που πιθανόν να σώζεται μέχρι τις μέρες εκείνες.

Το άλλο κομμάτι στο οποίο εστιάζει είναι ο άνθρωπος, που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, όσοι αιώνες κι αν περάσουν, όσα δεινά κι αν του τύχουν. Δυστυχώς αυτά που τον τυφλώνουν θα συνεχίσουν να τον τυφλώνουν και φιλοδοξίες όπως η κατοχή της εξουσίας δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από πάνω του. Ο άνθρωπος θα συνεχίσει να έχει αδυναμίες, ό,τι κι αν συμβεί.

Μπορεί όμως να κοιτάξει μέσα του και να ψάξει να βρει την εσωτερική του γαλήνη και ηρεμία. Να πάψει να αναλώνεται στα υλικά, στο αύριο και τι μπορεί αυτό να φέρει, αλλά να δει τι έχει μπροστά του το σήμερα και που μπορεί αυτό να τον οδηγήσει.

 

Εκδόσεις Πηγή / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

author-4.jpgΗ Αλεξάνδρα Μπελεγράτη είναι συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, με σπουδές στα The American College of Greece, Deree και London School of Journalism, όπου σπούδασε Novel Writing. Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ως Guest Lecturer, στο μάθημα του σεναρίου.

Eργάζεται στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο ως καθηγήτρια σεναρίου στο Τμήμα Σκηνοθεσίας και ως εισηγήτρια σεναρίων/workshops στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε συνεργασία με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, της οποίας είναι μέλος από το 2013.

Γράφει θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, κάνει επιμέλεια βιβλίων, μεταφράζει λογοτεχνία από τα αγγλικά στα ελληνικά και σενάρια μικρού και μεγάλου μήκους, μεγάλου μήκους στα αγγλικά, τηλεοπτικές προτάσεις για σήριαλ & σειρές ντοκιμαντέρ στα αγγλικά. Στην τηλεόραση εργάστηκε ως αρχισυντάκτης, ως σεναριογράφος σε σειρά, επίσης, έγραψε και σκηνοθέτησε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Το σενάριο «You are My Only Sunshine» διακρίθηκε στα Angel Film Awards (Monte Carlo/Monaco), παίρνοντας δύο βραβεία, ‘Best Special Mention Screenplay’ και ‘Best Family Drama Screenplay’, ενώ έργα της βρίσκονται σε διάφορα στάδια παραγωγής.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.