Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρία Βρυσανάκη

Τη Μαρία Βρυσανάκη τη γνώρισα σαν αναγνώστρια μέσα από την πλατφόρμα Goodreads που χρησιμοποιούν εκατομμύρια βιβλιοφάγοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακολουθώντας η μία την άλλη, είδαμε ότι είχαμε κάποια κοινά διαβάσματα κι έτσι δέσαμε περισσότερο. Όταν λοιπόν το 2017 ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, «Η Αναμέτρηση», τόσο εγώ όσο και αρκετοί άλλοι βιβλιοφάγοι εκπλαγήκαμε. Βλέπετε η Μαρία είναι ένα πολύ σεμνό παιδί και ήθελε να επιλέξουμε να διαβάσουμε το βιβλίο της γιατί θα το βρίσκαμε ενδιαφέρον, όχι γιατί γνωρίζουμε την ίδια! Όσοι το κάναμε δικαιωθήκαμε, καθώς ήταν ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα σειράς.

Στις αρχές του Οκτώβρη κυκλοφόρησε και το δεύτερο βιβλίο της σειράς φαντασίας «Θεοί και Δαίμονες» με τίτλο «Σύγκρουση» και θεώρησα ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τη γνωρίσετε κι εσείς!

 

  1. Μαρία, καταρχήν θα ήθελα να σε καλωσορίσω στο Chill and read και να σε ευχαριστήσω πολύ που δέχτηκες να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Ξεκίνησες τη συγγραφική σου πορεία με μια σειρά βιβλίων φαντασίας. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για τα δύο πρώτα βιβλία και τη σειρά γενικότερα;

    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και πραγματικά χαίρομαι που σας γνώρισα όλους πρώτα σαν αναγνώστρια!
    Σε αυτή τη συνέντευξη θα μοιραστώ διαφορετικές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των βιβλίων, αντί να αναφέρω απλώς τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο πρώτο βιβλίο όπως έκανα μέχρι τώρα σε προηγούμενες συνεντεύξεις. Μιας και έχουμε μπει πιο βαθιά στην ιστορία, το κουβάρι των αποκαλύψεων ξετυλίγεται. Οι πραγματικές αιτίες των γεγονότων αρχίζουν να δίνονται. Μπορεί οι αναγνώστες να νομίζετε πως στο πρώτο βιβλίο παρακολουθήσατε μία δοκιμασία για την ανάθεση βασιλικών φυλάκων, όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Μπορεί να νομίζετε πως οι Λερόιλ κατάγονται από άλλο πλανήτη, όμως και πάλι δεν ισχύει. Σχεδόν τίποτα από όσα παρακολουθούμε στο πρώτο βιβλίο δεν είναι αληθινό. Τα γεγονότα υπάρχουν και είναι σωστά, αλλά οι εξηγήσεις και οι αιτίες είναι άλλες από αυτές που δίνονται στο πρώτο βιβλίο. Τα πάντα είναι παραπλανητικά και οδηγούν σε αποκαλύψεις επόμενων βιβλίων.
    Έτσι, στο δεύτερο βιβλίο αρχίζουμε σιγά-σιγά να βλέπουμε πράγματα που συνδέονται με τη Δευτέρα Παρουσία, το θέμα της σειράς, όπως φαίνεται και στο 0,5. Είδαμε θρησκευτικούς ναούς, νεκρούς που αντί να καίγονται, θάβονται, πολύ σημαντικό στοιχείο. Είδαμε θρησκευτικές ονομασίες (Σημαδεμένοι – Αποπροσανατόλιστοι), θρησκευτικά όπλα (Πούρμπα), το τατουάζ με το φίδι και την πραγματική χρησιμότητά του, καθώς και γεγονότα τα οποία είναι προορισμένα να μας οδηγήσουν στις αποκαλύψεις που ανέφερα παραπάνω. Τι θα γίνει στη Δευτέρα Παρουσία, πότε θα έρθει, ή μήπως έχει έρθει; Τι είναι τελικά οι Λερόιλ, τι ακριβώς είναι οι Αποπροσανατόλιστοι και οι Σημαδεμένοι, τι ρόλο παίζει η Μέγκαν στον πόλεμο των Θεών και πολλά άλλα.

     

  2. Η βασική ηρωίδα σου, η Μέγκαν είναι μια έφηβη κοπέλα με μια τραυματική εμπειρία να βαραίνει τα παιδικά της χρόνια. Έχει όμως δίπλα της φίλους που την αγαπούν. Έχει κάποια δικά σου στοιχεία ή είναι τελείως φανταστική ηρωίδα; Οι υπόλοιποι ήρωές σου;

    Τολμώ να πω πως η Μέγκαν με βοήθησε να ξεκλειδώσω κάποια δικά μου στοιχεία τα οποία έδωσα σ’ εκείνη. Ας πούμε μερικές βρισιές. Γενικά το πείσμα και η ξεροκεφαλιά της είναι δικά μου στοιχεία αλλά όχι σε τόσο έντονο βαθμό, θέλω να πιστεύω. Επίσης το χιούμορ και ο σαρκασμός. Βέβαια η Μέγκαν τα εκφράζει σε υπερβολικό βαθμό.
    Ο ήρωας που εξολοκλήρου έχει βασιστεί σε πραγματικό πρόσωπο είναι ο Ρόναλντ, τον οποίο εμπνεύστηκα από τον μεγαλύτερο αδερφό μου. Αν εξαιρέσουμε ορισμένες ακραίες συμπεριφορές του Ρόναλντ, είναι ίδιος στην εμφάνιση και τον χαρακτήρα με τον αδερφό μου.

     

  3. Έχουν πλέον κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς από τις Εκδόσεις Λυκόφως, καθώς και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που διατίθεται δωρεάν και τιτλοφορείται «Αιώνια Μάχη». Τι έχουμε να περιμένουμε τους μήνες που έρχονται; Το τρίτο βιβλίο της σειράς ή κάποιο ενδιαμέσο και πάλι;

    Έρχονται αποκαλύψεις και χαίρομαι πολύ που τις μοιράζομαι!
    Τον Απρίλιο θα διαθέσουμε πάλι δωρεάν το βιβλίο 2,5 της σειράς (Ο καρπός της αμαρτίας), το οποίο είναι μία παράλληλη ιστορία της κεντρικής. Δηλαδή βλέπουμε σε άλλο μέρος, που έχουμε διαβάσει στο δεύτερο βιβλίο, μία άλλη ηρωίδα, συγκεκριμένα Λερόιλ, καθώς και τι της συμβαίνει. Οι αποκαλύψεις του μικρού αυτού βιβλίου έχουν άμεση σχέση με εκείνες της κύριας ιστορίας, γι’ αυτό και η ηρωίδα του 2,5 συνεχίζει κανονικά στα επόμενα βιβλία και μάλιστα έχει και δική της οπτική αφήγησης. Επίσης στο 2,5 θα δούμε ένα κεφάλαιο με την Μέγκαν, ένα με τον Γκέιλ και στο τέλος, επιπλέον δωράκι, το πρώτο κεφάλαιο του τρίτου βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2019.
    Στα του τρίτου λοιπόν! Βλέπουμε την ιστορία από εκεί που την αφήσαμε στο δεύτερο. Η Μέγκαν πάει εκεί που ξέρετε τελειώνοντας το δεύτερο βιβλίο, αλλά την περιμένουν ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις και μπελάδες. Μία νέα πτυχή του Μέισον αλλά και των Ρεμόρ, θα είναι η πρώτη μικρή αποκάλυψη. Στην πορεία έρχονται οι μεγάλες. Η Μέγκαν θα μάθει για ποιον λόγο συνέβη η δοκιμασία, τι πλάσματα είναι πραγματικά οι Λερόιλ, γιατί ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Θεών. Θα μάθει τι είναι οι Αποπροσανατόλιστοι και οι Σημαδεμένοι. Επίσης θα μάθουμε δύο νέες ονομασίες δύο νέων ομάδων πλασμάτων (Σ-Α είναι και πάλι τα αρχικά τους, για να μην τα αποκαλύπτω και όλα). Το μόνο που δεν θα μάθει η Μέγκαν, συνεπώς και οι αναγνώστες, είναι ο ρόλος της σε όλα αυτά, κάτι που φυλάω για το τέταρτο βιβλίο. Κάτι αποκαλύπτεται στο τρίτο για τον σκοπό της, μα είναι μισό.
    Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο Τζέσε, ο οποίος ανακαλύπτει μία νέα πτυχή των Λερόιλ που μέχρι τώρα δεν γνώριζε. Ένα αγαπημένο μου κομμάτι. Μία πτυχή η οποία έχει σχέση με τον λόγο που ο βασιλιάς κάνει όσα κάνει, κάτι που επίσης θα μάθετε. Γενικά, πολλές αποκαλύψεις!

     

  4. Σου αρέσει πολύ η λογοτεχνία του φανταστικού. Είναι το μόνο είδος που διαβάζεις;

    Είναι το βασικό είδος που διαβάζω, ναι. Κατά καιρούς θα πιάσω και άλλα είδη, κυρίως δυστοπικά, αισθηματικά ή ερωτικά, αλλά η βάση μου είναι τα βιβλία φαντασίας, τα οποία όμως μπλέκονται και με άλλα είδη. Φαντασία, δράση, έρωτας, μυστήριο. Αυτά τα στοιχεία θέλω να έχει ένα βιβλίο.

    18492434.jpg

  5. Άλλο είναι όμως ο αναγνώστης και άλλο ο συγγραφέας. Τι σε οδήγησε να περάσεις και στην άλλη όχθη, αυτή του δημιουργού;

    Θα πω πως δεν ήμουν φανατική αναγνώστρια. Αντιθέτως μου άρεσε να γράφω και οι καθηγητές πάντα επικροτούσαν τα γραπτά μου. Οπότε η συγγραφή ήταν αυτή που με έκανε φανατική αναγνώστρια. Έτυχε να ανακαλύψω μία από τις εκθέσεις του δημοτικού, μία παραλλαγή του καραγκιόζη, και αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου στη συγγραφή. Μέχρι τότε είχα διαβάσει πολύ λίγα βιβλία.

     

  6. Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η εμπειρία της συγγραφής; Άλλαξε στην πορεία;

    Στην αρχή ήταν κάτι δύσκολο, ώσπου να μάθω να γράφω, να μάθω την ιστορία και τους ήρωες, να βρω γενικά τον τρόπο που με εξυπηρετεί στο να δουλεύω. Στην πορεία φυσικά άλλαξε. Βέβαια, αν πω πως είναι εύκολη διαδικασία, θα την υποτιμήσω, και σίγουρα δεν είναι απλή. Αν όμως πω πως πλέον με δυσκολεύει θα είναι ψέμα. Επειδή είναι κάτι που αγαπώ και απολαμβάνω να ασχολούμαι, δεν με δυσκολεύει, μου προσφέρει χαρά, οπότε αυτόματα γίνεται ευκολότερη. Σίγουρα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και μία σπαζοκεφαλιά για εμένα που γράφω σειρά και πρέπει να συνδέω μία φράση του ενός βιβλίου με μία αποκάλυψη του επόμενου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το θεωρώ δύσκολο πια.

     

  7. Πως ένιωσες όταν είδες το πρώτο σου βιβλίο στα ράφια των βιβλιοπωλείων;

    Ακόμα δεν ξέρω να σας πω. Όταν το πρωτοείδα, δεν το πίστευα. Σαν να είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο ενός άλλου συγγραφέα. Συγκινήθηκα περισσότερο στο δεύτερο βιβλίο επειδή ήρθε και σταθεροποίησε τον ρόλο και τη δουλειά μου. Τώρα ξέρω πως δεν ήρθα για να γράψω ένα βιβλίο, μα για να χαρίσω πολλές ιστορίες. Φυσικά η χαρά πάντα συνοδεύεται από άγχος και ευθύνη. Δεν αρκεί να βλέπεις το βιβλίο σου στα ράφια, πρέπει να κάνεις τα πάντα για να φύγει από αυτά και κυρίως να αγαπηθεί αλλά και να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των αναγνωστών που συνεχώς αυξάνονται.

     

  8. Ποιους συγγραφείς διαβάζεις;

    Διαβάζω όλους τους συγγραφείς που ασχολούνται με την φαντασία, Έλληνες και ξένους. Συγκεκριμένα ονόματα δεν μπορώ να πω, επειδή δεν περιορίζομαι σε μερικούς. Συνεχώς ανακαλύπτω νέους.

     

  9. Ποιο βιβλίο θα ήθελες να είχες γράψει και γιατί;

    Αχ! Πραγματικά θα ήθελα να είχα γράψει τη σειρά ‘Οι άρχοντες του κάτω κόσμου’ επειδή ξεκίνησε ως μία από τις αγαπημένες μου, η δεύτερη αγαπημένη, και καταλήγει να γίνεται κουραστική. Μία σειρά δεκαέξι βιβλίων, όπως και να το κάνουμε, κουράζει. Αλλά αγαπώ τόσο πολύ το θέμα, που αρνούμαι να παραδεχτώ πως κουράστηκα και ειλικρινά έχω σκεφτεί πως θα ήθελα να τη γράψω για να τη δω όπως μου αρέσει. Θα ήθελα να περιορίσω τις ερωτικές ιστορίες, να σταθώ στους βασικούς άρχοντες και στη δράση που σχετίζεται με την ελληνική μας μυθολογία, κάτι που λάτρεψα.

     

  10. Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

    Όπως έχω ξαναπεί, πρέπει να διαβάζουμε για να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα ή να βρίσκουμε λύσεις για τα προβλήματα που μας αφορούν στην πραγματικότητα. Οι λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα στα βιβλία.

     

Μαρία μου σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου! Σου εύχομαι μέσα από την ψυχή μου καλή επιτυχία σε όλα τα βιβλία σου, και στα έντυπα της σειράς αλλά και στα ηλεκτρονικά! Είμαι πολύ χαρούμενη για όλα αυτά που μοιράστηκες μαζί μου και με τους αναγνώστες μου για το μέλλον και τις αποκαλύψεις που έρχονται στα επόμενα βιβλία!

 

 

BRISANAKI_BIOΗ Μαρία Βρυσανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου κατοικεί μόνιμα, εργάζεται και σπουδάζει κοινωνική λειτουργός. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και τον περισσότερό της χρόνο τον αφιερώνει στη λογοτεχνία, είτε γράφοντας είτε διαβάζοντας, και τον αγαπημένο της σκύλο.

Λατρεύει τη σοκολάτα και οτιδήποτε έχει σχέση με το φαγητό, ενώ απολαμβάνει να εξερευνεί τη φύση και να πηγαίνει εκδρομές με τους φίλους της. Προτού ανακαλύψει την αγάπη της για τη συγγραφή, τα σκίτσα και τα παζλ ήταν η αγαπημένη της ασχολία.

Το βιβλίο της «Η αναμέτρηση» είναι το πρώτο από τη σειρά “Θεοί και Δαίμονες”.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.