“Στο Δάσος” από την Tana French

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

ΔΑΣΟΣΣτο ντεμπούτο της, η Tana French, δημιουργεί ένα ευφυές ψυχολογικό θρίλερ που γεννά μία νέα ερώτηση στον αναγνώστη κάθε φορά που απαντά σε μια προηγούμενη. Οι δύο ιστορίες φέρνουν τον ήρωα του βιβλίου σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του και να συμπεριφέρεται με τρόπο ξένο τόσο στον ίδιο, όσο και στη συνεργάτιδά του. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο ντετέκτιβ Ρομπ Ράιαν βρίσκεται πια στο Ανθρωποκτονιών, τη μονάδα της Ιρλανδικής αστυνομίας με το μεγαλύτερο κύρος, αυτή που όλοι θέλουν να μπουν και που ήταν το όνειρό του που έγινε πραγματικότητα. Μια νέα υπόθεση που αναλαμβάνει με τη συνεργάτιδά του, Κάσι, τον αναγκάζει να επιστρέψει στο Νοκναρί, τον οικισμό όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, έκανε φίλους και τους έχασε στα δώδεκά του, μαζί με τη μνήμη του. Δεν θα ήθελε με τίποτα να επιστρέψει σε εκείνο το μέρος και στο δάσος που τόσο του άρεσε να παίζει σαν παιδί και που έμελλε να γίνει ο εφιάλτης του. Όμως κάτι τον τραβάει να γυρίσει πίσω και θα κάνει τα πάντα για να βρει το δολοφόνο και αν μπορεί να λύσει και το μυστήριο του παρελθόντος.

Ο Ρομπ, μετά την τραυματική εμπειρία που έζησε πριν είκοσι χρόνια στο δάσος, δεν έχει καθόλου μνήμη από τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής του. Οι αναμνήσεις του ξεκινάνε από όταν πια έχει μεταφερθεί στο οικοτροφείο στην Αγγλία, μακρυά από το Νοκναρί και τον παλιό του περίγυρο. Χρησιμοποιεί το μεσαίο του όνομα και όχι εκείνο με τον οποίο των γνώριζαν στον οικισμό, και έχει υιοθετήσει την προφορά του οικοτροφείου, έτσι ώστε όσοι τον γνωρίζουν να μην αντιλαμβάνονται πως είναι Ιρλανδός. Είναι μεγάλο πλήγμα αυτό για εκείνον. Θα μπορούσε να έχει μια άλλη ζωή, να έχει τους φίλους του κοντά του και να μην τους έχει χάσει για πάντα.

Η μόνη που γνωρίζει το μυστικό του είναι η συνεργάτιδά του, η Κάσι. Της έχει εμπιστευτεί αυτό που τον πονά περισσότερο στον κόσμο και ξέρει ότι και η Κάσι έχει κρυμμένα μυστικά. Είναι πολύ νέα για να μπει στην ελίτ αυτή ομάδα της αστυνομίας και δεν νομίζει ότι είναι μόνο το γεγονός ότι έχει σπουδάσει ψυχολογία στο Τρίνιτι αυτό που τη βοήθησε να καταλήξει εκεί. Οι δυο τους έγιναν φίλοι σχεδόν από τις πρώτες μέρες της Κάσι στο τμήμα. Λίγο καιρό μετά έγιναν συνεργάτες και κάνουν πολύ καλό δίδυμο, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στον προϊστάμενό τους. Δυο στραβάδια μαζί ποτέ δεν είναι καλή ιδέα…

Η French έχει δουλέψει πολύ τους χαρακτήρες της, τόσο τους βασικούς δύο, τους ντετέκτιβ, αλλά και τους βασικούς εμπλεκόμενους στην έρευνα. Όσον αφορά τους δύο βασικούς, πρόκειται για πολύ ολοκληρωμένη δουλειά. Έχει στήσει το χαρακτήρα τους και μένει πιστή σε αυτόν, από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάθε τόσο δίνει ψήγματα του παρελθόντος και στοιχεία για να καταλάβει ο αναγνώστης με τι έχει να κάνει. Άλλωστε, από την αρχή σχεδόν του βιβλίου, ο Ρομπ λέει ότι είναι ντετέκτιβ και ότι η σχέση του με την αλήθεια είναι θεμελιώδης αλλά στρεβλή. Του αρέσει η αλήθεια, αλλά πολλές φορές λέει ψέμματα. Το γεγονός που έσβησε τη μνήμη του είναι και το κυρίαρχο στοιχείο στο χαρακτήρα του και αυτό που τον διαμορφώνει. Όσα πέρασε από τότε που συνέβη όλο αυτό αλλά και όσα θα μπορούσε να είχε ζήσει αν δεν είχε συμβεί είναι οι σκέψεις που τον τυραννούν και τον διαμορφώνουν. Θέλει πολύ να πιστέψει στην αλήθεια. Θέλει τόσο πολύ να βρει το δολοφόνο του κοριτσιού που θα παραβλέψει κάποια στοιχεία. Και κυρίως, αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι καταλαβαίνει πότε φτάνει ένα βήμα πριν να κάνει κάτι που μετά δεν μπορεί να πάρει πίσω. Και τότε απλά σταματάει, κάνει πίσω και δεν φτάνει σε σημείο να κάνει κάτι που θα μετανιώσει. Μοναδικό γνώρισμα, που όμως τον χαρακτηρίζει σαν οντότητα και φαίνεται σε πολλά σημεία στο βιβλίο, από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Η Κάσι από την άλλη είναι πιο ακέραιος χαρακτήρας. Φροντίζει για τους φίλους της, θέλει να είναι καλά και θέλει να είναι και η ίδια καλά και να έχει μια ήσυχη ζωή και τη δουλειά που αγαπά. Είναι πολύ καλή στον να ψυχολογεί χαρακτήρες και έχει αναλάβει το άτυπο ρόλο του αναλυτή ψυχολογικού προφίλ στην ομάδα. Σε αυτό βοηθούν πολύ και οι σπουδές της, όμως φαίνεται να είναι έμφυτο χάρισμα και να βλέπει όσα οι άλλοι αδυνατούν να δουν. Η συμβολή της στην επίλυση της υπόθεσης είναι τεράστια, καθώς φαίνεται να έχει τον πιο καθαρό νου από όλους, αλλά παράλληλα χρησιμοποιεί και τις εμπειρίες της και μαθαίνει από αυτές. Είναι κι αυτή, όπως και ο Ρομπ, πιστή στο χαρακτήρα της από την αρχή μέχρι το τέλος τους βιβλίο. Αυτό είναι και ένα σημαντικό κομμάτι της επίλυσης της υπόθεσης. Το γεγονός ότι η συγγραφέας τηρεί πιστά τα όσα έχει δημιουργήσει εξαρχής σχετικά με τις προσωπικότητες των χαρακτήρων της.

Πέρα από τον κόσμο της Ιρλανδίας, που φυσικά η French τον γνωρίζει καλά, αλλά και από τους εξαιρετικά δομημένους και πιστούς χαρακτήρες, η υπόθεση και η εξέλιξή της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό πως δένονται και πως αποκλίνουν οι δύο υποθέσεις, η τωρινή που έχει φέρει τον Ρομπ πίσω στο Νοκναρί, αλλά και η παλιά που τον έκανε τον άνθρωπο που είναι σήμερα. Η Ιρλανδία είναι ένα μικρό μέρος οπότε και όσα διαδραματίζονται στην ιστορία, έχουν αυτό το γνώρισμα. Δεν συμβαίνουν σε μια μεγαλούπολη, σε μια αχανή χώρα, αλλά σε μια μικρή χώρα που όλοι σχεδόν γνωρίζονται μεταξύ τους και ότι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Tana_French_@Jessica_RyanΗ Tana French γεννήθηκε στο Βερμόντ, όμως πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Μαλάουι. Σπούδασε υποκριτική στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου και εργάστηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Για τα αστυνομικά της μυθιστορήματα που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο έχει τιμηθεί με τα βραβεία Edgar, Anthony, Macavity, Barry και ICVA Clarion. Ζει στο Δουβλίνο με τον σύζυγο και την κόρη της.

Στα βιβλία της Tana French το βασικό ερώτημα στην πραγματικότητα δεν είναι «Ποιος είναι ο δολοφόνος;», αλλά «Ποιος είναι ο ντετέκτιβ;» και, όπως έχει επισημάνει και η κριτική, δεν ξεχωρίζουν μόνο λόγω της πλοκής ή της λύσης μυστηρίου, αλλά χάρη στην αφηγηματική δεινότητα της συγγραφέα και την εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: Ο Τόπος των Πιστών και Ο Τόπος των Μυστικών.

Website / Facebook

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.