«18 σκαλιά» από την Τατιάνα Τζινιώλη

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

18-skaliacoverΛίγο πριν τη λήξη της χρονιάς και ότι πρέπει για τις χουχουλιάρικες μέρες του Χειμώνα γενικότερα αλλά και των εορτών ειδικότερα, κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο της Τατιάνας Τζινιώλη από τις Εκδόσεις Πηγή. Σαν να λέμε «Το καλύτερο δώρο για την κολλητή, τη φίλη, τη μάνα, την αδερφή, τη θεία ή την ξαδέρφη σου». Για όλες τις γυναίκες που γνωρίζεις!

Η συγγραφέας, πιστή στο μοτίβο που ακολουθούν και τα τέσσερα προηγούμενα βιβλία της, μας μεταφέρει ξανά στην Αμερική, αυτή τη φορά στη Βοστώνη, όπως μου είχε πει και στη συνέντευξη που μου παραχώρησε τον Οκτώβρη και που ελπίζω να διαβάσατε! Αν όχι ρίξτε της μια ματιά!

Η Ολίβια κάνει δυο δουλειές για να μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό της, τα όνειρά της και τον είκοσι κιλών σκύλο της στο ισόγειο λοφτ που της είχαν αγοράσει οι γονείς της σαν δώρο αποφοίτησης. Τα ωράριά της είναι εξαντλητικά, καθώς κάθε απόγευμα-βράδυ δουλεύει σε ένα εστιατόριο, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, προσπαθεί να εδραιωθεί ως freelancer γραφίστρια. Έτσι, όταν ο γείτονάς της, που πρόσφατα μετακόμισε στο κτήριο, βάζει τη μουσική στη διαπασών τις ώρες που προσπαθεί να ξεκουραστεί ή να δουλέψει, την κάνει να βγει έξω από τα ρούχα της. Δεν τον έχει δει ποτέ, όμως δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο τόσο ενοχλητικός τύπος που κάθε λίγες μέρες φέρνει και μια άλλη κοπέλα στο διαμέρισμά του είναι ένας κούκλος που θα μπορούσε να της κόψει την ανάσα. Θα κάνουν άσχημη αρχή, αλλά σύντομα θα βρεθούν με μία συμφωνία που σκοπό έχει να τους επιτρέψει να περνούν ωραία, χωρίς να πολυπλέκει τα πράγματα με συναισθήματα και άλλες τέτοιες αηδίες!

Ο Τζούλιαν δεν θα μπορούσε να μη συμφωνήσει! Η γειτόνισσά του είναι μια μικροκαμωμένη πανέμορφη καστανή, ιδανική για αυτό ακριβώς που έχουν συμφωνήσει. Μόνο σεξ για κάποιες μέρες τη βδομάδα. Όταν τη βαρεθεί, θα ακυρώσει τη συμφωνία και καθένας το δρόμο του. Τα αδέρφια του, η Σάρον και ο Κάρτερ, που μένουν επίσης στο ίδιο κτήριο, δεν έχουν ακριβώς την ίδια άποψη με εκείνον, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Άλλωστε ο Κάρτερ καλά θα κάνει να μιλήσει επιτέλους στην κοκκινομάλλα του δευτέρου ορόφου, που τόσο πολύ του αρέσει κι ας προσπαθεί να το κρύψει.

Η Έμμα και η Ολίβια είναι κολλητές, από όταν η πρώτη μετακόμισε στο κτήριο. Οι δυο τους δουλεύουν μαζί στο εστιατόριο με την Έμμα να προσπαθεί να μαζέψει αρκετά χρήματα ώστε να ανοίξει το μπαρ που ονειρεύεται εδώ και καιρό. Για να γίνει αυτό όμως απαιτούνται διπλές βάρδιες κάθε μέρα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Η ζωή των ενοίκων της οδού Beacon είναι αυτή που θα μπορούσαν να έχουν τέσσερις νέοι άνθρωποι στη Βοστώνη τη σημερινή εποχή. Με τις δουλειές τους, τις ασχολίες τους, την καθημερινότητα και τους προβληματισμούς της. Έτσι και οι ίδιοι οι ήρωες είναι πραγματικοί και οι χαρακτήρες τους σύγχρονοι και ρεαλιστικοί. Η ανασφάλεια που νιώθουν κάποιοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο, είναι σύνηθες στις μέρες μας, ειδικά όταν πρόκειται για σχέσεις. Μια εμπειρία του παρελθόντος που συνέβη είτε έμμεσα είτε άμεσα, οδηγεί στο συγκεκριμένο συναίσθημα, το οποίο με τη σειρά του μας μπορεί να μας αποτρέψει από το να ζήσουμε κάποια πράγματα ή να μας οδηγήσει σε ένα τρόπο ζωής επιπόλαιο και επιφανειακό.

Για άλλη μια φορά τα συναισθήματα έχουν την τιμητική τους και το contemporary romance, το οποίο η Τατιάνα Τζινιώλη τιμά και υπηρετεί εξαιρετικά, είναι αυτό που κερδίζει τον αναγνώστη. Δεν προσπαθεί να γίνει κάτι που δεν είναι. Αντίθετα, εκπροσωπεί επάξια το είδος και το προωθεί στο ελληνικό κοινό. Ένα ανάγνωσμα από το οποίο λείπουν, ευτυχώς, οι πομπώδεις εκφράσεις και οι αισχρές ερωτικές σκηνές.

Εκδόσεις Πηγή / Public / Ianos

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

AAF_9244Η Τατιάνα Τζινιώλη γεννήθηκε ένα κρύο μεσημέρι Ιανουαρίου το 1987. Αφού θέλησε να γίνει αστροναύτης, τραγουδίστρια, ηθοποιός και ψυχολόγος, τελικά κατέληξε στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του Ομίλου ANT1, στο τμήμα σκηνοθεσίας. Για δύο χρόνια εργάστηκε ως ραδιοφωνική παραγωγός της ομογένειας της Αμερικής. Όμως η κριτική κινηματογράφου και η αρθρογραφία την είχαν ήδη κερδίσει, έτσι μερικά χρόνια αργότερα αποφοίτησε από το Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Μετά από διάφορες συνεργασίες σε εφημερίδες και περιοδικά, το 2012 ξεκίνησε το site τοπικού ενδιαφέροντος Alimos Online και το 2016 ένα site αποκλειστικά για τον μαγικό κόσμο των βιβλίων, το Book City. Συνεργάζεται με διάφορα sites ως editor και δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή χωρίς το αγαπημένο word της. Το 2014 πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση φωτογραφίας στον Ιανό, με θέμα την αγαπημένη της πόλη, τη Νέα Υόρκη. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, Road Trip, και το 2016 το πρώτο μέρος της ερωτικής τριλογίας με γενικό τίτλο Manhattan, «Ένα βράδυ». Το δεύτερο μέρος, «Μετά τα Μεσάνυχτα», ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα. Λατρεύει τα κουνέλια, τα bagels και την early 00’s pop.

Website / Goodreads / Facebook

One thought on “«18 σκαλιά» από την Τατιάνα Τζινιώλη

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.