Wrap up Φεβρουαρίου 2019

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


Άργησα λίγο αυτό το μήνα, αλλά πιστεύω πως είναι ακόμα νωρίς και μπορώ να κάνω ένα decent wrap up για το Φεβρουάριο. Ούτε το πρώτο 10ήμερο του μήνα δεν πέρασε ακόμα! Αρχικά η λίστα του μήνα ήταν αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία. Στην πορεία, προστέθηκαν κάποια βιβλία ακόμα, γιατί όσο να πεις, ποτέ δεν είναι αρκετά αυτά που έχεις ήδη προγραμματίσει και οι λίστες με τα αδιάβαστα πάντα μεγαλώνουν!

Feb_TBR.jpg

Το πρώτο ανάγνωσμα του Φλεβάρη είναι ένα βιβλίο που λάτρεψα και το δεύτερο αγαπημένο για αυτή τη χρονιά, μετά το «Shadow and Bone». Πρόκειται φυσικά για το μαγευτικό «Κάραβαλ» της υπέροχης Στέφανι Γκάρμπερ που το έχει βάλει σκοπό να μη με αφήσει σε ησυχία μέχρι να πιάσω στα χέρια μου το επόμενο. Είναι ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε άλλα μέρη μαγικά και σε κάνει να νιώθεις μέρος της μαγείας του. Λατρεύω τις περιγραφές της Γκάρμπερ και τα υπέροχα φορέματα της Σκάρλετ!

caraval.jpg

Και μετά συνέχισα με ένα ακόμα βιβλίο του φανταστικού, αυτή τη φορά με μιας Ελληνίδας συγγραφέα. Η «Εξόριστη Θεά» της Μαρίνας Κλωνάρη με αντάμειψε για την επιλογή μου με 500 σελίδες γεμάτες από τις περιπέτειες του Αρές ενόσω αναζητούσε μια Θεά που θα έπρεπε να έχει χαθεί εδώ και αιώνες. Εκείνος επέμεινε και πίστεψε σε εκείνη. Στην πορεία παρασύρθηκε κάποιες φορές να πιστέψει ότι είχε φτάσει στον προορισμό του, αλλά τελικά είδε το λάθος του και προχώρησε. Ενδιαφέρουσα ιστορία, σε έναν άλλο κόσμο. Μια εναλλακτική Οδύσσεια για τους λάτρεις του φανταστικού.

eksoristi.jpg

Ακολούθησαν δύο βιβλία στα Αγγλικά. Το πρώτο ήταν το  “Just a normal Tuesday” της Kim Turrisi είναι ένα βιβλίο για την απώλεια. Ένα young adult με αρκετή θλίψη μέσα του, αλλά και πολλά συναισθήματα. Ήταν ένα από τα αναγνώσματα που απόλαυσα, παρά το στενάχωρο θέμα του. Το μήνυμά του είναι «να καταφέρνουμε να προσπερνάμε τα δύσκολα και να πάμε παρακάτω». Η Kai, η ηρωίδα του βιβλίου, τα έβλεπε όλα μαύρα όταν έχασε την αδερφή της. Όμως με τη βοήθεια κάποιων νέων φίλων, κατάφερε να δει το φως μέσα στη μαυρίλα και να αφήσει πίσω τις ενοχές που ένιωθε κάθε φορά που χαμογελούσε.

Το δεύτερο ήταν το “Siege and Storm”, το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Grisha της Leigh Bardugo. Μετά τον απίστευτο ενθουσιασμό του πρώτου βιβλίου, προσγειωνόμαστε σε μια νέα κατάσταση με την Alina και τον Mal μακριά από τη Ravka και τον Darkling στο κατόπι τους. Ναι, δεν πέθανε στο τέλος τους πρώτου βιβλίου. Δεν νομίζω ότι το περίμενε κάποιος αυτό και όχι δεν είναι spoiler! Η Alina μαραζώνει όσο δεν χρησιμοποιεί τη δύναμή της και αχίζει να ανθίζει όταν τη χρησιμοποιεί και πάλι. Ότι είδαμε δηλαδή και στο πρώτο βιβλίο. Μόνο που τώρα έχουν αλλάξει πολλά, ακόμα και η ίδια η ηρωίδα μας. Δεν θα πω άλλα, να πάτε να το διαβάσετε!

king.jpg

Και τέλος, ο μήνας έκλεισε με ένα συγγραφέα που χάθηκε νωρίς. Το βιβλίο «Ο χλομός βασιλιάς» αντικατοπτρίζει πολλά από τα στοιχεία του David Foster Wallace. Νομίζω ότι όσα διάβαζα σε αυτό το βιβλίο ήταν η πραγματικότητα του Wallace όσο το έγραφε. Δεν είναι εύκολο βιβλίο και σίγουρα δεν διαβάζεται σε δυο μέρες! Είναι αρκετά μεγάλο, παρόλο που δεν είναι καν ολοκληρωμένο.

Τελευταίο βιβλίου του μήνα, ήταν το «Φωτιά στο παρελθόν» της Γερακίνας Μπουρίκα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που είναι αμιγώς Ελληνικό. Όλα του τα στοιχεία παραπέμπουν στο παρελθόν και στο παρόν μας, μπορούμε να συνδεθούμε μαζί του, με τους ήρωες, με τις χαμένες αγάπες μας. Ελπίζω μόνο να μη χάθηκαν με τον ίδιο τρόπο! Είναι από τα βιβλία που χαίρεσαι να τα διαβάζεις!

6 thoughts on “Wrap up Φεβρουαρίου 2019

  1. Tέλειο άρθρο Γεωργία <3
    Την αγάπη για Κάραβαλ και το μίσος για Αλίνα τα μοιραστήκαμε κι απο κοντά 😛

    1. Αχ, αχ… Μα τόση ταύτιση πια! 😘 Θέλω να βρω χρόνο και για το τρίτο, για να πιάσω μετά το Six of crows… Όσο για το Κάραβαλ, υπομονή μέχρι να κυκλοφορήσει το Legendary στα Ελληνικά…!

      1. Να διαβάσουμε μαζί το Legendary (επίσημη πρόσκληση).

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.