«Πολεμοφόρος, τόμος Β’» από τον Brandon Sanderson

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

44421140Δεν άντεξα πολύ και έπιασα στα χέρια μου και το δεύτερο τόμο του Πολεμοφόρου, πριν φύγει ο μήνας. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πολύ η γραφή του Sanderson στο πρώτο μισό, αλλά και η ιστορία και οι χαρακτήρες του. Ήθελα πολύ να δω τι γίνεται στη συνέχεια κι έτσι έπεσα με τα μούτρα στο δεύτερο.

Εδώ πλέον τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Η συνωμοσίες δίνουν και παίρνουν. Και ο πόλεμος φαίνεται πλέον στον ορίζοντα. Οι εντολές χειρισμού των Άψυχων αλλάζουν χέρια και συγκεντρώνονται κάτω από την ίδια σκέπη. Το θέμα είναι ότι από αλλού περιμένει κανείς τον πόλεμο και από αλλού έρχεται. Οι υποκινητές είναι άλλοι από αυτούς που φαντάζεται ο αναγνώστης στο πρώτο μισό της ιστορίας.

Οι Θεοί ξεγελιούνται. Οι θνητοί ξεγελιούνται. Πολλά αλλάζουν και δεν είναι όπως φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Οι συμμαχίες μπερδεύονται και οι καλοί γίνονται κακοί. Δεν είναι πλέον ξεκάθαρο ποιον μπορεί κανείς να εμπιστευτεί και οι πριγκίπισσες θα μάθουν με τον άσχημο τρόπο πως δεν έχουν εμπιστευτεί τα σωστά άτομα. Όμως σε ένα κόσμο όπως η Χαλαντρέν, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι είναι σωστό και τι λάθος. Οι δυνάμεις που έφεραν τον Υπερπόλεμο δεν έχουν εξαλειφθεί. Βρίσκονται κάπου εκεί έξω και απειλούν να φέρουν την καταστροφή. Φιλήσυχοι άνθρωποι τρέφουν τέτοιο μένος, που τους οδηγεί σε πράξεις παράλογες. Ο πόλεμος είναι πια εδώ.

Η συνέχεια του βιβλίου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς νέες παράμετροι προστίθενται και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως. Ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί; Είναι όντως Θεοί οι Εγερθέντες; Τα όνειρα που βλέπει ο Ύμνος του Φωτός είναι αναμνήσεις ή προφητείες; Πολλά τα ερωτήματα και απαντιούνται όλα λίγο πριν το τέλος, όταν και μπαίνουν όλα τα κομμάτια σιγά σιγά στη θέση τους και το παζλ αρχίζει να παίρνει την τελική μορφή του.

Στο δεύτερο αυτό βιβλίο υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και απαντήσεις σε ερωτήματα που γεννήθηκαν σχετικά με τη Χαλαντρέν, τον Υπερπόλεμο και τη θρησκεία αυτού του νέου κόσμου. Οι ικανότητες και όλα αυτά που μπορεί κάποιος να πετύχει με τη συγκέντρωση Ανάσας αποκτούν περισσότερη σημασία, εφόσον πιο πολλές λεπτομέρειες γίνονται γνωστές, ειδικά για το παρελθόν. Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης θα μείνει με την αγωνία για το τι τελικά θα συμβεί και είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξει και συνέχεια.



Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος / Book Depository



Λίγα λόγια για το συγγραφέα

sanderson.jpgΟ Brandon Sanderson γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Μετά τις σπουδές του στη Βιοχημεία, το 2005 εξέδωσε το Elantris, ένα αυτοτελές έπος φαντασίας. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σημείωσε εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις. Αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή για την ανοδική πορεία του Sanderson στο συγγραφικό στερέωμα, ο οποίος μεταξύ άλλων επελέγη και για την ολοκλήρωση της μνημειώδους σειράς Ο Τροχός του Χρόνου του Robert Jordan, έργο που έφερε εις πέρας σε τρία βιβλία και τριάμισι χρόνια.

Σήμερα ο Sanderson διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και εξακολουθεί να γράφει ασταμάτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανέκδοτο υλικό και ενημερώσεις ως προς τα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια του συγγραφέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το site του, www.brandonsanderson.com

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.