«Οι γιοι του Όντιν» από τον Harald Gilbers

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΟΝΤΙΝΛοιπόν αυτός ο Ρίχαρντ Οπενχάιμερ μου είναι πολύ συμπαθής! Μετά το «Σκοτεινό Βερολίνο» συνέχισα με το δεύτερο βιβλίο της σειράς, αφού έχοντας και τέταρτο βιβλίο δεν είναι πια τριλογία, και δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Ίσα ίσα, μπορώ να πω ότι τόσο με τον επιθεωρητή, όσο και με το συγγραφέα συμφωνούμε σε πολλά πράγματα. Αυτές τις αμφεταμίνες να μην έπαιρνε και όλα καλά θα ήταν.

Αυτή τη φορά ακολουθούμε τον επιθεωρητή που πλέον ζει στο Βερολίνο με πλαστή ταυτότητα και χώρια από την αγαπημένη του Λίζα. Με την προσωρινή ταυτότητα έχει βρει δουλειά νυχτοφύλακα ε μια τράπεζα και ένα μικρό σπίτι να βάλει το κεφάλι του. Πλέον παίρνει και δελτίο τροφίμων για άριους. Με λίγα λόγια όλα πάνε καλά. Μέχρι τη στιγμή που δεν πάνε…

Η προστάτιδα του επιθεωρητή Χίλντε, δέχεται επίσκεψη από τον εν διαστάσει σύζυγό της και λοχαγό των Ες Ες, Έριχ Χάουζερ. Λίγες μέρες μετά, εκείνος είναι δολοφονημένος και η Χίλντε κατηγορείται για το φόνο του. Ο Οπενχάιμερ δεν έχει άλλη επιλογή από το να κινήσει γη και ουρανό ώστε να βρει τα στοιχεία που χρειάζονται για να αθωωθεί η καλή του φίλη. Στο έργο του θα συνδράμουν σύντροφοι της Χίλντε από την αντιστασιακή ομάδα που ανήκει αλλά και ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπισή της. Δεν θα είναι όμως καθόλου εύκολο, καθώς η κατηγορία είναι εσχάτη προδοσία και το Λαϊκό Δικαστήριο που την έχει αναλάβει εκδίδει καταδικαστικές αποφάσεις με ταχύτατους ρυθμούς. Για μια φορά, οι βομβαρδισμοί της πρωτεύουσας του Ράιχ θα είναι με το μέρος τους.

Αυτή τη φορά το κουβάρι που ονομάζεται «Βερολίνο του 1945» ξετυλίγεται μέσα από την πένα του Gilbers και τα μάτια των Βερολινέζων. Οι Ρώσοι είναι προ των πυλών παρασύροντας στο διάβα τους ότι βρεθεί μπροστά τους. Οι φρικαλεότητες που προκαλούν στα μέρη από όπου περνούν, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές των ναζί. Μόνο που τώρα, αυτά τα εγκλήματα γίνονται κατά των Γερμανών χωρίς φίλτρο, χωρίς να νοιάζονται αν είναι γέροι, νέοι, γυναίκες ή παιδιά αυτοί που τα δέχονται. Ο Ανατολικός στρατός δεν κάνει διακρίσεις, αλλά φέρεται με βαρβαρότητα προς όλους. Ένα μεγάλο κύμα προσφύγων κατακλύει το Βερολίνο. Πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από τους Σοβιετικούς, χωρίς να είναι σίγουροι αν εκεί που πηγαίνουν είναι για καλύτερα.

Στο μεταξύ ο συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει το κλίμα που επικρατεί εκείνη την εποχή στο Βερολίνο. Οι σπιούνοι του κόμματος είναι παντού. Οι λιποτάκτες επίσης. Όλοι φοβούνται να μιλήσουν, γιατί δεν ξέρουν ποιος μπορεί να ακούει και τον τελευταίο καιρό οι ενέργειες της Γκεστάπο έχουν εντατικοποιηθεί. Γείτονας καταδίδει γείτονα με ασήμαντη αφορμή και την κατηγορία της προδοσίας κατά της πατρίδας ή κατά του Φίρερ. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια κατηγορία είναι χειρότερη, αν και θα μάντευε κανείς η δεύτερη. Όλοι έχουν καταληφθεί από πανικό, πολίτες και κράτος, με αποτέλεσμα, οι μεν να προσπαθούν να διαφύγουν από την πρωτεύουσα με κάθε κόστος, ενώ οι δε να προπαγανδίζουν για το καλό της πατρίδας και την ανάγκη να παλέψουν όλοι μαζί ενάντια στον εχθρό.

Στο δεύτερο βιβλίο ο Gilbers  φαίνεται να έχει κάνει πρόοδο στη γραφή του. Η αστυνομική χροιά υπάρχει και ενδυναμώνεται, ενώ παράλληλα είναι πολύ έντονο και το ιστορικό κομμάτι. Σκιαγραφεί την πτώση του Τρίτου Ράιχ μέσα από τα μάτια των πολιτών, που είτε καταζητούνται, είτε καταδίδουν είτε προσπαθούν να βρουν τρόπους να τη βγάλουν καθαρή μετά τον πόλεμο. Δε θα μπορούσε όμως να μη συμπεριλάβει τις ακρότητες των ναζί, όπως αυτές που συνέβησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο τρόπος που οι ήρωές του τα περιγράφουν είναι μοναδικός. Ειδικά όσοι είναι από την πλευρά αυτών που διεξήγαγαν τα πειράματα σε στρατόπεδα όπως το Άουσβιτς παρουσιάζονται με ένα ψυχρό τρόπο, όπως θα μπορούσε μόνο να ήταν κάποιος που συμμετείχε σε κάτι τόσο απάνθρωπο πιστεύοντας πως ωφελεί την ανθρωπότητα. Κάποιες περιγραφές είναι πραγματικά πολύ σκληρές.

Έχοντας αυτά κατά νου, δεν μπορώ παρά να συνεχίσω με το τρίτο βιβλίο της σειράς, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στα Ελληνικά και παράλληλα να προτείνω τη σειρά σε όσους προτιμούν να διαβάζουν για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο


Λίγα λόγια για τo συγγραφέα

Harald_GilbersHarald Gilbers γεννήθηκε το 1969 στο Νιντερχάιν της Γερµανίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία στο Άουγκσµπουργκ και το Μόναχο. Εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στην τηλεόραση και ως θεατρικός σκηνοθέτης, πριν ασχοληθεί µε τη συγγραφή. Το Σκοτεινό Βερολίνο ήταν το πρώτο του βιβλίο και το πρώτο µέρος της τριλογίας Germania, για το οποίο τιµήθηκε µε το βραβείο Friedrich Glauser. Ακολούθησαν τα δύο επόµενα βιβλία της τριλογίας µε πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιµερ, τα οποία γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στη Γερµανία όσο και στις χώρες όπου µεταφράστηκαν (Γαλλία — Prix Historia 2016 για το δεύτερο µέρος της τριλογίας), και έπεται συνέχεια.
Για να διαβάσετε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα: Facebook

 

One thought on “«Οι γιοι του Όντιν» από τον Harald Gilbers

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.