«Κλεμμένες Ψυχές» από τον Stuart Neville

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

978-618-03-1832-6_2Όπως έχω πει και στο παρελθόν, τα pocket βιβλία είναι τέλεια για να τα παίρνεις μαζί σου όπου πας και ειδικά σε ταξίδια, όπου χρειάζεσαι και το βάρος που μπορεί να σου προσθέσει ένα βιβλίο, αλλά και τον όγκο του. Έτσι, στο ταξίδι που πήγα πρόσφατα πήρα μαζί μου τον Κοκκινολαίμη που ήδη διάβαζα και ήθελα να τελειώσω και ήταν αρκετά μεγάλο, άπειρα ηλεκτρονικά βιβλία στο κινητό μου για να μην ξεμείνω και τις «Κλεμμένες Ψυχές» που είχα σε pocket έκδοση!

Δεν είχα ξαναδιαβάσει κάτι δικό του, παρόλο που έχω «Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ» στη βιβλιοθήκη μου, οπότε αυτή ήταν και η πρώτη γνωριμία μου με τον επιθεωρητή Τζακ Λένον. Δεν είναι κακός τύπος, αν και πρέπει να διαβάσω και τα δύο προηγούμενα βιβλία για να μάθω τι ακριβώς έγινε με την κόρη του και τη μητέρα της. Εντούτοις τα συναισθήματα που μου άφησε ήταν θετικά και με ωθούν να διαβάσω και τα άλλα βιβλία της σειράς.

Η ιστορία ξεκινάει με μια γυναίκα που σκοτώνει κάποιον και στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο περνάμε στο Λένον που ξυπνάει μες στη νύχτα από τα ουρλιαχτά της κόρης του που είδε έναν εφιάλτη. Είναι σχεδόν Χριστούγεννα και έχει απίστευτο κρύο στο Μπέλφαστ. Σύντομα η γυναίκα του πρώτου κεφαλαίου τρέχει ξυπόλυτη στους δρόμους της πόλης, μέχρι να μπορέσει να βρει κάποιο ασφαλές μέρος. Αλίμονο όμως, εκείνος που περίμενε να της προσφέρει ασφάλεια, δεν είναι αυτός που νόμιζε.

Ο Λένον καλείται να αναλάβει την υπόθεση που ώθησε τη γυναίκα να τρέχει μες τη νύχτα, αφού είχε υπηρεσία μια τέτοια νύχτα. Τα πράγματα δείχνουν από την αρχή τι μπορεί να συνέβη, όμως δεν ξέρει όλη την εξέλιξη της ιστορίας. Οι υποθέσεις του είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και οδεύει προς το σωστό σημείο. Παλιοί εχθροί του θα του βάλουν εμπόδια και θα τον τρομάξουν, όμως εκείνος θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που πιστεύει σωστό, ακόμα κι αν τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Η πλοκή κινείται με γρήγορους ρυθμούς και πάει από την έρευνα του επιθεωρητή στην έρευνα των κακοποιών, οι οποίες κινούνται παράλληλα. Το στοιχείο το οποίο τονίζεται στη συγκεκριμένη ιστορία είναι το εμπόριο λευκής σαρκός που μολύνει και το Μπέλφαστ όπως και τόσες άλλες πόλεις της Ευρώπης. Γυναίκες αλλά και άντρες από τις ανατολικές χώρες όπως η Ουκρανία και η Λιθουανία, μεταφέρονται στην Ιρλανδία με την υπόσχεση μιας θέσης εργασίας. Μπορεί αρχικά να τους δίνουν δουλειά, δεν είναι όμως εκεί που είχαν συμφωνήσει να πάνε ούτε και οι συνθήκες εργασίας είναι οι ενδεδειγμένες, στη συνέχεια όμως μπορεί να βρεθούν σε κάποιο παράνομο οίκο ανοχής παρά τη θέλησή τους. Η δουλειά αυτή, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, ελέγχεται από αλλοδαπούς που έχουν το κατάλληλο κύκλωμα και στις χώρες προέλευσης αυτών των δύσμοιρων ανθρώπων.

Το άλλο κακό που υπάρχει παντού και φυσικά στον υπόκοσμο και τα κυκλώματα που συναντάμε στο βιβλίο, είναι τα ναρκωτικά. Η άσπρη σκόνη που καλύπτει όλες τις επιφάνειες και κρατά το χρήστη σε εγρήγορση έχει την τιμητική της και αναφέρεται τόσες πολλές φορές σαν να πρόκειται για κάτι απλό και συνηθισμένο. Μπορεί να είναι όντως κάτι το αμελητέο για τον υπόκοσμο του Μπέλφαστ, δεν είναι όμως για το μέσο άνθρωπο και ως ένα σημείο φτάνει να γίνεται ενοχλητικό. Φαντάζομαι πως ο συγγραφέας θέλει να δείξει την εξάρτηση που προκαλεί αλλά και τις «παρενέργειες» που μπορεί να έχει.

Ένα σημείο που έχει ενδιαφέρον αλλά δεν αποδόθηκε εξίσου καλά είναι το μεταφυσικό στοιχείο που πήγε να εισάγει. Δεν το δόμησε όμως με την πρέπουσα σημασία. Το άφησε να αιωρείται με την απορία αν θα συνεχιστεί σε επόμενο βιβλίο. Αν ήταν απλά ένα εισαγωγή, ένας πρόλογος που θα συνεχιστεί σε επόμενο βιβλίο τότε καταλαβαίνω γιατί δεν το ανέπτυξε. Διαφορετικά ήταν πολύ φτωχό και καλύτερα να μην το έβαζε καθόλου.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Book Depository

 

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα:

Stuart_Neville_@Spiros_KatopodisO Stuart Neville (Στιούαρτ Νέβιλ) αναδείχθηκε σε µπεστσελερίστα συγγραφέα µε το πρώτο του βιβλίο Τα φαντάσµατα του Μπέλφαστ (Μεταίχµιο, 2010), για το οποίο τιµήθηκε µε το βραβείο των Los Angeles Times και µε το Grand Prix Καλύτερου Ξένου Αστυνοµικού Μυθιστορήµατος στη Γαλλία. Έκτοτε έχει εκδώσει έξι ακόµα πολύ επιτυχηµένα µυθιστορήµατα. Τα πέντε από αυτά ήταν υποψήφια για τον τίτλο Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year, ενώ το βιβλίο του Ratlines ήταν στη βραχεία λίστα για το CWA Ian Fleming Steel Dagger. Έχει µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσµο. Από τις εκδόσεις Μεταίχµιο κυκλοφορούν επίσης οι τρεις προηγούµενες περιπέτειες του επιθεωρητή Λένον: Τα φαντάσµατα του Μπέλφαστ, Συνωµοσία της φωτιάς, Κλεµµένες ψυχές.

Για να διαβάσετε περισσότερα για τον Stuart Neville: www.stuartneville.com

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.