«Οι Επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ» από τον Stuart Turton

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


978-618-03-2038-1_3«Οι Επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ» είναι ένα από τα βιβλία που έχω δει να διαβάζονται από πάρα πολλούς αναγνώστες κυρίως στο εξωτερικό αλλά πλέον και στην Ελλάδα μετά την κυκλοφορία του στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Θοδωρή Τσαπακίδη.

Στην έπαυλη Μπλάκχιθ διοργανώνεται ένας χορός μεταμφιεσμένων. Το χορό διοργανώνουν ο λόρδος και η Λαίδη Χαρντκάστλ για να γιορτάσουν την επιστροφή της κόρης τους Έβελιν από το Παρίσι. Είναι μια μέρα γιορτής, μια μέρα χαράς που θα επισκιαστεί από ένα φόνο που δεν φαίνεται σαν φόνος και γι’ αυτό θα μείνει ατιμώρητος. Μέχρι να εξιχνιαστεί το μυστήριο και να βρεθεί ο δολοφόνος με στοιχεία αδιάλειπτα, η μέρα θα επαναλαμβάνεται, μιας και όλοι όσοι βρίσκονται στο Μπλάκχιθ βρίσκονται μέσα σε έναν ατέρμονο βρόγχο.

Ο Έιντεν Μπίσοπ είναι ο άνθρωπος που ακολουθούμε σε αυτή την ιστορία και είναι ένας από αυτούς που καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Όταν ένα πρωί ξυπνάει μέσα στο δάσος σε άσχημη κατάσταση με μόνη του ανάμνηση ένα γυναικείο όνομα, Άννα, και καμία άλλη μνήμη από τον εαυτό του, πιστεύει πως κάτι πολύ σοβαρό του συνέβη και πως αυτή η Άννα κινδυνεύει θανάσιμα, αν δεν την έχουν ήδη σκοτώσει. Ο Έιντεν Μπίσοπ εκείνο το πρωί ξυπνάει μέσα στο σώμα του δόκτωρα Μπελ, όμως αυτό δεν το γνωρίζει αρχικά, αλλά το συμπεραίνει στη συνέχεια. Όταν ο Γιατρός της Πανούκλας, ο καθοδηγητής του σε όλη αυτή την ιστορία, του εξηγήσει την πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται, αρχικά δεν θα τον πιστέψει, όμως όταν αρχίσουν να συμβαίνουν κάποια περίεργα συμβάντα, θα αναγκαστεί να δώσει βάση σε όσα του λέει. Στην περιπέτειά του αυτή ο Μπίσοπ δεν είναι μόνος. Είναι κι άλλοι που έχουν παγιδευτεί στο βρόγχο με τον ίδιο σκοπό όπως κι αυτός. Να βρουν το δολοφόνο και να ελευθερωθούν για πάντα. Μόνο που οι αντίπαλοί του δεν είναι καλοπροαίρετοι και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κερδίσουν την ελευθερία, θέτοντας ακόμα και τη ζωή του Μπίσοπ σε κίνδυνο.

Ένα βιβλίο μυστηρίου που θυμίζει τις παλιές καλές ιστορίες και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι είναι μόνο ένας επιεικής χαρακτηρισμός για το βιβλίο που κέρδισε το Costa Book Award πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το 2018 στη Βρετανία. Πανέξυπνο και ευρηματικό, γεμάτο κρυμμένα στοιχεία και μια έκπληξη στο τέλος που κανείς δεν περίμενε. Όταν διάβασα πως η μέρα θα επαναλαμβάνεται μέχρι να λυθεί το μυστήριο, μου ήρθε αμέσως στο νου η ταινία «Η μέρα της μαρμότας» με τον Μπιλ Μάρεϊ και είχα μεγάλη περιέργεια να δω πως θα εξελιχθεί. Πέρα όμως από αυτή την επανάληψη της μέρας, η ταινία και το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είχαν κανένα άλλο κοινό στοιχείο.

Το μυστήριο που πλανάται πάνω από το Μπλάκχιθ είναι καλά κρυμμένο και γεμάτο μυστικά του παρελθόντος. Η ίδια η έπαυλη προσφέρεται γι’ αυτό καθώς έτσι τεράστια που είναι, με τα πολλά της δωμάτια, τους χώρους για το προσωπικό, την κοντινή λίμνη και το τεράστιο δάσος που την περιβάλει, αποτελεί το καταλληλότερο σκηνικό για ένα μυστήριο. Όλο αυτό το σκηνικό που δημιούργησε ο συγγραφέας το εκμεταλλεύεται στο έπακρο στην ιστορία του. Η μία πτέρυγα της έπαυλης διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση, αν και όχι στη χλιδή που θα περίμενε κανείς να έχει. Η άλλη πτέρυγα της έπαυλης έχει τα κακά της τα χάλια και θυμίζει κτήριο υπό κατάρρευση. Όλα αυτά συνηγορούν στην κακή διαχείριση και κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες της, ένα ακόμα στοιχεί που προσθέτει στην περιπλοκότητα του μυστηρίου. Σε αυτή συμβάλλει και ο αριθμός των χαρακτήρων του βιβλίου καθώς είναι αρκετά τα κρυμμένα μυστικά που ξεπροβάλλουν εδώ κι εκεί και δίνουν κάθε φορά κι από ένα ή περισσότερα στοιχεία στον ήρωα και στον αναγνώστη παράλληλα.

Πανέξυπνο, μυστηριώδες και συναρπαστικό, το βιβλίο «Οι Επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ» θα σας κρατήσει συντροφιά και θα σας μεταφέρει σε μια ομιχλώδης ατμόσφαιρα που έχει καιρό να φανεί στο χώρο. Ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα.

 

Εκδόσεις ΜεταίχμιοBook Depository



Λίγα λόγια για το συγγραφέα

4749_1O Stuart Turton (Στιούαρτ Τέρτον) γεννήθηκε στο Γουίντνες της Αγγλίας και σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Εργάστηκε επί έναν χρόνο ως εκπαιδευτικός στη Σανγκάη και στη συνέχεια ως δημοσιογράφος στο Λονδίνο. Μετακόμισε στο Ντουμπάι όπου εργάστηκε για τρία χρόνια ως ταξιδιωτικός ανταποκριτής πριν επιστρέψει στο Λονδίνο και γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα, Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χάρντκαστλ, το οποίο του χάρισε το Βραβείο Costa Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2018, έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.