«Η καρδιά του Υδροχόου» από τη Mia Sheridan

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


udroxoosΟ Υδροχόος είναι ο Κάλντερ, ένα νεαρό αγόρι που ζει σε ένα μέρος στη σύγχρονη Αμερική όπου δεν υπάρχουν οι σύγχρονες ανέσεις, όπως η ύδρευση και ο ηλεκτρισμός. Ο Κάλντερ λοιπόν είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να μεταφέρει ιερό νερό στους κατοίκους της Ακαδίας για τις καθημερινές τους ανάγκες. Στην Ακαδία ζουν αρκετές οικογένειες με τον ίδιο τρόπο. Αρκούνται σε όσα τους προσφέρουν οι Θεοί και απαρνούνται την τεχνολογία και όλα όσα έχει η μεγάλη αλλά αμαρτωλή κοινωνία. Όπως καταλάβατε η Ακαδία φιλοξενεί μια αίρεση.

Όλοι οι κάτοικοι της Ακαδίας είναι πιστοί στον Έκτορ, τον Πατέρα και ποιμένα τους. Ο Έκτορ φροντίζει ώστε όλοι τους να παραμένουν πιστοί και άσπιλοι για να μπορέσουν, όταν εκπληρωθεί η προφητεία, να περάσουν στα Ηλύσια Πεδία. Η προφητεία θα εκπληρωθεί από την εκλεκτή των Θεών, την οποία ο Έκτορ έψαξε και βρήκε για το καλό των ανθρώπων του, στο πρόσωπο της Ίντεν.

Η Ίντεν, η εκλεκτή, είναι η προσωποποίηση της τελειότητας. Είναι υπάκουη και καρτερική και έχει στα χέρια της τη μοίρα των ανθρώπων της Ακαδίας. Είναι αυτή που θα τους οδηγήσει στα Ηλύσια Πεδία. Είναι όμως και ένα νέο κορίτσι που τολμά να θελήσει όσα της έχουν πει ότι δεν μπορεί να έχει. Τολμά να ερωτευτεί και να ονειρευτεί πως θα ήταν να ζήσει ελεύθερη με τον άνθρωπο που αγαπάει. Μακριά από όλα αυτά. Μακριά από τον Έκτορ και την Ακαδία και όλα όσα η κοινότητα αυτή αντιπροσωπεύει. Όλα όσα την έμαθαν να πιστεύει.

Οι δυο νέοι θα έρθουν κοντά, πράγμα αναπόφευκτο όταν ο έρωτας τους χτυπήσει με τα βέλη του. Όποια κι αν είναι τα σχέδια των ανθρώπων, ο θεός Έρωτας δεν τα ακούει, μόνο ταιριάζει τα ζευγάρια κατά πως του αρέσει και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για πολύ ταιριαστό ζευγάρι. Πολύ πιο όμορφο, πολύ πιο θεμιτό, δυο νέοι να ερωτευτούν, παρά ένας εξηντάχρονος να ενωθεί με μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα. Ναι, μα φυσικά και η προφητεία την οποία άκουσε ο Πατέρας της κοινότητας από τους Θεούς, να θέλει τον ίδιο να ενώνεται με ένα νεαρό κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά! Πόσο κλισέ αλλά και πόσο ταιριαστό όταν μιλάμε για αιρέσεις.

Ένα από τα πράγματα που μου θύμισε το βιβλίο είναι η ανθρώπινη βλακεία. Μπορεί να είναι πολύ «χοντροκομμένο» αυτό που είπα, όμως η ευκολία με την οποία ο άνθρωπος πιστεύει σε ότι του πλασάρουν ή ίσως η ανάγκη του να πιστέψει πως ανήκει κάπου τον οδηγεί αν πιστέψει σε ανθρώπους όπως ο Έκτορ, τόσο τυφλά και τόσο απόλυτα που με κάνει να αναρωτιέμαι πόσο εύκολα θα έπεφτα εγώ σε μια τέτοια παγίδα και αν θα κατάφερνα ποτέ να δω καθαρά και πέρα από την ομίχλη που θα υπήρχε γύρω μου σε μια τέτοια περίπτωση. Δυστυχώς, αιρέσεις όπως αυτή, υπάρχουν ή γεννιούνται πολλές στην Αμερική, τη χώρα των ευκαιριών. Ευτυχώς για μένα, όλα αυτά είναι τόσο μακριά από το δικό μου κόσμο. Κρίμα όμως για τους ανθρώπους που πέφτουν στην παγίδα και δεν το καταλαβαίνουν καν.

Πέρα όμως από τα λυπηρά του θέματος, η ιστορία μας έχει να κάνει με την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Το αγνό και το αμαρτωλό. Και μπορεί στο βιβλίο να παρουσιάζεται ο Κάλντερ ως ο κακός της υπόθεσης, εμείς όμως ξέρουμε πως εκείνος είναι που αντιπροσωπεύει το καλό.

Άλλωστε οι ήρωες των ρομαντικών ιστοριών δεν μπορεί να είναι οι κακοί της υπόθεσης. Και αυτή είναι μια ρομαντική ιστορία με κοινωνικές προεκτάσεις, αφού φέρνει στο φως ευαίσθητα θέματα. Αν τη δει όμως κανείς σαν μια ιστορία αγάπης, θα θαυμάσει την αγάπη που θέριεψε ανάμεσα στους ήρωες με το πέρασμα των χρόνων. Μου άρεσε πολύ η αγάπη τους και η πίστη του ενός στον άλλο. Η προσπάθεια που έκαναν για να είναι μαζί και η εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουν, ότι η αγάπη όλα τα νικά.

Το τέλος ήταν πολύ συναισθηματικό. Ένα τέλος που ίσως θα περίμενε κανείς όταν πρόκειται για κάτι τόσο ιδιαίτερο, όσο μια αίρεση. Το περίμενα κι ας μην ήθελα να το παραδεχτώ. Ευτυχώς όμως οι τελευταίες σελίδες με έκαναν να αναθαρρήσω και τώρα περιμένω πως και πως το επόμενο βιβλίο για να δω που οδηγείται η ιστορία του Υδροχόου.

 

Εκδόσεις Elxis



Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Sheridan-Mia

Η Mia Sheridan είναι best seller συγγραφέας των New York Times, USA Today και Wall Street Journal. Το πάθος της είναι να δημιουργεί μοναδικές ιστορίες αγάπης για ανθρώπους που είναι γραφτό να είναι μαζί. Η Mia ζει στο Οχάιο μαζί με τον άντρα της. Έχουν τέσσερα παιδιά εδώ στη γη και ένα στον ουρανό. Aπό τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία Η φωνή του τοξότη, Η ορμή του ταύρου, Η καρδιά του Υδροχόου, Για να μην πληγωθώ.

2 thoughts on “«Η καρδιά του Υδροχόου» από τη Mia Sheridan

    1. Ναι, ήταν πολύ ωραίο!
      Και τώρα περιμένω το επόμενο!

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.