Συνέντευξη με τη συγγραφέα Φανή Τερζόγλου

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Πανδώρα, Η άφιξη», το Chill and read και η Γεωργία Κωστοπούλου μίλησαν με τη συγγραφέα Φανή Τερζόγλου και σας καλούν να τη γνωρίσετε κι εσείς λίγο καλύτερα!

  1. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

    Μεγαλώνοντας συντροφιά με τα βιβλία πού δανειζόμουν από τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου, αρκετές φορές είχα ιδέες και σχημάτιζα ιστορίες που ήθελα να καταγράψω.
    Υπήρξα η μη δημοφιλής παρουσία της τάξης στο σχολείο και υποθέτω πως η βαρεμάρα και η πλήξη που αισθανόμουν με ώθησαν στο να γράφω αρχικά ημερολόγιο και μετά να καταστρώνω διασκεδαστικές ιστορίες για να περνάω ευχάριστα την ώρα μου!
    Έτσι κάπως ξεκίνησαν οι πρώτες μου επαφές με τη συγγραφή.

  2. Η ενασχόληση με την παιδική λογοτεχνία ήταν αυθόρμητη παρόρμηση ή μία συνειδητή επιλογή;

    Νομίζω πως ήταν εντελώς αυθόρμητο να γράψω την πρώτη μου ιστορία πού ήρωες αφορούσαν παιδιά.
    Θεωρώ πως δεν είναι κάτι που το επιλέγεις εσύ αλλά σε επιλέγει αυτό από μόνο του.
    Έχοντας βέβαια και η ίδια παιδιά μου ήταν πιο εύκολο να δημιουργήσω μυθοπλασίες για αυτά!

  3. Και η μετάβαση στη νεανική λογοτεχνία με το μυθιστόρημα «Πανδώρα», που κινείται στο μοτίβο της επιστημονικής φαντασίας αλλά εξελίσσεται στη Γη με πολύ γήινους χαρακτήρες, πώς έγινε;

    Κάποιες φορές μία ιδέα που έχουμε είναι τόσο έντονη. Προσωπικά εμένα δεν με αφήνει σε ησυχία μέχρι να την αναπτύξω.
    Οι λέξεις, η ιστορία, οι ήρωες, αναπτύσσονται εντελώς αυθόρμητα και αβίαστα σε σημείο που νιώθω πως ζω και η ίδια την ιστορία που γράφω.
    Έχοντας άμεση επαφή με παιδιά και εφήβους λόγω της κύριας δουλειάς μου σαν εκπαιδευτικός, με φέρνει καθημερινά συναναστροφή μαζί τους.
    Μου είναι εύκολο να επικοινωνήσω μαζί τους και να αφουγκραστώ τις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντά τους αλλά και τον τρόπο ζωής και σκέψης τους.
    Ήθελα λοιπόν να τους χαρίσω μία ιστορία που να περιέχει όλα όσα εκείνα θα ήθελα να ζήσουνε σαν μία νεανική εμπειρία μέσω της «Πανδώρας».

  4. Ποιες σκέψεις ήταν εκείνες που «γέννησαν» την ηρωίδα αυτού του βιβλίου σας; Τι θέλετε να πείτε στους αναγνώστες με την ιστορία της Πανδώρας;

    Όταν σηκώνει κάποιος το βλέμμα του στον έναστρο ουρανό ίσως αναρωτηθεί αν υπάρχει ζωή πέρα από τα όρια του δικού μας σύμπαντος. Ίσως θα ακουστεί γραφικό μα εγώ θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο απέραντο άπειρο!
    θέλω να μεταφέρω αυτές τις σκέψεις μου στους αναγνώστες της Πανδώρας και να τους πω πως μπορούν να στοχάζονται και να ονειρεύονται πέρα από τα αστέρια και πέρα ίσως από τη λογική που οριοθετεί τη σκέψη μας. Πιθανόν να συμβαίνουν ασύλληπτα πράγματα γύρω μας αλλά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο η επιστημονική φαντασία να γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα!
    Άλλωστε και ο Ιούλιος Βερν θεωρούνταν για την εποχή του… γραφικός!
    Πολλά πράγματα όμως από αυτά που είχε περιγράψει τότε, τα είδαμε να αποκτούν πραγματική διάσταση στο μέλλον.

  5. Νομίζετε ότι όλα αυτά τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στους έφηβους γίνονται πιο εύληπτα και εύπεπτα μέσω της ανάγνωσης λογοτεχνικών έργων;

    Αρκετές φορές επιχειρούμε να περάσουμε μηνύματα στους ανθρώπους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το ίντερνετ έχουν καταφέρει να μεταλλάξουν τη σκέψη σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δυστυχώς αυτή η μετάλλαξη δεν είναι ιδανική για την κοινωνία μας. Το να περνάς ηθικές αξίες και ιδανικά μέσα από συγγράμματα, λογοτεχνία και βιβλία είναι ίσως ο πιο ασφαλής τρόπος ώστε να βάλεις τους ανθρώπους να σκέφτονται. Θα ήθελα να σκέφτονται όλοι το Καλό γιατί αυτό που μας λείπει σαν κοινωνία είναι ο ανθρωπισμός, η ενσυναίσθηση και η αγάπη για τον πλησίον μας. Αν καταφέρω έστω και έναν αναγνώστη να συμμεριστεί τις απόψεις μου αυτό θα με κάνει ευτυχισμένη!

  6. Πόσο άλλαξε η ζωή ενός συγγραφέα η πανδημία;

    Από μόνη της η συγγραφή είναι μία μοναχική τέχνη.
    Προσωπικά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία για να δοκιμάσω τις αντοχές μου σε… συνθήκες εγκλεισμού αλλά και να βρίσκομαι περισσότερες ώρες με τους οικείους μου. Επεξεργάστηκα περισσότερο τα βιβλία και τις υποθέσεις τους, που έχω μέσα στον υπολογιστή μου και ελπίζω μία μέρα να βρουν και αυτά το δρόμο της έκδοσης.

  7. Φαίνεται ότι οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία δυσχεραίνουν την επικοινωνία με τους αναγνώστες. Μήπως όμως ταυτόχρονα δημιουργούνται προοπτικές για άλλους επικοινωνιακούς διαύλους πέρα από τους κλασικούς όπως ήταν οι παρουσιάσεις;

    Η αλήθεια είναι πως όλοι μας βρεθήκαμε να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
    Αυτό τράβηξε πίσω πολλά επαγγέλματα και δραστηριότητες. Όντας σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να ελισσόμαστε και να βρίσκουμε τρόπους που θα βοηθήσουν στην προκειμένη περίπτωση εμάς και το αναγνωστικό κοινό να βρεθούμε και να συνλειτουργήσουμε. Αυτό γινόταν στο παρελθόν με τις παρουσιάσεις. Οι τωρινές συνθήκες δεν το ευνοούν, επομένως θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι ώστε να βρισκόμαστε κοντά στους αναγνώστες μας. Το ίντερνετ σαν μέσο ανοίγει αρκετές προοπτικές προοπτικές σε αυτόν τον τομέα κι αν χρησιμοποιηθεί σοφά ίσως αποκαταστήσει ως ένα βαθμό την έλλειψη επαφής του συγγραφέα με το κοινό του.

  8. Υπάρχει μυστικό για να γράψει ένας συγγραφέας ένα καλό λογοτεχνικό έργο;

    Πιστεύω πώς ο συγγραφέας χρειάζεται να είναι ειλικρινής με τους αναγνώστες του και κατά κύριο λόγο να απολαμβάνει πρώτος αυτός τα όσα γράφει.
    Αν είναι ο ίδιος ικανοποιημένος από τη δράση, τους ήρωες και την εξέλιξη του βιβλίου του τότε θεωρώ πως έχει καταφέρει το σκοπό του και θα προσφέρει ευχάριστες στιγμές και μία πραγματική , απολαυστική διαφυγή στους αναγνώστες του!

  9. Η ήδη πλούσια εργογραφία σας μας προδιαθέτει να ρωτήσουμε τι να περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε, το τέλος του βιβλίου «Πανδώρα» -κι ας είναι αυτοτελής ιστορία- προμηνύει ότι θα υπάρξει συνέχεια.

    Υπάρχει αρκετό υλικό μέσα στον υπολογιστή μου που θα με κρατήσει σίγουρα σε εγρήγορση για την επόμενη πενταετία.
    Οι ιδέες και η φαντασία οργώνουν αστείρευτες το κεφάλι μου, αλλά υπάρχει ως συνήθως θέμα με το χρόνο καθώς οι συνθήκες που πρέπει κάποιος να γράψει απαιτούν ησυχία.
    Έχοντας βέβαια το μέλημα της οικογένειας και της δουλειάς ο χρόνος περιορίζεται και οι νύχτες γίνονται μακριές.
    Το δεύτερο βιβλίο της Πανδώρας βρίσκεται στα σκαριά και θα βάλω τα δυνατά μου για ακόμη μία φορά θέλοντας να δώσω το καλύτερο στους αναγνώστες μου!



  10. TERZOGLOU_BOOK_2Η Φανή Τερζόγλου γεννήθηκε στη Γερμανία. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε μουσική. Ζει μόνιμα στην Ξάνθη με τον σύζυγο και τις δυο κόρες της. Εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα.
    Θεωρεί πως κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι που κάνουμε, καθώς με την ανάγνωση μπορούμε να φανταστούμε και να ζήσουμε άπειρες ζωές ταξιδεύοντας σε όλα τα μέρη του Σύμπαντος.
    Το μυθιστόρημα Πανδώρα είναι το πρώτο βιβλίο της που απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες.
    Έχει ασχοληθεί και με την παιδική λογοτεχνία. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα βιβλία της:
    Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου Θρύλου (2014)
    Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της Ημισελήνου (2016)
    Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο Φύλακας του Ωκεανού (2017)
    Η Φρου Λαφάν στην Υπηρεσία του Στέμματος (2018)
    Επίσης, από τις εκδόσεις Βookoo κυκλοφορεί το βιβλίο της «Ανιέλα, η κόρη του Σωματοφύλακα» (2019)
    Τα βιβλία της έχουν ανακηρυχτεί best seller από τα Public, ενώ κάποια από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα τουρκικά



001 new formation PANDORA 07 05 2020 anaptygma CMYK with isbn noΗ ζωή του έφηβου Νικ Λάντερ κυλάει βαρετά σε μία μικρή πόλη των ΗΠΑ. Κάτι συνταρακτικό θα συμβεί, όμως, ένα σαββατόβραδο. Μέσα στην καταιγίδα, στην οροφή του γκαράζ του σπιτιού του θα προσγειωθεί ένα ασυνήθιστο σκάφος που μεταφέρει ένα εκθαμβωτικό πλάσμα: την Πανδώρα, μία νεαρή ταξιδιώτισσα του Διαστήματος που έχασε τον δρόμο της.
Για την Πανδώρα, με τη συνδρομή του Νικ και του αστροφυσικού Τζέιμς Χάμτον, μόλις αρχίζει ο αγώνας να επιβιώσει στην ατμόσφαιρα της Γης που δεν είναι και τόσο φιλική. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτή η δυσκολία, η Πανδώρα πρέπει και να κρύβεται από τους πράκτορες ισχυρών κρατών που έχουν εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό για να την βρουν.
Θα καταφέρει η Πανδώρα να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες;
Θα μπορέσει να νικήσει τους διώκτες της;
Θα βρει τρόπο να επιστρέψει στον πλανήτη της, τον Τζέμινι, ο οποίος πολιορκείται από πολεμοχαρείς γείτονες;
Θα ενώσει ο έρωτας έναν νεαρό γήινο και μια υπεράνθρωπη εξωγήινη;
Όλα αυτά τα ερωτήματα, ανατροπές και συνταρακτικές αποκαλύψεις κρατούν καθηλωμένους τους αναγνώστες του μυθιστορήματος της Φανής Τερζόγλου Πανδώρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.



Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.