«Η Ματίλντα και τα Χαμένα Παραμύθια» από την Anna James #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το δεύτερο βιβλίο με ήρωες την Τίλλυ και το φίλο της τον Όσκαρ, τους δύο μικρούς βιβλιοπεριπλανητές, είναι το ίδιο μαγικό με το πρώτο. Οι δυο τους έχουν ήδη λύσει ένα μυστήριο, αυτό της εξαφάνισης της μητέρας της Τίλλυ και πλέον έχουν καταλάβει πως είναι να περιπλανιέσαι μέσα σε ένα βιβλίο, αλλά και πως μπορείς να γυρίσεις πίσω στον πραγματικό κόσμο.

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν η Τίλλυ δέχεται την πρόσκληση του Όσκαρ και του πατέρα του, να περάσουν παρέα κάποιες μέρες των εορτών στο Παρίσι, όπου ζει ο πατέρας του Όσκαρ με τη νέα του γυναίκα, αλλά και την αδερφή και τη γιαγιά του. Είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουν λίγο χρόνο μακριά από την Υποβιβλιοθήκη, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα. Μετά την αποκάλυψη του μυστηρίου που περιέβαλλε την εξαφάνιση της μαμάς της Τίλλυ, αποκαλύφθηκε και ένα καλά κρυμμένο μυστικό που είχε να κάνει με την Υποβιβλιοθήκη προκαλώντας μια αρκετά μεγάλη αναστάτωση. Ένας νέος αρχιβιβλιοθηκάριος εκλέγεται και τα πράγματα αλλάζουν δραματικά, καθώς οι κανόνες γίνονται ακόμα πιο αυστηροί για όλους.

Φτάνοντας στο Παρίσι τα παιδιά θα βρεθούν μπροστά σε μια έκπληξη. Όταν όμως βρεθούν σε ένα βιβλιοπωλείο γεμάτο από και αφιερωμένο στα παραμύθια, τις αγαπημένες ιστορίες όλων των παιδιών, δε θα διστάσουν να ταξιδέψουν στις σελίδες τους. Όμως εκεί τους περιμένουν ακόμα πιο δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι κακοί χαρακτήρες λυμαίνονται τις σελίδες της Χώρας των Παραμυθιών, ανοίγοντας τρύπες στην πλοκή και κλέβοντας όση περισσότερη μαγεία μπορούν. Το αποτέλεσμα αυτών των πράξεων είναι να εξαφανίζονται ιστορίες ολόκληρες από το βιβλίο με τα παραμύθια. Πρέπει όμως να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το χάος και να κάνουν ότι μπορούν για να επαναφέρουν την τάξη.

Σε αυτή την ιστορία δεν ταξιδεύουμε σε κλασσικά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, αλλά σε παραμύθια που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Πρόκειται για παραμύθια όπως «Ο Τζακ και η Φασολιά», «Χάνσελ και Γκρέτελ», «Η Χρυσομαλλούσα και οι τρεις αρκούδες», η «Ραπουνζέλ» και άλλα που είτε φαίνονται ξεκάθαρα είτε δανείζουν τους χαρακτήρες τους στην ιστορία στην οποία καταλήγουν οι δύο μικροί ήρωες.

Σε αυτό το βιβλίο η Τίλλυ φαίνεται πως δεν είναι και πολύ ευχαριστημένη από όσα κατάφερε στο πρώτο βιβλίο. Δεν έχει πετύχει αυτό που θα ήθελε, αυτό που πάντα ονειρευόταν, μια υπέροχη σχέση με τη μαμά της, όπως θα έπρεπε να είναι μια σχέση μητέρας με κόρη. Δεν περνάνε όσο χρόνο θα ήθελε μαζί και δεν της φαίνεται πως η μητέρα της προσπαθεί να καλύψει το χαμένο χρόνο. Όμως, καθώς φαίνεται και προς το τέλος του βιβλίου, δεν είναι ότι δε θέλει, όμως όσα πέρασε την κάνουν να έχει επιφυλάξεις και να φοβάται να προσπαθήσει περισσότερο. Όλα αυτά όμως, όπως και η κατάσταση που επικρατεί τώρα στη Βρετανική Υποβιβλιοθήκη κάνουν την Τίλλυ να επαναστατήσει και να μην είναι πλέον το υπάκουο παιδί που ήξεραν οι παππούδες της πως ήταν. Πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για ένα δωδεκάχρονο παιδί που έχει περάσει αρκετά τους τελευταίους μήνες.

Το τέλος του βιβλίου μας αφήνει με την αίσθηση του ανολοκλήρωτου που φαίνεται πως θα διαλυθεί στο επόμενο βιβλίο.

Κατάλληλο για παιδιά από 9 ετών.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Anna James είναι ­συγγραφέας και δημοσιογράφος. Παρουσιάζει νέα από τον χώρο των εκδόσεων στο περιοδικό Bookseller και, ταυτόχρονα, αρθρογραφεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ συμμετέχει σε βιβλιοπαρουσιάσεις και λογοτεχνικά φεστιβάλ της Μεγάλης Βρετανίας. Ζει στο βόρειο Λονδίνο, σε ένα δια­­μέρισμα πλημμυρισμένο από βιβλία, ενώ συχνά αναπολεί το διάστημα που υπήρξε βιβλιοθηκονόμος σε σχολεία. Ακολουθήστε τη συγγραφέα: Twitter @caseforbooks YouTube A Case for Books Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο Η Ματίλντα και οι Βιβλιοπεριπλανητές

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.