«Τα Παιδιά της Άγνωστης Αγγέλου» από τον Brandon Sanderson #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Δεν θυμάμαι αν σας το έχω ήδη πει, αλλά ο Brandon Sanderson είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας. Όσοι διαβάζετε βιβλία του φανταστικού, ή παίζετε τα αντίστοιχα παιχνίδια, τότε σίγουρα τον έχει πάρει το μάτι σας κάπου ή έχετε ένα δυο ράφια με βιβλία του στη βιβλιοθήκη σας. Είναι από τους συγγραφείς που καταφέρνουν να μεταφέρουν τον αναγνώστη στον κόσμο που δημιουργούν ή έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν χωρίς καν να κουραστούν. «Τα Παιδιά της Άγνωστης Αγγέλου» είναι το 72ο (!) βιβλίο στη σειρά «Magic: The Gathering». Ναι, όσοι παίζετε παιχνίδια, μαντέψατε σωστά, είναι ο κόσμος του γνωστού παιχνιδιού! Εγώ πάλι δεν παίζω παιχνίδια ηλεκτρονικά ή με κάρτες όπως είναι οι δύο μορφές του παιχνιδιού, όμως το συγκεκριμένο το γνώριζα μιας και το έπαιζαν αρκετοί συμφοιτητές μου. Τότε δεν ήξερα, τώρα όμως έμαθα!

Έχοντας πλέον διαβάσει αρκετά βιβλία του, έχω μάθει να τον εκτιμάω και να περιμένω πως θα μαγευτώ με τη γραφή του. Ακόμα λοιπόν και με μια νουβέλα όπως είναι «Τα Παιδιά της Άγνωστης Αγγέλου» ο Sanderson κατάφερε να με μεταφέρει στον κόσμο του «Magic» και στο Ίνιστραντ. Εκεί, σε ένα από τα Ακροχώρια ζει η Τάκεντα, ένα κορίτσι που είναι ευλογημένο και παράλληλα καταραμένο. Έχει την ευλογία να διώχνει τα κακόβουλα πλάσματα με το τραγούδι της, έχει όμως την κατάρα να παραμένει τυφλή στη διάρκεια της μέρας και να βλέπει και πάλι με το που βραδιάζει. Αντίστοιχα, η δίδυμη αδερφή της είναι πολύ καλή πολεμίστρια που βλέπει τη μέρα αλλά τυφλώνεται τη νύχτα.

Κάθε βράδυ η Τάκεντα τραγουδάει για να πραστατεύσει όχι μόνο την οικογένειά της αλλά και το χωριό ολόκληρο. Ένα βράδυ όμως το Αποτροπαϊκό Άσμα της δεν έχει αποτέλεσμα και η δεκαπεντάχρονη Τάκεντα δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί.

Οι φήμες θέλουν τον άρχοντα της περιοχής να συναναστρέφεται με δαίμονες, οπότε και οι υποψίες για το κακό πέφτουν πάνω του. Εκείνος έχει δύο μόλις χρόνια που πήρε την εξουσία από τον προηγούμενο άρχοντα και κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Εκείνον λοιπόν θα βάλει στο στόχαστρο η Τακέντα για το θάνατο της οικογένειάς της αλλά και των συγχωριανών της. Σύντομα όμως θα βρεθεί μπροστά σε μια πιο σκοτεινή αλήθεια. Ένα μυστήριο που θέλει και δε θέλει να λύσει.

Εξαιρετικοί χαρακτήρες, στα πλαίσια πάντα του συγγραφέα και στο στυλ που αγαπά να μας χαρίζει. Ο Ντάβιελ δεν είναι κανένας Άγιος, δεν είναι καν ηθικός, όμως είναι ένας χαρακτήρας που αγαπάς αμέσως! Η σχέση του με τους δαίμονες, την ηθική, τι είναι σωστό και τι λάθος, καθώς και μέχρι που θα φτάσει για να πετύχει το σκοπό του είναι από τις όχι τόσο ξεκάθαρες, όμως από αυτές που ο αναγνώστης θα κατανοήσει. Δεν περιμένει κανείς πως ένας άνθρωπος σαν κι αυτόν θα βοηθούσε ένα μικρό κορίτσι, αλλά έχει κι αυτός τους λόγους του.

Μου άρεσε η δύναμη και ο χαρακτήρας της Τάκεντα, η Δεσποινίς Χαϊγουότερ αλλά και οι υπόλοιποι δαίμονες, όπως και ο γέρος κυνηγός Ρομ. Το Έλος που καραδοκούσε αλλά και η Άγνωστη Άγγελος και η περίεργη θρησκεία της. Μπήκα στον κόσμο του «Magic: The Gathering», έκανα το ταξίδι μου και επέστρεψα στο δικό μας μέσα σε λίγες ώρες. Από τα λίγα βιβλία του συγγραφέα που είναι μικρά σε έκταση και άρα μπορούν να διαβαστούν πολύ πολύ γρήγορα! Και φυσικά το συνιστώ κι αυτό, έστω και σαν ένα διάλειμμα από ότι διαβάζετε!

 

Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

sanderson.jpgΟ Brandon Sanderson γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Μετά τις σπουδές του στη Βιοχημεία, το 2005 εξέδωσε το Elantris, ένα αυτοτελές έπος φαντασίας. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σημείωσε εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις. Αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή για την ανοδική πορεία του Sanderson στο συγγραφικό στερέωμα, ο οποίος μεταξύ άλλων επελέγη και για την ολοκλήρωση της μνημειώδους σειράς Ο Τροχός του Χρόνου του Robert Jordan, έργο που έφερε εις πέρας σε τρία βιβλία και τριάμισι χρόνια.

Σήμερα ο Sanderson διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και εξακολουθεί να γράφει ασταμάτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανέκδοτο υλικό και ενημερώσεις ως προς τα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια του συγγραφέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το site του, www.brandonsanderson.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.