«Καλοκαιρινό Ταξίδι» από τον Truman Capote #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το «Καλοκαιρινό Ταξίδι» είναι ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής του Τρούμαν Καπότε που όμως έμελλε να είναι και το τελευταίο του που εκδόθηκε. Εκτός αν βρεθούν κι άλλα χειρόγραφα καταχωνιασμένα σε κάποιο συρτάρι. Ο διάσημος συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο ενηλικίωσης με ηρωίδα μια κοπέλα της κοινωνίας που γνώριζε καλά.

Καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη και η οικογένεια Μακ Νιλ ετοιμάζεται για ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Ευκαιρία να δουν σε τι κατάσταση έχει αφήσει ο πόλεμος το σπίτι τους στη Νίκαια. Βέβαια, η μεγάλη κόρη Μακ Νιλ δε θα ακολουθήσει τους γονείς της. Θα περάσει το καλοκαίρι με το σύζυγο και τα παιδιά τους στο Ανατολικό Χάμπτον. Όμως φέτος, ούτε η μικρή κόρη Μακ Νιλ θα ακολουθήσει τους γονείς της στην Ευρώπη. Θέλει να περάσει το τελευταίο καλοκαίρι πριν το ντεμπούτο της στη Νέα Υόρκη. Όχι ότι σκέφτεται σοβαρά να κάνει το ντεμπούτο της, αλλά είναι καλύτερα να το λύσουν αυτό το θέμα με τη μητέρα της, όταν οι γονείς Μακ Νιλ επιστρέψουν από την Ευρώπη.

Η Γκρέιντι θα περάσει το καλοκαίρι της στο τεράστιο αλλά τόσο γνώριμο διαμέρισμα της οικογένειας Μακ Νιλ με θέα το πάρκο. Θα έρθει αντιμέτωπη με παιδικές φιλίες που ωριμάζουν, μια αρκετά περίεργη και άστατη ερωτική σχέση και το γεγονός πως έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για το μέλλον. Αυτό που της εξασφάλισε ο πατέρας της και το όνομα αλλά και η περιουσία που δημιούργησε.

Σίγουρα δεν είναι το πιο ώριμο έργο του. Δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα πρώτο δείγμα γραφής που βρέθηκε σε τέσσερα τετράδια και που οι επιμελητές της έκδοσής του φρόντισαν όλο αυτό να βγάζει νόημα, αφήνοντας το κείμενο όσο πιο παρθένο γινόταν. Αν η επιμέλεια ήταν πιο διεξοδική, θα κατέληγε ένα κείμενο ξένο στα γραπτά του Καπότε και κανείς δε θα το ήθελε αυτό. Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορεί κανείς να δει και να αντιληφθεί πως μπορεί να μην πρόκειται για το καλύτερό του βιβλίο, έχει όμως τη φωνή του, ίσως αυτή την πιο πρωτόγονη φωνή του, που δεν την έχει διορθώσει ούτε καν ο ίδιος.

Η ιστορία που θέλει να πει έχει το ενδιαφέρον της. Είναι τα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η κοινωνία στην οποία ανήκει η ηρωίδα του, αυτή με την οποία συνδιαλέγεται αργότερα και ο ίδιος και φτάνει να τη γνωρίζει καλά. Οι άνθρωποι που τους ανήκει η Νέα Υόρκη, αν όχι ο κόσμος όλος. Μια κλεφτή ματιά στη ζωή τους στην εποχή για την οποία γράφει ο Καπότε, πολύ φοβάμαι πως δεν απέχει πολύ από μια σημερινή ματιά. Και είναι όλα αυτά που θέλει να πει μιας και ο ίδιος δεν απέχει και τόσο πολύ από την ηλικία της ηρωίδας του όταν γράφει αυτή τη νουβέλα. Δεν ξέρω αν η απόφαση να εκδοθεί το συγκεκριμένο βιβλίο είχε να κάνει καθαρά με το κέρδος ή αν ήταν μια απόπειρα να διαβάσουμε ένα «φρέσκο» γραπτό του συγγραφέα είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του.

 

Εκδόσεις Οξύ

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

O Τρούμαν Καπότε γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924 στη Νέα Ορλεάνη. Μετά το διαζύγιο των γονιών του, ταξίδεψε στο Μονρόβιλ της αγροτικής Αλαμπάμα για να ζήσει με συγγενείς του. Εκεί γνώρισε και την παντοτινή του φίλη, την συγγραφέα Χάρπερ Λι. Aναδύθηκε στην παγκόσμια συγγραφική σκηνή το 1948, με την έκδοση της πρώτης του νουβέλας Other Voices, Other Rooms, που κατά πολλούς περιέχει πλούσια αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Στα πιο γνωστά βιβλία του περιλαμβάνονται τα Breakfast at Tiffany’s, A Tree of Night, The Grass Harp, Summer Crossing, A Christmas Memory και In Cold Blood, το οποίο και θεωρείται από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα. Tιμήθηκε δύο φορές με το O. Henry Short Story Prize, το National Institute of Arts and Letters Creative Writing Award και το Edgar Award. Πέθανε στις 25 Αυγούστου του 1984, λίγο πριν από τα 60ά του γενέθλια.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.