«Αρχίζουμε από το τέλος» από τον Chris Whitaker #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το «Αρχίζουμε από το τέλος» είναι ένα βιβλίο που δεν αφήνει κανείς εύκολα από τα χέρια του. Δεν είναι ένα αμιγώς αστυνομικό μυθιστόρημα, παρόλο που έχει μέσα και αστυνομικό, τον Αρχηγό Γουόκ, και εγκλήματα και εγκληματίες και φυλακή. Είναι ένα βιβλίο που περπατάει στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο αστυνομικό και το κοινωνικό μυθιστόρημα. Βέβαια, οι περισσότερες αστυνομικές ιστορίες, αν όχι όλες, έχουν έντονα κοινωνικά στοιχεία καθώς είναι αυτά τα ίδια κοινωνικά προβλήματα που μας ταλανίζουν που θα οδηγήσουν κάποιον στο έγκλημα και θα μας δώσουν το αστυνομικό μυθιστόρημα που εν τέλη θα διαβάσουμε.

Ο συγγραφέας του έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά ισορροπώντας ανάμεσα σε όλα αυτά τα στοιχεία, ώστε να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς περιττά στολίδια την τρέχουσα κατάσταση στην οικογένεια της Σταρ Ράντλεϊ, αλλά και τι προηγήθηκε και με ποιον τρόπο επηρέασε τη ζωή της ώστε να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα.

Η 45χρονη πλέον Σταρ Ράντλεϊ ζεις το Κέιπ Χέιβεν της Καλιφόρνια, μαζί με τη δεκατριάχρονη κόρη της Ντάτσες και τον εξάχρονο γιο της Ρόμπιν. Κανείς δεν ξέρεις ποιος ή ποιοι είναι οι πατεράδες των παιδιών. Η Σταρ είναι άλλο ένα κατεστραμμένο άτομο. Εθισμένη στο αλκοόλ προσπαθεί κάθε τόσο να κάνει μια καινούρια αρχή για χάρη των παιδιών της. Όμως η Σταρ δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν η οικογένειά της μετακόμισε στο Κέιπ Χέιβεν ήταν ένα δεκαπεντάχρονο πανέμορφο κορίτσι που είχε όλη τη ζωή μπροστά της. Όμως λίγο μετά, ο φίλος της Σταρ, Βίνσεντ Κινγκ σκότωσε την επτάχρονη αδερφή της Σίσι με το αυτοκίνητο. Ήταν ένα ατύχημα που ο δεκαπεντάχρονος Βίνσεντ το πλήρωσε σκληρά και ακόμα το πληρώνει.

Όλα αυτά τα χρόνια στο πλάι της Σταρ στέκεται ο Αρχηγός Γουόκ. Οι τέσσερίς τους ήταν μια παρέα. Η Σταρ, ο Βίνσεντ, η Μάρθα και ο Γουόκ. Δυο ζευγάρια που ήταν πολύ δεμένα μεταξύ τους. Οι καλύτεροι φίλοι μεταξύ τους. Όμως το ατύχημα τους χώρισε για πάντα. Η κατάθεση του ίδιου του Γουόκ ήταν αυτή που σφράγισε τη μοίρα του Βίνσεντ και τον έστειλε στη φυλακή. Όμως όσο κι αν τον πόνεσε αυτό που έκανε στον φίλο του, ο Γουόκ γνώριζε ότι έκανε το σωστό και ο Βίνσεντ δεν του κράτησε ποτέ κακία. Από τότε όμως ο Γουόκ προσπάθησε να φροντίζει τη Σταρ και αργότερα και τα παιδιά της.

Μέχρι που τριάντα χρόνια μετά έρχεται η μέρα της αποφυλάκισης του Βίνσεντ και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο για κανέναν. Οι ισορροπίες στη μικρή πόλη διαταράσσονται. Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία τριάντα χρόνια και νέα προβλήματα έχουν προστεθεί στις ζωές των κατοίκων της περιπλέκοντας τα πράγματα.

Μαθαίνοντας την ιστορία της οικογένειας Ράντλεϊ νόμιζα πως μπορούσα να καταλάβω τι έχει συμβεί και ποια είναι η ιστορία της. Ο συγγραφέας όμως με άφησε να το πιστεύω, να κάνω σενάρια, μου έδινε συνεχώς στοιχεία που ερμήνευα όπως εγώ πίστευα και όπως ταίριαζαν στις θεωρίες μου, όμως αλλοίμονο, δεν ήταν σωστές οι θεωρίες αυτές. Προσπάθησα να κατανοήσω τα όσα είχε περάσει ο κάθε χαρακτήρας, όλα αυτά τα στοιχεία που επηρέασαν ή και διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του, αλλά και χάραξαν την πορεία του στη ζωή και σε ένα βαθμό πιστεύω το κατάφερα με τον καθένα τους. Πίστευα ότι είχα καταλάβει τι ήταν αυτό που οδήγησε τη Σταρ στις καταχρήσεις, χωρίς να ξέρω τι ήταν αυτό που την είχε βοηθήσει να βλέπει το φως αρκετά χρόνια πριν. Μην έχοντας ζήσει καταστάσεις όπως αυτές που ζούσαν καθημερινά η Ντάτσες και ο Ρόμπιν, αλλά έχοντας διαβάσει αρκετά, το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να τους συμπονέσω και να καταλάβω τις αντιδράσεις τους, όχι πάντα ίδιες και από τους δύο. Άλλωστε τα παιδιά είχαν αρκετά μεγάλη διαφορά ηλικίας και διαφορετικές εμπειρίες. Από την άλλη ο Βίνσεντ και ο Γουόκ περνούσαν το δικό τους Γολγοθά που επίσης δε θα μπορούσα ποτέ να κατανοήσω πλήρως. Εντούτοις ο συγγραφέας έβαλε τα δυνατά του να μου μεταφέρει την ψυχολογία τους στο μέγιστο βαθμό και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Ο Whitaker δε βραβεύτηκε άδικα γι’ αυτό το βιβλίο. Αφήνει γερά το σημάδι του με μια ιστορία που δεν αναλώνεται σε υπερφουσκωμένες πλοκές και χίλια δυο άλλα περιστατικά που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την ιστορία αλλά είναι εκεί για να γεμίζουν τις σελίδες. Όχι. Κάθε γραμμή, κάθε λέξη που έχει γράψει έχουν τη σημασία τους. Κάθε φιλία, κάθε συναίσθημα που περιγράφεται, κάθε πράξη έχει μια αιτία και ένα αποτέλεσμα που παίζουν ρόλο. Όπως γίνεται και στην πραγματική ζωή. Κάθε ενέργειά μας έχει και τις επιπτώσεις της και αυτό ο Whitaker δε μας αφήνει να το ξεχάσουμε.

Είναι πολλά τα θέματα που θίγονται σε αυτό το βιβλίο. Έχουμε την αγάπη, τη φιλία, την εμπιστοσύνη, την ανάγκη να ανήκουμε κάπου, να έχουμε φίλους, να μην είμαστε μόνοι. Έχουμε και όλη τη σκληρότητα του κόσμου που απαντάται στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων. Έχουμε βία, καταχρήσεις, εγκλήματα στο όνομα της αγάπης αλλά και πράξεις καλοσύνης. Βλέπουμε το «ο θάνατός σου, η ζωή μου» σε μεταφορική αλλά και κυριολεκτική μορφή. Έχουμε και την αγάπη του γονιού που θα κάνει τα πάντα για το παιδί του, ακόμα κι αν αυτό είναι σε βάρος ενός άλλου παιδιού ή του ίδιου του του εαυτού.

Είτε διαβάζετε κοινωνικά μυθιστορήματα, είτε διαβάζετε αστυνομικά μυθιστορήματα, είτε και κανένα από τα δύο είδη, αυτό το βιβλίο αξίζει να το διαβάζετε. Θα μείνει στο μυαλό σας για καιρό.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

S3.gy.digital%2fmetaixmio%2fuploads%2fasset%2fdata%2f21313%2f4976 1Chris Whitaker (Κρις Γουίτακερ) γεννήθηκε στο Λονδίνο όπου και εργάστηκε για δέκα χρόνια ως χρηματιστής. Πλέον ζει στο Χάρτφορντσιρ με τη σύζυγο και τους δυο γιους του. Το πρώτο του μυθιστόρημα Tall Oaks κέρδισε το βραβείο CWA John Creasy New Blood Dagger. Το Αρχίζουμε στο τέλος είναι το τρίτο του μυθιστόρημα το οποίο έχει αποσπάσει τρία σημαντικότατα βραβεία, έχει περιληφθεί στις λίστες των μπεστ σέλερ κορυφαίων εφημερίδων και βιβλιοπωλείων και έχει συνεπάρει κοινό και κριτικούς.

Για να μάθετε περισσότερα:
twitter.com/WhittyAuthor και curtisbrown.co.uk/chris-whitaker

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.