“Η νυχτερίδα” του Jo Nesbo

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

978-960-566-368-1_1Ήρθε ο καιρός που βρέθηκα αντιμέτωπη με το φαινόμενο Jo Nesbo και πάλι. Αυτή τη φορά συστηθήκαμε με τον αγαπημένο του ήρωα τον Χάρι Χόλε. Πολύ φυσιολογικός τύπος θα έλεγα. Εντάξει, έχει κάποια θεματάκια με το ποτό, τα έχει κάνει θάλασσα στο παρελθόν και προσπαθεί να επανορθώσει. Αλλά σιγά το πράγμα! Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος που έχει κηρύξει στα συναισθήματά του τον καθιστά ανάμεσα στους φυσιολογικούς ντετέκτιβ. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο Χάρι πηγαίνει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, εκπροσωπώντας την Αστυνομία της Νορβηγίας. Μια νεαρή συμπατριώτισσά του έχει δολοφονηθεί και ο Χάρι βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει στην έρευνα. Οι οδηγίες του είναι να μην εμπλακεί. Όταν όμως τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από τη δολοφονία μιας Νορβηγίδας, κάτι που τελικά μπορεί να είναι μια μόνο σκηνή από το έργο που ανεβάζει εδώ και χρόνια ένας εγκληματίας, ο Χάρι Χόλε δεν μπορεί να παραμείνει άπραγος.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς ειδικότερα αλλά και γενικότερα του Nesbo, γράφτηκε όντως στην Αυστραλία στη διάρκεια ενός ταξιδιού του συγγραφέα στη χώρα. Όπως μας λέει κι ο ίδιος, δεν πρόλαβε να δει πάρα πολλά από τη χώρα μιας και έγραφε  πυρετωδώς. Μπόρεσε όμως σίγουρα να μάθει πολλά για τη χώρα, τα τοπία της, τις παραδώσεις της αλλά και τους πρώτους κατοίκους της, τους Αβορίγινες και να τα μεταφέρει στον αναγνώστη μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας του.

Χτίζοντας σιγά σιγά το χαρακτήρα και το παρελθόν του Χάρι Χόλε, ο Nesbo βγάζει ένα ένα στην επιφάνεια τα κομμάτια του που θα δώσουν νόημα στην ιστορία. Ίσως ο ενθουσιασμός του για τη χώρα τον κάνει να γράφει λίγο παραπάνω για τους μύθους της, αλλά πιστεύω πως είναι απαραίτητο σε κάποια σημεία για να καταλάβουμε τη λογική και τον τρόπο σκέψης των κατοίκων της, αλλά και φυσικά τα κίνητρα του ίδιου του εγκληματία. Άλλωστε, το ίδιο το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες που βασίζονται σε μια παράδοση των Αβορίγινων.

Το πρώτο μέρος ονομάζεται Γουάλα, το δεύτερο Μούρα και το τρίτο Μπουμπούρ. Γουάλα, ο ήρωας που πάει για κυνήγι για να προσφέρει το δώρο της προίκας στους γονείς της αγαπημένης του. Μούρα, η αγαπημένη. Και τέλος Μπουμπούρ και το μεγάλο φινάλε! Αρκετό ενδιαφέρον έχει επίσης ο τρόπος που ονομάζονται τα κεφάλαια. Σε κάποιους μπορεί να φανεί περίεργος, όμως είναι σαν μια περίληψη του κάθε κεφαλαίου σε μία δύο γραμμές που δεν είναι απαραίτητο ότι θα βγάλουν νόημα!

Προτιμώ να διαβάζω τα βιβλία μιας σειράς με τη σειρά που γράφτηκαν, μιας και έτσι φαίνεται τόσο η εξέλιξη του βασικού ήρωα αλλά και του ίδιου του συγγραφέα. Αναμείνατε για τα επόμενα!


Εκδόσεις Μεταίχμιο / Pubic / Ianos / Greekbooks.gr


Λίγα λόγια για τo συγγραφέα:

jo_NesboΟ Jo Nesbο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως χρηματιστής και δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο The Bat (Η νυχτερίδα), το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 39.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.  Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα Riverton Prize (1997), Glass Key (1998), Booksellers’ Prize (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Ζει μόνιμα στο Όσλο.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης η σειρά παιδικών βιβλίων του ίδιου με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό.

Website / Goodreads / Facebook

2 thoughts on ““Η νυχτερίδα” του Jo Nesbo

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.