“Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ” από τον Fredrik Backman

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

Το δεύτερο βιβλίο του Backman που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι απολαυστικό!

Η Μπριτ-Μαρί είναι μια γυναίκα στα 60 της. Την γνωρίζουμε όταν πάει στο γραφείο ευρέσεως εργασίας. Έχει πάει εκεί γιατί θέλει να βρει μια δουλειά ώστε αν λείπει επειδή έχει πεθάνει, να το καταλάβει κάποιος. Δεν θα ήθελε να τη βρουν οι γείτονες από τη μυρωδιά. Δεν είναι πρέπον. Τι θα πουν οι γείτονες! Η Μπριτ-Μαρί έχει μάθει να ζει τη ζωή του άντρα της και τώρα που φεύγει και τον αφήνει πρέπει να μάθει από την αρχή να ζει.

Η θέση εργασίας που βρίσκει είναι στο Μποργ, ένα χωριό που αργοπεθαίνει. Θα αναλάβει να φροντίζει το κέντρο ψυχαγωγίας. Είναι το μόνο μέρος που δεν έχει κλείσει. Εκεί θα βρει μια ομάδα παιδιών που θέλει να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά το γήπεδο έχει πουληθεί. Η ομάδα όμως χρειάζεται προπονητή και η Μπριτ-Μαρί θα αναλάβει αυτή τη δουλειά, παρόλο που δεν της αρέσει το ποδόσφαιρο.

Η βασική ηρωίδα είναι λιγάκι αντικοινωνική θα έλεγε κανείς. Το θέμα της είναι πως μέχρι τώρα ζούσε στη σκιά κάποιου άλλου, δεν έβγαινε έξω στον κόσμο, δεν συναναστρεφόταν άλλους ανθρώπους, οπότε και έχει μια αδυναμία να συνομιλήσει φυσιολογικά και χωρίς να προσβάλει τον άλλο. Οι άνθρωποι όμως στο χωριό αυτό που υπάρχει μόνο στη φαντασία του συγγραφέα, τη δέχονται όπως είναι, τη συμπαθούν και της δίνουν λόγο να ζει. Μπορεί εκείνη να έχει μια εμμονή με την καθαριότητα, στην πραγματικότητα όμως είναι αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Είναι η διέξοδός της. Το λιμάνι της. Ο τρόπος της να αντιμετωπίσει τα πράγματα.

Μέσα από αυτή την απίστευτη ιστορία αλλαγής της Μπριτ-Μαρί, διαβάζουμε για ανθρώπους που πιστεύουν σε κάτι και παλεύουν γι’ αυτό, για άλλους που είχαν πάψει να πιστεύουν και για εκείνους που μαθαίνουν να πιστεύουν σε κάτι. Ή απλά στον εαυτό τους.

Τελικά το μόνο που χρειάζεται, είναι λίγη καλή θέληση και πίστη και όλα θα πάνε καλά. Κι αν δεν πάνε, δεν πειράζει, αρκεί που προσπάθησε κανείς!

 

Εκδόσεις Κέδρος / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Φρέντρικ Μπάκμαν (γεν. 1981) είναι ο πιο δημοφιλής σύγχρονος Σουηδός συγγραφέας.

Όλα τα μυθιστορήματά του είναι πνευματώδη και συγκινητικά ταυτόχρονα, αποτυπώνουν ιδιαίτερες ιστορίες απλών ανθρώπων και μεταδίδουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αισιοδοξίας.

Έγινε γνωστός παγκοσμίως χάρη στο μυθιστόρημά του Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε ταινία. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από οχτώ εκατομμύρια αντίτυπα σε σαράντα τέσσερις γλώσσες.

Το μυθιστόρημά του Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη έγινε bestseller όπου εκδόθηκε και παρέμεινε για πολλούς μήνες στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των New York Times. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος και αποτέλεσε την εκδοτική έκπληξη του 2017.

Το 2018 από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το επίσης bestseller του συγγραφέα, μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες, Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.