«Η Κρεμάλα» από τον Daniel Cole

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

ΚΡΕΜΑΛΑΟ Daniel Cole είναι ένας χαρισματικός συγγραφέας. Δημιουργεί ιστορίες που κατακλύζουν το μυαλό του αναγνώστη με εικόνες τόσο δυνατές που ζωντανεύουν μπροστά του. Η κινηματογραφική γραφή αλλά και η περαιτέρω ανάλυση των χαρακτήρων που επιχειρεί σε αυτό το βιβλίο, τον δικαιώνουν και το καθιστούν ένα από τους συγγραφείς μυστηρίου που θα συνεχίσουμε να ακούμε και να διαβάζουμε για πολύ ακόμα.

Η Μπάξτερ, η μία εκ των δύο πρωταγωνιστών της σειράς, προσπαθεί να ισορροπήσει στη ζωή της μετά τα συμβάντα της υπόθεσης της «Μαριονέτας» και χωρίς τον Γουλφ. Ο ρόλος της αρχιεπιθεωρήτριας τρώει τον περισσότερο χρόνο της, τον οποίο ούτως ή άλλως θα αφιέρωνε στη δουλειά της για να μη σκέφτεται όσα έχει περάσει. Από που όμως δεν το περιμένει, έρχεται μια νέα υπόθεση να ταράξει το παρελθόν και το παρόν της και να τη βάλει σε σκέψεις.

Δύο δολοφονίες συμβαίνουν στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Μία στη γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη και μία στο Λονδίνο. Και οι δύο έχουν τα στοιχεία μιας υπόθεσης που έχει λάβει πολύ δημοσιότητα, που έχει αναλυθεί εκτεταμένα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έχει την αμέριστη προσοχή του κόσμο. Μια «Μαριονέτα» κι ένα «Δόλωμα» κάνουν την εμφάνισή τους και ξυπνούν εφιάλτες και μνήμες που παλεύουν να θαφτούν στη λήθη.

Ο συγγραφέας έχει τοποθετήσει τη δράση σε δύο κομβικά σημεία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναγκάζει έτσι τρεις τουλάχιστον υπηρεσίες επιβολής του νόμου να συνεργαστούν για να λύσουν την υπόθεση. Μία πράκτορας του FBI και ένας πράκτορας της CIA επισκέπτονται την Μπάξτερ για να ζητήσουν τη συμβολή της στην επίλυση της υπόθεσής τους, όταν ξαφνικά λαμβάνει χώρα ένα αντίστοιχο συμβάν στη Βρετανία που κινητοποιεί τη Νέα Σκότλαντ Γιαρντ. Οι τόσο διαφορετικές αυτές υπηρεσίες θα πρέπει να συνεργαστούν αν θέλουν να βρουν την άκρη σε ένα κουβάρι που εκτείνεται από την Αμερική στην Αγγλία και πάλι πίσω πριν τους δέσει κόμπο για τα καλά. Η κάθε μία δουλεύει με διαφορετικό τρόπο, έχει τις δικές της μεθόδους και ξεχωριστή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Μπορεί να φαίνεται ότι έχουν όλοι τον ίδιο στόχο, αλλά στο προσκήνιο κρύβονται συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Ο συγγραφέας αφιερώνει αρκετές σελίδες στην ανάλυση των χαρακτήρων μέσα από καταστάσεις και περιστατικά που συμβάλουν στην πλοκή και διαμορφώνουν την περιρρέουσα κατάσταση. Δεν είναι μόνο οι βασικοί ήρωες που έχουν την τιμητική τους, όπως η Μπάξτερ για παράδειγμα, αλλά και οι δευτερεύοντες αναλύονται αρκετά. Όλο αυτό βέβαια, πέρα από το να δείξει τις ικανότητες του συγγραφέα στο να μιλήσει για τους ήρωές του χωρίς να πρόκειται για μια στεγνή αφήγηση, προσθέτει στην πλοκή.

Τα στοιχεία των χαρακτήρων, περιστατικά που έχουν συμβεί σε παρελθόντα χρόνο ή πιο σύντομα, μπαίνουν σιγά σιγά στη σειρά και αποκαλύπτουν τις πλευρές του παζλ που ήταν καλυμμένες από μια παχιά ομίχλη. όπως για παράδειγμα ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την αυλαία και να κινεί τα νήματα ή για ποιο λόγο θα μπορούσε κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο. Το όλο σκηνικό είναι τόσο τρομακτικό, που δεν θα μπορούσε να είναι απλά κάποιος μουρλός αυτός που ενορχηστρώνει μια τόσο προσεγμένη παράσταση.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Daniel_ColeΟ βρετανός Daniel Cole (1984) δούλευε ως τραυματιοφορέας έως την άνοιξη του 2016, όταν υπέγραψε συμφωνία για την έκδοση τριών βιβλίων και την τηλεοπτική τους μεταφορά. Οι εκδότες του έκλεισαν τη συμφωνία έχοντας διαβάσει μόλις τα τρία πρώτα κεφάλαια από τη Μαριονέτα, τα οποία τους ενθουσίασαν. Έτσι το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2017, ο τίτλος εκτοξεύτηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ της Μ. Βρετανίας, ενώ τα δικαιώματα για τη Μαριονέτα πουλήθηκαν σε περισσότερες από 35 χώρες. Η Κρεμάλα είναι το δεύτερο βιβλίο του. Ο Cole ζει στο Μπορνμάουθ της Μ. Βρετανίας.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.