«Πολεμοφόρος, τόμος Α’» από τον Brandon Sanderson

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Πολεμοφόρος_Cover_A_low.jpgΔεν γίνεται να διαβάζει κάποιος high fantasy και να μην έχει διαβάσει Brandon Sanderson. Έτσι, ενώ από καιρό θέλω να διαβάσω τη σειρά Mistborn, είπα να ξεκινήσω από τον Πολεμοφόρο ( aka Warbreaker) που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις Εκδόσεις Φανταστικός κόσμος. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά σε δύο τόμους και αυτή είναι η άποψή μου για τον πρώτο τόμο.

Η ιστορία εξελίσσεται κυρίως στη Χαλαντρέν, μια πόλη με πολύ χρώμα και με αρκετούς Θεούς. Στη Χαλαντρέν πιστεύουν στους Εγερθέντες Θεούς, οι οποίοι είναι άνθρωποι που πέθαναν ένδοξα, αλλά γύρισαν πίσω σαν Θεοί για να ζήσουν στην αυλή του Θεού Βασιλιά, του Σούσεμπρον. Οι Εγερθέντες είναι περιορισμένοι στα πλαίσια της αυλής, όπου έχουν ο καθένας τα καθήκοντά τους, με βάση τον τίτλο τους. Εκτός από το Θεό Βασιλιά, ένας ακόμα θεός θα παίξει κύριο ρόλο στην ιστορία μας, ο Ύμνος του Φωτός, ο Θεός της γενναιότητας, ο οποίος δεν έχει πειστεί ότι είναι θεός και όσο να ‘ναι βαριέται να κάνει και πολλά πράγματα.

Ο Σούσεμπρον περιμένει μια νύφη από την Ίντρις, τη χώρα βόρεια της Χαλαντρέν, όπου έχει καταφύγει η Βασιλική οικογένεια μετά τον υπερπόλεμο. Η συνθήκη ανάμεσά τους ορίζει πως η Ίντρις θα στείλει μια βασιλική κόρη να παντρευτεί το Θεό Βασιλιά ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ειρήνη μεταξύ τους. Όμως ο Ιντριανός βασιλιάς έχει καταλάβει πως έρχεται πόλεμος και θα πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Τελικά, δύο από τις κόρες του εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και βρίσκονται στη Χαλαντρέν, όπου η μία υποχρεώνεται να παντρευτεί το Θεό Βασιλιά και η άλλη κάνει ότι μπορεί για να σώσει την αδερφή της από τα χέρια του τέρατος, αλλά και την πατρίδα της από τον επερχόμενο πόλεμο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην πόλη κυκλοφορεί ο μυστηριώδης Αφυπνιστής Βάσερ που μαζί με το Νυκτόαιμο, το τρομερό μαύρο σπαθί του, προσπαθεί να επανορθώσει για λάθη του παρελθόντος. Οι Αφυπνιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές τους για να κάνουν θαύματα ή για να φέρουν συμφορές. Η πορεία του Βάσερ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.

Ο Sanderson έχει ένα μοναδικό τρόπο γραφής που βάζει τον αναγνώστη μέσα στο ίδιο τον κόσμο που δημιούργησε. Ο κόσμος αυτός είναι εξ ολοκλήρου φανταστικός. Οι κάτοικοί του είναι άνθρωποι κατά βάση, αλλά είναι και Εγερθέντες αλλά και άψυχοι. Κάθε άνθρωπος έχει μια Ανάσα, που είναι σαν την ψυχή του. Την Ανάσα του μπορεί να τη μεταφέρει σε κάποιον άλλο και ο ίδιος να μείνει Μουντός, αλλά μόνο με δική του θέληση. Δεν μπορεί κάποιος να του την κλέψει. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει πάνω από μία Ανάσες, τις οποίες μπορεί να του τις έχουν χαρίσει ή μπορεί να τις έχει αγοράσει (είναι λίγο ανατριχιαστικό αυτό…). Η Ανάσα μπορεί να ελέγξει τη μαγεία των χρωμάτων και όσες περισσότερες Ανάσες έχει κάποιος, τόσο περισσότερες είναι και οι ικανότητές του. Αν κάποιος έχει αρκετές Ανάσες, τότε μπορεί να αφυπνίσει άψυχα αντικείμενα ή ακόμα και νεκρούς. Γενικά είναι ένα είδος μαγείας που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, αλλά μου αρέσει πολύ.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο βασίλεια, αυτό της Ίντρις και εκείνο της Χαλαντρέν είναι τεράστιες. Η Βασιλική οικογένεια κατοικεί στην Ίντρις, στην οποία κατέφυγε μετά τον Υπερπόλεμο. Βρίσκεται στα βουνά και κατέχει όλα τα περάσματα. Εκεί έχει αρκετά κρύο καιρό και χιόνια, όπως θα περίμενε κανείς να γίνεται σε ψηλά βουνά. Οι άνθρωποί της είναι ταπεινοί και σεμνοί. Πιστεύουν στον Ωστρισμό, στο Θεό Ώστρε και στις διδαχές του. Προσπαθούν να κατανοήσουν τους άλλους, να μην επιδεικνύονται και γενικά να είναι τίμιοι και ειλικρινείς. Θεωρούν τους Χαλαντρενούς αιρετικούς και ειδωλολάτρεις, μιας και πιστεύουν σε Εγερθέντες Θεούς, οι οποίοι δημιουργήθηκαν με την ανοχή του Ώστρε και οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν έξω από τη Χαλαντρέν, αφού για να ζήσουν πέρα από τις οκτώ ημέρες, απαιτείται η προσφορά Ανάσας.

Οι Χαλαντρενοί από την άλλη, πιστεύουν και υπηρετούν τους Εγερθέντες Θεούς τους και δεν θεωρούν ότι είναι αιρετικοί. Τιμούν τους Θεούς τους και τους υπηρετούν με μια στρατιά από υπηρέτες και ιερείς για κάθε Θεό. Στην παρούσα φάση υπάρχουν εικοσιπέντε Θεοί στην αυλή της Χαλαντρέν. Είναι πολύ χαλαροί στα ήθη και ζουν και πλουτίζουν από το χρώμα και τις βαφές. Τα πάντα είναι πολύχρωμα στη Χαλαντρέν και όσο πιο έντονα χρώματα φοράει κάποιος, τόσο πιο πλούσιος θεωρείται. Επίσης κάθε Θεός έχει το δικό του συνδυασμό χρωμάτων με τα οποία ντύνονται οι υπηρέτες του, αλλά και τα οποία κοσμούν τις επαύλεις και τα έπιπλά του. Η Χαλαντρέν είναι πάνω στη θάλασσα και έχει πολύ ζεστό κλίμα, τόσο που δεν απαιτείται φωτιά το χειμώνα.

Η αφήγηση είναι αργή σε ρυθμούς, αλλά με τρόπο τέτοιο που να γίνεται κατανοητός ο κόσμος, οι συνήθειες των ανθρώπων και οι πράξεις τους στον αναγνώστη. Υπάρχει αρκετό χιούμορ δοσμένο με τρόπο που δεν ξενίζει, αλλά που βγαίνει πηγαία από τους χαρακτήρες και την προσωπικότητά τους. Η πολιτική δεν θα μπορούσε να λείπει από μια ιστορία στην οποία υπάρχει βασιλική αυλή και αυτή είναι που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία, καθώς υπάρχει μια πλάνη και ένα μυστικό που δεν αποκαλύπτεται στον πρώτο τόμο. Η υποψία για τον πόλεμο ανάμεσα στην Ίντρις και τη Χαλαντρέν είναι εκεί και γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη, όμως αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι ο πραγματικός ρόλος του Αφυπνιστή Βάσερ και το μυστικό γύρω από τον απόγονο του Θεού Βασιλιά.

Φοβάμαι πως θα πρέπει να περιμένω μέχρι να διαβάσω τον δεύτερο τόμο για να καταλάβω που πάει όλο αυτό. Ευτυχώς είναι σπίτι και με περιμένει, μόνο που εγώ είμαι μακριά!

 

Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος / Book Depository

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

sanderson.jpgΟ Brandon Sanderson γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Μετά τις σπουδές του στη Βιοχημεία, το 2005 εξέδωσε το Elantris, ένα αυτοτελές έπος φαντασίας. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σημείωσε εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις. Αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή για την ανοδική πορεία του Sanderson στο συγγραφικό στερέωμα, ο οποίος μεταξύ άλλων επελέγη και για την ολοκλήρωση της μνημειώδους σειράς Ο Τροχός του Χρόνου του Robert Jordan, έργο που έφερε εις πέρας σε τρία βιβλία και τριάμισι χρόνια.

Σήμερα ο Sanderson διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και εξακολουθεί να γράφει ασταμάτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανέκδοτο υλικό και ενημερώσεις ως προς τα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια του συγγραφέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το site του, www.brandonsanderson.com

 

4 thoughts on “«Πολεμοφόρος, τόμος Α’» από τον Brandon Sanderson

  1. Ωραία η παρουσίαση, ο συγγραφέας είναι από τους αγαπημένους μου στο fantasy και θέλω να διαβάσω όσα περισσότερα μπορώ από τα έργα του.

    1. Ευχαριστώ Μιχάλη μου! Μόλις διαβάσω και το δεύτερο βιβλίο θα ανεβάσω πιο ολοκληρωμένη άποψη. Νομίζω είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς του είδους. Έχει ιδιαίτερη γραφή που μου αρέσει!

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.