«Στα ίχνη του θησαυρού» από τον Chris Kuzneski

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

0001.jpgΈνα βιβλίο δράσης που κυλάει σαν κινηματογραφική ταινία είναι ότι πρέπει για να βυθιστεί κάποιος στις σελίδες του και να μη βγει μέχρι να διαβάσει τη λέξη «Τέλος». Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το «Στα ίχνη του θησαυρού» του Chris Kuzneski που κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη! Δεν είχα διαβάσει κάτι δικό του και όταν είδα τη νέα κυκλοφορία, αποφάσισα να το τολμήσω. Μπορώ να πω πως δικαιώθηκα.

Μια ετερόκλητη ομάδα δράσης στρατολογείται από έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο για να φέρει σε πέρας μια αποστολή που ακόμα δε γνωρίζει. Σύντομα γνωρίζονται μεταξύ τους και μαθαίνουν πως σκοπός τους είναι να ανακαλύψουν ένα θησαυρό που έχει χαθεί εδώ και κάμποσα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρουμανία, φοβούμενη μια επίθεση της Γερμανίας και τι θα σήμαινε αυτό για το θησαυρό της χώρας, αποφασίζει να στείλει στη Ρωσία ολόκληρο τον κρατικό θησαυρό. Χρυσός, κοσμήματα, πετράδια αλλά και πολύτιμα έργα τέχνης μεταφέρονται στην τσαρική Ρωσία όπου και αποθηκεύονται στα υπόγεια του Κρεμλίνου το 1916. Δυο χρόνια αργότερα και αφού ο τσάρος έχει εκδιωχθεί, η σοβιετική πλέον Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρουμανία και αρνείται να επιστρέψει το θησαυρό. Κανείς πια δεν ξέρει τι έχει απομείνει από το μυθικό θησαυρό και που μπορεί να βρίσκεται.

Η ομάδα των κυνηγών του θησαυρού αποτελείται από μία ιστορικό αυθεντία στις ξένες γλώσσες, έναν πρώην στρατιωτικό, έναν ειδικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έναν από τους πιο έμπειρους χειριστές όπλων και μια πρώην πράκτορα της CIA ειδική στα συστήματα ασφαλείας. Είναι δηλαδή εγγύηση για κάτι ενδιαφέρον και περιπετειώδες.

Ήδη από την πρώτη σελίδα καταλαβαίνουμε πως πρόκειται να δούμε κάτι με ιστορικό παρελθόν, καθώς βρισκόμαστε στη Ρουμανία τη μέρα που ο θησαυρός φορτώνεται στο τραίνο που θα τον μεταφέρει στη Ρωσία. Ο πρώτος ήρωας που θα γνωρίσουμε, θα είναι κάποιος για τον οποίο θα διαβάσουμε πολύ αργότερα. Μόλις μεταφερόμαστε στο παρόν, η δράση αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για να αρχίσουμε να γνωρίζουμε τους βασικούς ήρωες, κάποια δηλαδή από τα μέλη της ομάδας των κυνηγών.

Η αφήγηση ακολουθεί καταιγιστικό ρυθμό σκηνών δράσης και περιπέτειας, ενώ παράλληλα μεταφέρει τόσο τα ιστορικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη ροή της ιστορίας, όσο και τα γεωγραφικά. Οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι που μέχρι να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη μία σκηνή, έχει ήδη περάσει στην επόμενη. Έτσι κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, χωρίς να κάνει κοιλιά και προσφέρει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα.

Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας του βιβλίου, είναι ο παλιός μηχανικός τραίνων που γνωρίζουμε στη Ρωσία. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ τα τραίνα, κάποιος που επέλεξε να κάνει αυτή τη δουλειά, όπως ο πατέρας του και ο παππούς του. Ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται και συμπεριφέρεται στη μηχανή σαν να είναι άνθρωπος με συναισθήματα. Ένας υπέροχος χαρακτήρας.

 

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη / Book Depository

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Chris KuzneskiΟ Chris Kuzneski μεγάλωσε στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, με τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και με τον αθλητισμό, ως παίκτης και ως προπονητής ποδοσφαίρου. Το μεγαλύτερο πάθος του, ωστόσο, είναι η συγγραφή. Μέχρι τώρα έχει γράψει 12 βιβλία.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.