«Ο κοκκινολαίμης» από τον Jo Nesbo

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


978-960-501-960-0_2.jpgΤο τρίτο βιβλίο με ήρωα τον επιθεωρητή πλέον Χάρι Χόλε κινείται σε δύο χρονικές περιόδους και μας μιλάει για τη στάση της Νορβηγίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιβλίο ξεκινάει με την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Νορβηγία το 1999. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Χόλε πυροβολεί έναν Αμερικανό πράκτορα που βρισκόταν σε σημείο που δε θα έπρεπε. Αντί να τιμωρηθεί όπως θα περίμενε, εκείνος προάγεται σε επιθεωρητή και μεταφέρεται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η δουλειά που του αναθέτουν είναι να διαβάζει τις αναφορές φαινομενικά ασήμαντων υποθέσεων και να αποφασίζει να κάποια χρίζει περισσότερης έρευνας. Μια τέτοια υπόθεση πέφτει στα χέρια του, όταν ένας ασυνήθιστος τύπος όπλου εισάγεται λαθραία στη Νορβηγία. Στην πορεία της έρευνας, μπλέκεται στα πλοκάμια των Νεοναζί και του λαθρεμπορίου όπλων και έχει μια μεγάλη απώλεια.

Παράλληλα με την έρευνα του Χόλε στο παρόν, διαβάζουμε για τη συμμετοχή των Νορβηγών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη στελέχωση του Ανατολικού Μετώπου από τους νεαρούς Ναζί της χώρας. Ένα από τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της Νορβηγίας αποκαλύπτεται και υφαίνει τον ιστό για το δολοφόνο που έρχεται στην επιφάνεια μετά από τόσα χρόνια.

Ο Χόλε μου είναι γνωστός από τα δύο προηγούμενα βιβλία, οι ιστορίες των οποίων λάμβαναν χώρα σε μακρινά μέρη. «Η νυχτερίδα» διαδραματίστηκε στην Αυστραλία ενώ «Οι κατσαρίδες» στην Ταϊλάνδη. Αυτή η ιστορία ωστόσο διαδραματίζεται στη Νορβηγία και αφορά τόσο το παρόν όσο και το παρελθόν της χώρας. Μπορεί να έχουν περάσει 19 χρόνια από όταν γράφτηκε το βιβλίο, δεν φαίνεται όμως να έχουν αλλάξει και πολλά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στους Νεοναζί, που όπως έχουμε δει πολλές φορές, ανθούν σε χώρες που δεν υπάρχει χαρά και ευτυχία. Η Σκανδιναβία έχει πολύ κρύο και σκοτάδι και έτσι, εκτός από τη μέταλ μουσική και τη goth pank, ανθίζουν και τάσεις όπως ο ναζισμός. Αυτό ήταν και ένα από τα στοιχεία που ήθελε να θίξει ο συγγραφέας κατά τη γνώμη μου και να τονίσει την άσχημη πλευρά του, αλλά και την ευθύνη της χώρας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ξέρω πολλά για την ιστορία της Νορβηγίας, οπότε ήταν αρκετά ενδιαφέρον για μένα να μάθω περισσότερα!

Ο Χόλε είναι ο ίδιος γνωστός τύπος με τις ιδιαίτερες αξίες του. Είναι σε πολύ καλό σημείο να κόψει το αλκοόλ και μάλιστα το καταφέρνει μέχρι τη στιγμή της μεγάλης απώλειας που τον ρίχνει και πάλι στο βούρκο. Σίγουρα έχει καλή δικαιολογία, αλλά και πάλι, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει! Σε αυτό το βιβλίο μάλιστα γνωρίζει και μια γυναίκα για την οποία καλλιεργεί συναισθήματα που δεν περίμενε να έχει ή να μπορεί να αισθανθεί. Κάτι φωτεινό διαφαίνεται στον ορίζοντα του Χόλε και θα περιμένω να μάθω περισσότερα στο επόμενο βιβλίο.

Μέχρι τότε να πω πως χάθηκα λίγο με τα άτομα του παρελθόντος. Ήταν πάρα πολλά και με μπέρδεψαν, ιδιαίτερα εφόσον πέρναγαν αρκετές σελίδες ώστε να ξαναδιαβάσω για αυτά. Η έκταση του βιβλίου έδρασε αρνητικά πιστεύω πάνω μου. Ενώ διαβάζω μεγάλα βιβλία χωρίς να με ενοχλούν οι πολλές σελίδες, αν κάπου χάσω το ενδιαφέρον μου ή κάνει κοιλιά, τότε δυσκολεύομαι πολύ να το ξαναπιάσω. Θα μπορούσε ίσως μα δοθεί σε λιγότερες σελίδες και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όπως και να έχει, θα συνεχίσω την ανάγνωση της σειράς, μιας και όπως διαβάζω, φτιάχνει πολύ στα επόμενα βιβλία.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Book Depository

 

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα:

jo_NesboΟ Νορβηγός Jo Nesbo (1960) είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς αστυνοµικής λογοτεχνίας στον κόσµο, το οποίο είναι µια κάποια παρηγοριά για τον ίδιο καθώς η πολλά υποσχόµενη καριέρα του ως ποδοσφαιριστή διακόπηκε ξαφνικά όταν έπαθε ρήξη χιαστών και στα δύο γόνατα στα δεκαοχτώ του. Αφού σπούδασε οικονοµικά, άρχισε να εργάζεται ως χρηµατιστής, ενώ τα βράδια έπαιζε µε το ροκ συγκρότηµά του, τους Di Derre. Όταν ένας εκδότης τού ζήτησε να γράψει τις εµπειρίες του από τις περιοδείες µε το συγκρότηµά του, ο Nesbo κατέληξε να γράφει το πρώτο αστυνοµικό µυθιστόρηµα της σειράς Χάρι Χόλε, τη Νυχτερίδα. Σήµερα τα βιβλία του (κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 40 εκατοµµύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσµο.

Website / Goodreads / Facebook

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.