“Οι κατσαρίδες” από το Jo Nesbo

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

978-960-566-615-6_1Το δεύτερο βιβλίο με ήρωα τον Χάρι Χόλε πήρε τη σειρά του και ανεγνώσθη απνευστί! Αυτός ο τύπος αρχίζει να μου γίνεται πολύ συμπαθής. Μέχρι στιγμής δεν πίνει χάλια καφέ και προσπαθεί να μην πίνει και αλκοόλ, πράγμα δύσκολο λόγω του ιστορικού του, αλλά το παλεύει. Είναι αυτό που λέμε άνθρωπος και όχι σούπερ ντετέκτιβ! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή!

Ο Χάρι έχει πιάσει πάτο και πάλι (πρωτότυπο!) καθώς κάτι πολύ άσχημο έχει συμβεί στην αδερφή του. Θέλει να βρει και να τιμωρήσει τον άνθρωπο που της έκανε κακό, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να μείνει ξεμέθυστος για λίγο παραπάνω. Εδώ έρχεται να βοηθήσει μια καινούρια αποστολή που πρέπει να αναλάβει και πάλι στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά μετακινείται στην Μπανγκόκ, για να “καλύψει” τη δολοφονία του Νορβηγού πρέσβη στη Ταϊλάνδη, ώστε να μην καταλάβουν τα μέσα τι έχει συμβεί, αλλά και να βοηθήσει τις τοπικές αρχές στην επίλυση του μυστηρίου. Φυσικά με όσο το δυνατόν λιγότερες διαρροές λεπτομερειών στον τύπο.

Το βιβλίο είναι το δεύτερο κατά σειρά στις περιπέτειες του Χόλε, αλλά και στο συγγραφικό έργο του Nesbo. Φαίνεται πως ο συγγραφέας αρέσκεται στο να διαδραματίζει τις περιπέτειες του ήρωά του σε μέρη μακρινά και λιγάκι πιο ζεστά από τη Νορβηγία. Ίσως θέλει να τον βασανίσει με τη ζέστη. Ίσως απλά του αρέσουν τα ταξίδια! Όπως και να έχει, ο αναγνώστης αυτή τη φορά, παίρνει μια καλή γεύση από την Ταϊλάνδη με τα όλα της, καλά και άσχημα. Η χώρα γενικά είναι γνωστή για το σεξοτουρισμό της, που ήταν εμφανής τόσο όταν γράφτηκε το βιβλίο, όσο ακόμη και τώρα. Βέβαια, έχουν γίνει πολύ καλές προσπάθειες να αναδειχθούν και άλλα κομμάτια του πολιτισμού και της χώρας γενικότερα. Όπως και να έχει όμως, τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν εξαλειφθεί. Και που αλλού θα μπορούσε να γυρνάει και να βρίσκεται ο Χάρι παρά γύρω από αυτά τα κακόφημα σοκάκια και στέκια.

Η καταιγιστική πλοκή είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Nesbo στην αφήγηση, που κάνουν τον αναγνώστη να κολλήσει μαζί του. Βάζει στο παιχνίδι την τοπική αστυνομία, τον τρόπο που δουλεύουν και ενεργούν σε διάφορες καταστάσεις, μάρτυρες και άλλους ανθρώπους του περίγυρου, αρκετούς που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι ύποπτοι και άντε να καταλάβεις τι παίζει τελικά!

Ο υπέροχος καλτ χαρακτήρας που κυριαρχεί στο βιβλίο είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσει κανείς για να δει μέχρι που θα φτάσει! Και είναι ωραίο, γιατί βλέπουμε πως εξελίσσεται, τόσο ο συγγραφέας όσο και ο ήρωάς του. Γι’ αυτό άλλωστε θα πρότεινα να διαβάσει κανείς τις περιπέτειες του Χόλε με συγγραφική χρονική σειρά και όχι με τη σειρά έκδοσης στα Ελληνικά. Αυτό φυσικά ισχύει εφόσον αρχίσει κανείς να τον διαβάζει τώρα. Στοιχεία από το πρώτο βιβλίο Η νυχτερίδα είναι εμφανή και δεν εξηγούνται λεπτομερώς, κάτι που θα ήταν πλεονασμός για το συγγραφέα. Όσοι όμως έχουν διαβάσει τη νυχτερίδα, τότε σίγουρα θα αναγνωρίσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Pubic / Ianos / Greekbooks.gr


Λίγα λόγια για τo συγγραφέα:

jo_NesboΟ Jo Nesbο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως χρηματιστής και δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο The Bat (Η νυχτερίδα), το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 39.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.  Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα Riverton Prize (1997), Glass Key (1998), Booksellers’ Prize (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Ζει μόνιμα στο Όσλο.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης η σειρά παιδικών βιβλίων του ίδιου με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό.

Website / Goodreads / Facebook

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.