«Βρίσκοντας την Ελευθερία: Χάρι και Μέγκαν» από τον Omid Scobie και την Carolyn Durand #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Είτε είναι κάποιος οπαδός της μοναρχίας, είτε όχι, δεν μπορεί να μην άκουσε, να μη διάβασε ή να μην είδε τίποτα σχετικό με τον Πρίγκηπα Χάρι της Αγγλίας και τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ. Ο γάμος τους ήταν το γεγονός της χρονιάς. Από το πως κατέληξαν μαζί, μέχρι το γιατί φοράει λάθος βερνίκι νυχιών η Μέγκαν. Το βιβλίο αυτό, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλον, με σκοπό όχι μόνο να μιλήσει για το μαγικό κόσμο της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, αλλά και για το λόγο που το ζευγάρι αποφάσισε να απομακρυνθεί από αυτή.

Η Μέγκαν Μαρκλ, μια Αμερικανίδα με μεικτή καταγωγή ήταν μια αρκετά πετυχημένη ηθοποιός. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στον Καναδά όπου συμμετείχε στα γυρίσματα της σειράς «The Suites» μέσα από την οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό. Εκεί είχε αρκετούς φίλους και κάμποσες ασχολίες, με προσανατολισμό στα δικαιώματα της γυναίκας και σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Είχε ακόμη στο παρελθόν της ένα αποτυχημένο γάμο και ένα διαζύγιο. Είχε όμως για παρέα τα σκυλιά της και έτσι δεν ήταν ποτέ μόνη στο σπίτι. Μόλις όμως είχε εξέλθει από μια σχέση που δεν προχωρούσε όπως θα ήθελε.

Ο Πρίγκηπας Χάρι από την άλλη είχε γίνει γνωστός από μικρή ηλικία για τον ατίθασο χαρακτήρα του. Διψούσε για την ελευθερία που ποτέ δεν είχε στο παλάτι και προσπαθούσε να ζήσει με την πληγή που του άφησε ο χαμός της μητέρας του. Η σχέση του με τον προστατευτικό αδερφό του ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να έχει όμως δε θα μπορούσε να είναι σκοπός της ζωής του. Έτσι αφιερώθηκε στο στρατό και πέρασε από διαφορετικούς ρόλους που όμως τους τίμησε και με το παραπάνω. Ζητούσε ίση μεταχείριση με τους συναδέλφους του στο Βασιλικό Στρατό και τις περισσότερες φορές το κατάφερνε. Όμως μετά από δέκα χρόνια υπηρεσίας είχε έρθει η ώρα να αποστρατευτεί και να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Τι καλύτερο από το να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο της μητέρας του και να στηρίξει τον αδερφό του στις δικές του προσπάθειες;

Κάποια στιγμή, κοινοί φίλοι τους γνωρίζουν κι από εκεί και έπειτα οι δυο του βλέπουν ότι ταιριάζουν και σιγά σιγά ερωτεύονται. Η ιστορία του παραμυθιού που ο πρίγκηπας ερωτεύεται την κοινή θνητή, την ανεβάζει στο άσπρο άλογό του και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Αμ δε! Είναι φυσικό και επόμενο όταν πρόκειται για μια σχέση ανάμεσα σε έναν πρίγκηπα και μια ηθοποιό τα πράγματα να δυσκολεύουν και να υπάρχει μια κάποια καχυποψία τόσο από το παλάτι όσο και από το Βρετανικό τύπο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πρίγκηπας ερωτεύεται ηθοποιό. Την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη οικογένεια, ένας βασιλιάς παραιτήθηκε από το θρόνο του λίγους μήνες πριν τη στέψη και μια οικογένεια βρέθηκε ξαφνικά στα ηνία της κοινοπολιτείας.

Οι συγγραφείς προσπαθούν να δώσουν στον αναγνώστη να καταλάβει πόσο δύσκολα ήταν τόσο για το ζευγάρι, όσο και για τη βασιλική νύφη, να προσαρμοστεί σε μια τέτοια ζωή. Όταν ο τύπος κατακρίνει κάθε τι που κάνεις, δεν είναι εύκολο να έχεις μια φυσιολογική ζωή. Όλη αυτή η συμπεριφορά προς τον ίδιο και τη γυναίκα που αγαπούσε, θύμιζε στο Χάρι τα όσα είχε υποστεί η μητέρα του και πολύ περισσότερο τις τελευταίες στιγμές του. Φυσικό ήταν να θέλει να προστατεύσει τη γυναίκα που αγαπάει και να μην επιτρέψει την επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος.

Πολλά από τα περιστατικά που έζησαν οι δυο τους περιγράφονται στο βιβλίο, δίνοντας μια άλλη πλευρά των όσων είδαμε στην τηλεόραση ή διαβάσαμε στις εφημερίδες και τα περιοδικά. Έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία πλέον σχετικά με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, μπορώ να καταλάβω συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές και να πω πως τα όσα περιγράφονται δεν είναι ψεύδη και ανακρίβειες. Γι’ αυτό και θα τους δώσω δίκιο που απομακρύνθηκαν από τον τοξικό κόσμο του παλατιού. Ο Χάρι άλλωστε είναι αρκετά μακριά από τη διαδοχή του θρόνου και τον θεωρώ πολύ τυχερό για αυτό!

 

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη / Book Depository

 

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.