«Κόκκινη αυγή» (Η εποχή των θρύλων #1) από τον Γρηγόρη Κ. Δημακόπουλο #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Θα ξεκινούσα λέγοντας πως έμεινα άφωνη ολοκληρώνοντας το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Η Εποχή των Θρύλων», αλλά στην ουσία έμεινα τουλάχιστον μαγεμένη, πάντως σίγουρα όχι άφωνη. Όπου πετύχω και όπου δω φίλιο της λογοτεχνίας του φανταστικού, δε σταματάω να μιλάω για το βιβλίο αυτό! Ήταν μια απίστευτα ευχάριστη αίσθηση να διαβάζω ένα βιβλίο τόσο ολοκληρωμένο που πραγματικά δεν το άφηνα από τα χέρια μου!

Ο συγγραφέας μας εισάγει στον κόσμο του, εξηγώντας μας πως έχοντας φτάσει σε ένα εξαιρετικά υψηλό τεχνολογικό και γνωστικό επίπεδο, ο πολιτισμός αυτού του κόσμου καταστράφηκε, άγνωστο πως. Οι τωρινοί κάτοικοι ζουν με θρύλους και δεισιδαιμονίες, με φόβο και με ιστορίες των Αρχαίων που πλέον μεταφέρονται στόμα με στόμα. Ο κόσμος έχει αλλάξει μορφή και δεν είναι ο ίδιος που ήταν στην αρχαιότητα. Οι κατοικήσιμες περιοχές έχουν αλλάξει και πολλά νέα φαινόμενα, συχνά επικίνδυνα έχουν εμφανιστεί σε στεριά και θάλασσα. Κάποιες περιοχές κατέχουν κάποια ψήγματα γνώσης και κάθε πόλη-κράτος κρατάει την πολύτιμη γνώση καλά φυλαγμένη σε κάποιο θησαυροφυλάκιο ή κάποιο αντίστοιχα ασφαλές σημείο. Είτε υπάρχει ένα μόνο βιβλίο, είτε περισσότερα, είναι κέρδος και μόνο για το κάθε βασίλειο. Αρκεί να μπορούν να το μεταφράσουν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που κρύβουν οι αρχαίες σελίδες.

Μέσα σε αυτό το σκοτάδι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Ο δεκάχρονος Χόουπ ζει με τον πατέρα του στο απομακρυσμένο ορεινό οικισμό του Άρυεν. Η μητέρα του χάθηκε λίγο μετά τη γέννα. Ήταν πολύ αδύναμη και δεν άντεξε να συνεχίσει. Ο Δρόμος που είχε πάρει ο Λίαμ και η γυναίκα του Λορύν κρύβει πολλούς κινδύνους είτε είσαι μοναχικός ταξιδιώτης, είτε πρόκειται για ολόκληρο τάγμα. Ειδικά στη Γη της Εξορίας όπου αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο.

Αυτή τη Γη λοιπόν μας περιγράφει ο συγγραφέας με ένα μοναδικό δικό του τρόπο. Φανερά επηρεασμένος από τον αγαπημένο του Τόλκιν, έπλασε ένα κόσμο με παρελθόν, παρόν και μέλλον, τόσο ολοκληρωμένο όσο δύσκολα βρίσκουμε. Λίγοι είναι οι συγγραφείς του είδους που θα μπουν σε τόση λεπτομέρεια, που θα δημιουργήσουν τόσο μεγάλη ιστορία, μέσα από την οποία θα τροφοδοτήσουν ολόκληρο το δημιούργημά τους. Η κοσμοπλασία του δεν έχει προηγούμενο. Μέσα από την πορεία του βιβλίου, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της βαθιάς ιστορίας του τόπου, με τρόπο τέτοιο που να εξυπηρετείται μεν η πλοκή, αλλά και που να δίδονται πληροφορίες που θα χρειαστούν όχι μόνο στις επόμενες σκηνές ή στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, αλλά και στη συνέχεια του βιβλίου και σε κάποια επόμενη περιπέτεια των ηρώων.

Σε πολλά σημεία της ανάγνωσης, συνέκρινα τη γραφή του Γρηγόρη Δημακόπουλου με αυτή του αγαπημένου μου Brandon Sanderson. Φαίνεται πως έχει δουλέψει πολύ το γραπτό του, για να του δώσει τη μορφή που ο αναγνώστης θα πάρει στα χέρια του. Ο λόγος του ρέει πλουσιοπάροχα και ανεπιτήδευτα, ενώ παράλληλα μαγεύει με τις τόσες πολλές και όμορφες λέξεις που χρησιμοποιεί, που δεν περιορίζονται στην περιγραφή της πανοπλίας ή το εγχειρίδιο ενός πολεμιστή, αλλά που μπορούν να περιγράψουν τα πάντα με διαφορετικό τρόπο, που σχηματίζουν εικόνες, πόλεις, χάρτες και συναισθήματα. Τα χρώματα του ήλιου πάνω στη γη, τα βουνά, τα πετρώματα αλλά και τα αγάλματα και τα απομεινάρια του αρχαίου πολιτισμού, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του και μεταφέρουν τον αναγνώστη στην ίδια την ιστορία.

Χαίρομαι πάρα πολύ που διάβασα βιβλίο ενός ανθρώπου που πραγματικά λατρεύει αυτό που κάνει, που προσπαθεί να γίνεται καλύτερος και να ακούει τον αχό τόσο των αναγνωστών του είδους, όσο και των ηρώων του. Ο Λίαμ Στόρμγουορθ, ο Βέιλαν Ντριμφέρερ, ο Κόνορ Κρόουνσιλντ, ο Γκερτρούν Σπλίντεριλντ, ο Βάραχαϊμ, αλλά και ο μικρός Χόουπ θα μείνουν για καιρό στο νου μου.

Ένα αρνητικό θα του προσάψω μόνο. Θα ήθελα ένα χάρτη. Ένα για τον κόσμο και ένα για κάθε περιοχή που συναντάμε. Με βάση τις περιγραφές του συγγραφέα, ένας καλλιτέχνης θα μπορούσε άνετα να αναπαραστήσει και την πιο μικρή λεπτομέρεια!

 

Εκδόσεις Πηγή

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Γρηγόρης Κ. Δημακόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός που ζει κι εργάζεται στην Καρδίτσα. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1980, μα έχει καταγωγή από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκης, την περίοδο 2000-2006, όπου και εδραιώθηκε η ιδιαίτερη αγάπη του για τη συμπρωτεύουσα. Από πολύ μικρή ηλικία καλλιεργήθηκε μέσα του το ενδιαφέρον του για τη λογοτεχνία, κυρίως μετά την επαφή του με την Ιστορία Χωρίς Τέλος του Μιχαήλ Εντέ και τα έργα του Ιούλιου Βερν.

Νεαρός ακόμη, ανακαλύπτει το πάθος του για την αστροφυσική, ένα πάθος που γεννήθηκε διαβάζοντας αποσπάσματα από παλαιούς τόμους του Ανεξήγητου και τα διάφορα συγγράμματα εκλαϊκευμένης επιστήμης που ανακάλυπτε κατά καιρούς στην αγέραστη, μυστηριώδη, άκρως συναρπαστική βιβλιοθήκη του παππού του.

Στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε η αγάπη του για την κλασική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Αγαπημένο του βιβλίο είναι το Σιλμαρίλλιον, του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Η τριλογία φαντασίας «Η Εποχή των Θρύλων» είναι ένα έργο που δουλεύει εντατικά τα τελευταία έξι χρόνια. Το βραβευμένο διήγημα «Το εκκρεμές», ήταν το πρώτο έργο του που είδε το φως της έκδοσης, λαμβάνοντας την τρίτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φαντασία 2018, στα πλαίσια του φεστιβάλ Fantasmagoria της Θεσσαλονίκης (Έπος της Φαντασίας ΙΙ, Εκδόσεις iWrite, 2018).

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.