«Η επιστροφή των Ιπποτών» από το Γρηγόρη Κονταξή #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το καλοκαίρι τέλειωσε και ήρθε η ώρα να την «πέσω» στα βιβλία που με παρασύρουν σε κόσμους μαγικούς, σε κόσμους φανταστικούς, σε κόσμους που δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία συγγραφέων και αναγνωστών. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το «Η επιστροφή των Ιπποτών» του Γρηγόρη Κονταξή. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της σειράς επικής φαντασίας «Ο Χορός του Φωτός», για τη συνέχεια του οποίου ανυπομονώ! Ας πούμε όμως σε τι αναφέρεται το πρώτο βιβλίο!

Το Νάιτντορν είναι σε πόλεμο τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου. Μετά την επανάσταση εναντίον του δεύτερου βασιλιά, του Τόμας Έγκερκολ, ολόκληρη η ήπειρος ζει υπό το φόβο του Γουόλτερ Θόρν, του πιο αδίστακτου άντρα όλων τον εποχών. Ο εγγονός του πρώτου βασιλιά έχει βαλθεί να πάρει το θρόνο του παππού του πίσω. Είναι ένα βήμα πριν επιτεθεί στο Παλάτι της Αυγής. Ένα βήμα πριν εκθρονίσει τη Σοφί Ντελαμέρ από το Άιοβσμπριτζ, μια γυναίκα που δεν έπρεπε ποτέ να πάρει τη θέση του Τόμας Έγκερκολ. Δεν υπάρχει τίποτα που να τον εμποδίζει να κάνει αυτό το βήμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκουραστεί ο στρατός του από την τελευταία μάχη.

Η Βασίλισσα έχει μείνει χωρίς συμμάχους. Ο στρατός του Άιοβσμπριτζ είναι πολύ μικρός για να προστατεύσει την πόλη, πόσο μάλλον για να προσφέρει βοήθεια σε πιθανούς συμμάχους. Την τελευταία φορά που προσπάθησε να πολεμήσει μαζί με κάποιον σύμμαχο, η ήττα ήταν συντριπτική. Τώρα, το Άιοβσμπριτζ, μαζί με όσους γλύτωσαν από την τελευταία επίθεση του Γουόλτερ Θόρν στη Ράμερστορμ προσπαθούν να βρουν μια λύση στο κακό που κοντοζυγώνει. Βοήθεια δεν μπορούν να ζητήσουν από πουθενά και το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο. Θα πρέπει άραγε να εγκαταλείψουν την πόλη σαν δειλοί και η βασίλισσά τους να μείνει στην ιστορία ως η πιο δειλή Βασίλισσα;

Πάνω που το σκοτάδι φαίνεται να καλύπτει ζοφερά το μέλλον του Νάιτντορν, ένα δεκαεφτάχρονο αγόρι φτάνει στο Άιοβσμπριτζ με ένα σχέδιο που ίσως μπορέσει να σώσει την πόλη. Αν η Βασίλισσα το εμπιστευτεί. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Αν το αγόρι μπορέσει να πείσει μια Βασίλισσα και μια Κυβερνήτη να το ακολουθήσουν. Αν το αγόρι καταφέρει να νικήσει μια μονομαχία που μόνο ο ίδιος ο Γουόλτερ Θορν θα μπορούσε να νικήσει. Πολλά τα «αν» και τίποτα σίγουρο, όμως η υπόσχεση για σωτηρία που αχνοφαίνεται στο βάθος είναι πολύ δελεαστική.

«Η επιστροφή των Ιπποτών» είναι μια ιστορία που έχει όλα τα στοιχεία της επικής φαντασίας, όλα όσα θα περίμενε κανείς να βρει! Ένας μεσαιωνικού τύπου κόσμος, γεμάτος με βασιλιάδες, ιππότες, σπαθιά αλλά και μυθικά πλάσματα και μαγεία, μια μικρή μόνο γεύση της οποίας παίρνουμε σε αυτό το πρώτο βιβλίο. Βλέπουμε Κένταυρους και Έλγουιν, διαβάζουμε για ξωτικά, γίγαντες, γοργόνες και γουίβερν και ανυπομονούμε να τα δούμε στα επόμενα βιβλία να συμμετέχουν στην πλοκή.

Ο κόσμος του βιβλίου χτίζεται βήμα βήμα, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να τον κατανοήσει. Με μικρές δόσεις και κάποιες επαναλήψεις που όμως κάθε φορά έχουν κάτι παραπάνω να πουν στα όσα ήδη ξέρουμε, μαθαίνουμε και την ιστορία του τόπου. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε τις σχέσεις ανάμεσα όχι μόνο στους ήρωες του βιβλίου, αλλά και στις σχέσεις των λαών και των φυλών του Νάιτντορν. Παράλληλα γίνονται πιο κατανοητοί κάποιοι πολιτικοί χειρισμοί που αλλιώς δε θα έβγαζαν νόημα. Αλλά όπως γίνεται σε κάθε Μεσαιωνικού τύπου κόσμο, πολλοί έχουν τη δική τους ατζέντα κι έτσι οι προδοσίες δίνουν και παίρνουν, κάνοντας την ιστορία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Καθώς λοιπόν αγαπώ την επική φαντασία, τους μεσαιωνικούς κόσμους και τα μαγικά πλάσματα, δεν άργησα να συμπαθήσω και αυτόν τον κόσμο. Έπαιξε βέβαια ρόλο και το γεγονός ότι είναι ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο που δημιουργεί πολλές και όμορφες εικόνες κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Κοινώς, το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Εκδόσεις Οσελότος

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Γρηγόρης Κονταξής γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική και οικονομικά στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάστηκε ως αναλυτής χρηματοοικονομικών στη Βιέννη και το Λονδίνο. Σήμερα κατοικεί μόνιμα στο Λονδίνο, όπου ασχολείται με το ρίσκο επενδύσεων και τη συγγραφή. «Η Επιστροφή των Ιπποτών» είναι το πρώτο βιβλίο της πενταλογίας του, «Ο Χορός του Φωτός».

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.