«Ο εραστής της» από την Ειρήνη Βαρδάκη #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Μετά το πολύ επιτυχημένο και δυστοπικό «Ζώνη 5» η Ειρήνη Βαρδάκη επιστρέφει με ένα βιβλίο στο είδος που τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε. Ένα καινούριο ψυχολογικό θρίλερ κυκλοφόρησε στις 2 του μήνα και βάλθηκε να παίξει με τα νεύρα μας. Εννοείται ότι το έπιασα αμέσως. Ξκίνησα να το διαβάζω και προσπαθούσα να καταλάβω που βρισκόμουν, ποιος μιλούσε, τι σχέση έχουν οι χαρακτήρες μεταξύ τους και τι μυστικά κρύβουν. Κάποια στιγμή νόμιζα ότι είχα καταλάβει τι γίνεται, μόνο και μόνο για να έρθει η συγγραφέας και να μου τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια μου.

Νύχτες, μόνο νύχτες χαρίζει η Έρρικα στον Μαξ. Αν αυτό είναι το πραγματικό της όνομα. Κι ο ίδιος δεν ξέρει. Ξέρει ότι θέλησε να τη γνωρίσει πριν καν δει το πρόσωπό της. Του κίνησε τι ενδιαφέρον και τον τράβηξε με το κόκκινο παλτό και τον μπερέ της. Όλα από μια φυτογραφία, λίγο θολή, έξω στη βροχή. Ήταν όμως αρκετή για να του δημιουργήσει προσδοκίες και μετά την πρώτη τους συνάντηση, η μορφή της ήρθε και εγκαταστάθηκε στο νου και την καρδιά του κι ένα πάθος έντονο, ένας δυνατός έρωτας γεννήθηκε μέσα του.

Το «Ο εραστής της» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ από αυτά που με τόση μαεστρία χτίζει η συγγραφέας και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν έχουμε καταλάβει ποιος είναι ποιος και τι γίνεται, μόνο και μόνο για να αρχίσει να ξεδιαλύνει το κουβάρι αφού έχουμε διαβάσει το περισσότερο βιβλίο. Τότε είναι που κάνουμε τις πρώτες σωστές συνδέσεις κι εκείνη, για να μας χλευάσει, αρχίζει τις ανατροπές. Είναι από αυτά τα βιβλία για τα οποία δεν μπορείς να πεις πολλά για να μην προδώσεις την πλοκή τους. Θες αυτή την ομίχλη που θολώνει το μυαλό και προσπαθείς διαβάζοντας να καθαρίσεις, αφού αυτή είναι που δίνει ουσία στην εμπειρία της ανάγνωσης.

Όπως το παλιό καλό κρασί, έτσι και η γραφή της Βαρδάκη, όσο περνάει ο καιρός, ωριμάζει, γίνεται πιο μεστή και βγαίνουν όλα της τα αρώματα. Δεν μπορείς λοιπόν να μην την αγαπήσεις, να μην εθιστείς και να μη θες να συνεχίσεις να τη διαβάζεις. Έχει το δικό της τρόπο να σε προβληματίσει με όσα γράφει. Σε βάζει στη θέση των ηρώων και σε αναγκάζει να σκεφτείς τι θα έκανες στη θέση τους. Πολλές φορές είναι εύκολο να πούμε ότι δε θα αντιδρούσαμε με τον ίδιο τρόπο. Όμως πόσο αληθεύει αυτό; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνουμε πράγματα μη αποδεκτά; Πόσο εύκολο είναι να μας εκμεταλλευτεί κάποιος και να το δεχόμαστε γιατί είναι η αγάπη της ζωής μας ή σημαίνει πολλά για εμάς; Βλέπω ήδη κάποιες από εσάς να λέτε ότι δε θα γινόσαστε ποτέ θύματα κλπ κλπ κλπ. Το εύχομαι. Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ να το επαληθεύσουμε!

Συνοψίζοντας, θα πω πως μου έδωσε όσα περίμενα κι ακόμα παραπάνω και φυσικά το συστήνω στους λάτρεις του είδους και μη!

 

Εκδόσεις Μίνωας

 

Λίγα λόγια για τh συγγραφέα

Η ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τον κλασσικό χορό και τον αθλητισμό. Εργάζεται στο χώρο της υγείας, ενώ παράλληλα ασχολείται με την εγκληματολογία. Στα μυθιστορήματα της το έγκλημα έρχεται σε ένα ιδιάζον γκρο πλαν, με το ψυχολογικό θρίλερ να αποκαλύπτει διαρκώς νέες, διαφορετικές πτυχές του. Ο Μέντορας είναι το πέμπτο της μυθιστόρημα και το πρώτο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Έχουν προγηθεί τα μυθιστορήματα:
2017 ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ εκδόσεις Bell
2018 ΤΟ Ρ ΤΗΣ ΕΡΩΜΕΝΗΣ εκδόσεις Βell
2019 ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΝ ΕΣΤΙ εκδόσεις Bell
2020 ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ εκδόσεις Bell

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.