Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Διάλυσέ με» που συνεχίζει από το περίεργο σημείο στο οποίο μας είχε αφήσει το προηγούμενο βιβλίο, το οποίο ήταν πραγματικό cliffhanger, όπου μείναμε με ένα σοκ και ένα δέος, όσο να πει κανείς! Αλλά και να μην έχετε διαβάσει τα προηγούμενα, μην ανησυχείτε! Θα δώσω το στίγμα του βιβλίου, χωρίς σπόιλερ!
Συμπόσιο λοιπόν είχε διοργανωθεί και μαζεύτηκαν διοικητές της Νέας Διακυβέρνησης. Μια ευκαιρία για την Τζούλιετ να τους πείσει να αλλάξουν, όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε, ούτε κατά διάνοια! Αντίθετα, έχασε τον έλεγχο, κατά κάποιον τρόπο, και προκάλεσε τεράστιο κακό. Έκτοτε, η Τζούλιετ και ο Γουόρνερ αγνοούνται.
Όμως ξέρουμε πλέον ότι η Τζούλιετ δεν είναι αυτή που πιστεύαμε πως είναι. Η μνήμη της είχε διαγραφεί και είχε ξεχάσει τα πιο σημαντικά πράγματα και γεγονότα στη ζωή της. Η Νέα Διακυβέρνηση της είχε φυτέψει μια άλλη λογική, ένα άλλο παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχει χάσει την ταυτότητά της. Όμως τώρα την ξαναβρίσκει και δεν είναι σίγουρη αν θα μπορέσει να κρατήσει και πάλι τις μνήμες της, γιατί μεταφέρεται σε ένα εργαστήριο. Είναι και πάλι φυλακισμένη της Νέας Διακυβέρνησης και δεν έχει ιδέα τι έχει συμβεί στους φίλους της, στους ανθρώπους που την πίστεψαν, τη βοήθησαν και πολέμησαν στο πλάι της,
Πολλές οι εξελίξεις και σε αυτό το βιβλίο! Μαθαίνουμε πολλά για το παρελθόν αλλά και για τον τρόπο που λειτουργεί η Νέα Διακυβέρνηση. Για το πόσο «άρρωστοι» είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν τον πλανήτη, αλλά και για το πόσο πολύ και πόσο εύκολα ελέγχουν τις μάζες. Μπορεί να φαίνονται υπερβολικά τα όσα διαβάζουμε, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα δυστοπικό βιβλίο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, όλα αυτά είναι κατανοητά στα πλαίσια της ιστορίας. Αν κάνει όμως κάποιος μια αντιστοιχία με τον κόσμο στον οποίο ζούμε, θα δει πολλά κοινά, απλά δοσμένα με διαφορετικό τρόπο, με άλλη προσέγγιση.
Είναι όντως πολύ λίγοι αυτοί που κυβερνούν ολόκληρο τον πλανήτη και παίρνουν αποφάσεις για όλους μας. Οι G8 για παράδειγμα είναι αυτοί που κυβερνούν τον δικό μας κόσμο, κι αν δημιουργήθηκαν και οι G20, μη γελιέστε, ουσιαστικά, πάλι τα ίδια άτομα παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Φυσικά και στην εποχή μας υπάρχει ο έλεγχος των μαζών, ακόμα κι αν πολλοί δεν το αντιλαμβάνονται. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και τα Κοινωνικά Μέσα, προωθούν την ατζέντα που τους έχει δοθεί. Μη γελιέστε πιστεύοντας πως τα διάφορα κινήματα που βλέπετε κατά καιρούς είναι ουσιαστικά πράξεις ελευθερίας. Οι ουσιαστικές πράξεις ελευθερίας καταπνίγονται ώστε να προωθηθούν οι ειδήσεις και οι δράσεις που οι «λίγοι» έχουν επιλέξει. Η προσοχή του πλανήτη στρέφεται εκεί που οι ισχυροί θέλουν. Θα δει κανείς και άλλες δράσεις, οι οποίες ανθίζουν όσο τους επιτρέπεται και όσο δεν απειλούν συμφέροντα. Έτσι μας ξεγελούν, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι.
Να γιατί τα δυστοπικά μυθιστορήματα πολεμούν μια πραγματικότητα που μας καταστρέφει. Λένε τις αλήθειες του σήμερα, παρουσιάζοντάς τες ως κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε ένα κόσμο που καταστρέφεται ή έχει καταστραφεί και προσπαθεί να αναγεννηθεί. Είναι μια μάσκα που πολλοί συγγραφείς χρησιμοποιούν για να καυτηριάσουν την πολιτική πραγματικότητα που πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν.
Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει και τη νουβέλα «Αποκάλυψέ με» όπου βλέπουμε την εκδοχή των τελευταίων γεγονότων από την πλευρά του Κένζι. Η εκδοχή του Κένζι όμως υπάρχει και σε ολόκληρο το βιβλίο, όπου πλέον έχουμε τρεις οπτικές, και άρα έχουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη και για την ίδια την ιστορία, αλλά και για τους χαρακτήρες της σειράς!
Μπορεί να μην είστε πολύ των νεανικών σειρών, μπορεί να μη διαβάζετε δυστοπίες, προσωπικά όμως θα σας πρότεινα να δώσετε μια ευκαιρία τόσο σε αυτή τη σειρά, όσο και σε αρκετά ακόμα δυστοπικά βιβλία. Πραγματικά αξίζουν και μας δίνουνμια άλλη οπτική, σε περίπτωση που τα μάτια μας δεν βλέπουν όλα όσα συμβαίνουν.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Tahereh Mafi είναι best seller συγγραφέας των New York Times και της USA Today. Συνήθως τη βρίσκει κανείς να πίνει υπερβολικές ποσότητες καφέ και να είναι απορροφημένη σε κάποιο βιβλίο. Το Shatter me είναι η πρώτη της σειρά (2011), η οποία αποτελείται από έξι βιβλία. Μάλιστα, για να κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία της συγγραφής, προτού καταλήξει στο πρώτο της μυθιστόρημα, έγραψε πέντε προσχέδια. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κάπου στο Κονέκτικατ και κατοικεί στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια με τον σύζυγό τη και την κόρη τους.

