“Οι αριβίστες” από το Μάκη Σέργιο

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

35642277Ο Μάκης Σέργιος σκιαγραφεί τα γεγονότα που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση μέσα από μια εκδοχή που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Το βιβλίο αυτό, που είναι και το πρώτο του συγγραφέα, μας ταξιδεύει αρκετά χρόνια πίσω, πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και πριν τους Ολυμπιακούς του 2004. Λίγο πριν το ευρώ μπει στη ζωή και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Μόνο που, παρόλο που κινείται για λίγο στο χώρο της πατρίδας μας, δεν περιορίζεται εκεί.

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και δουλεύει σε υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας, στη θέση πλέον του υποδιευθυντή. Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου, το 1999 και ο Δημήτρης, θέλοντας να κερδίσει περισσότερα χρήματα, δόξα, γυναίκες και ό,τι ποθεί η ψυχή του, μπαίνει στο παιχνίδι δυνατά.

ο Ντράγκαν Ατσίμοβιτς, ένας Σέρβος γκουρού των υπολογιστών, δεν αντέχει άλλο τον πόνο, τον πόλεμο και την καταστροφή της πατρίδας τους από τους Αμερικάνους και άλλους ισχυρούς. Επιστρέφει μετά κόπων και βασάνων στην πόλη που μεγάλωσε και σπούδασε, τη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα βρει δουλειά και καλούς φίλους.

Η Φωτεινή Ασλανίδη, μια Κύπρια ιδιοφυΐα των οικονομικών, κοντεύει να ολοκληρώσει το διδακτορικό της. Έχει την τύχη να συνεργαστεί με τον καθηγητή Μάριο Αναγνώστου, μόνιμο σχεδόν κάτοικο Αμερικής και διεθνούς φήμης οικονομολόγο. Αυτός είναι και το εισητήριό της στην αρένα των ονείρων της. Ο άνθρωπος που θα τη βοηθήσει να πετύχει όσα θέλει.

Η εκδοχή του Μάκη Σέργιου είναι γερά δομημένη και αληθοφανής. Άλλωστε φαίνεται ότι ξέρει να χειρίζεται καλά τη γλώσσα – η δημοσιογραφική εμπειρία του είναι εμφανής σε αυτό το κομμάτι. Η μυθοπλασία όμως είναι δημιουργική και ελκυστική. Δεν πρόκειται για μια ωμή παράθεση των γεγονότων, αλλά για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα.

Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς αποκαλύπτει μια πλευρά της ιστορίας που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη μέσα από άλλα μάτια, διαφορετικά! Οι πρωταγωνιστές δεν είναι ξένοι, απρόσωποι, άνθρωποι που κυβερνούν τον κόσμο, αλλά δικοί μας, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, με τις ανάγκες και τις αδυναμίες τους. Μέσα από αυτούς τους ανθρώπους ο συγγραφέας μιλάει για την απληστία του ανθρώπου, τη διαφθορά, τους πολέμους των ισχυρών αλλά και το που μπορεί να φτάσει κάποιος για να πετύχει αυτό που θέλει.

Έχουμε ακούσει τόσα κατά καιρούς για το τι φταίει που φτάσαμε ως εδώ σαν χώρα, σαν Ευρώπη και σαν πλανήτης. Αυτή η εκδοχή της ίδιας ιστορίας, θα μας δώσει απαντήσεις, αλλά θα μας κάνει και να σκεφτούμε λίγο παραπάνω.

Εκδόσεις Ωκεανός

Οι αριβίστες

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα

cms2480lO Μάκης Σέργιος, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957, όπου και μεγάλωσε, εργάστηκε και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας (1975-1980) και δίδαξε Φυσική, Χημεία και Μαθηματικά, τα πρώτα χρόνια μετά τις σπουδές του αλλά, επαγγελματικά, τον κέρδισε ο κόσμος των Μέσων Ενημέρωσης. Από το 1988 μέχρι το 1996, εργάστηκε στην εφημερίδα Ημέρα της Πάτρας, αναλαμβάνοντας και την οικονομική της διαχείριση. Το 1988, ιδρύει μαζί με δύο συνεργάτες, την εβδομαδιαία εφημερίδα της Πάτρας Επικοινωνία, που απετέλεσε τομή για τα εκδοτικά πράγματα της πόλης του. Μετά από τρία χρόνια, η Επικοινωνία μεταβιβάζεται σε γνωστή ανώνυμη εταιρεία της Πάτρας και ο Μάκης Σέργιος αγοράζει και εκδίδει συνεχώς, από το 2001, την εβδομαδιαία εφημερίδα Εμπρός, στη γειτονική Ναύπακτο. Δημοσιογραφεί και αρθρογραφεί σε κάθε φύλλο, κρατώντας και τη διεύθυνση έκδοσής της. Μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, ασχολήθηκε και με τα συνδικαλιστικά του χώρου των επαρχιακών εφημερίδων. Η εφημερίδα του, Εμπρός Ναυπάκτου, αφού κατέγραψε μιά λαμπρή δεκαπενταετή διαδρομή, έκλεισε το 2016, μη αντέχοντας τα απόνερα της οικονομικής κρίσης, δίνοντας ωστόσο, πεντάχρονο, άνισο αγώνα. Είναι παντρεμένος με την Καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, Σοφία Γεωργίου και έχει δύο παιδιά, την Μαρτίνα, κοινωνική λειτουργό, κάτοικο Λονδίνου και τον Σπύρο, υποψήφιο διδάκτορα Θαλάσσιας Γεωλογίας, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Οι Αριβίστες είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.