«Διάλυσέ με» από την Tahereh Mafi #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Όσοι διαβάζουν δυστοπικά young adult μυθιστορήματα, έχουν διαβάσει τουλάχιστον κάποια από τις σειρές: «Αγώνες πείνας» ή αλλιώς «Hunger Games», την «Τριλογίας της Απόκλισης» ή αλλιώς «Divergent series» και τη σειρά «Shatter Me» ή όπως πλέον θα τη λέμε στα Ελληνικά «Διάλυσέ με». Πρόκειται για τις τρεις πιο γνωστές σειρές στο είδος και δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες που πίνουν νερό στο όνομα της Tahereh Mafi (διαβάζεται Τάχαρα Μάφι) και η χαρά μου δε λέγεται που αυτή τη χρονιά θα έχουμε αν όχι όλα τα βιβλία της σειράς, τα περισσότερα τουλάχιστον, και στα Ελληνικά! Αν αγαπάτε το είδος, ετοιμαστείτε να ξοδέψετε τα ωραία σας λεφτουδάκια!

Βρισκόμαστε λοιπόν στην Αμερική, σε ένα ζοφερό μέλλον, όπου η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει, ο ήλιος δε ζεσταίνει με τον ίδιο τρόπο, τα σπαρτά δε μεγαλώνουν, τα ζώα τρώνε σκουπίδια και δηλητηριάζονται, οι άνθρωποι τρώνε τα ζώα που έχουν φάει σκουπίδια και αρρωσταίνουν και γενικά όλα πάνε κατά διαόλου. Η Νέα Διακυβέρνηση υπόσχεται να οδηγήσει την ανθρωπότητα στο μέλλον και φαίνεται να έχει πάρει το πάνω χέρι όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι όμως άνθρωποι που δρουν με αυτοθυσία και για το γενικότερο καλό, αλλά σαν να έχουν ατζέντα.

Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που τα τελευταία χρόνια ζει απομονωμένη σε ένα λευκό κελί. Δεν έχει αγγίξει άνθρωπο και δεν την έχει αγγίξει άνθρωπος για 264 ημέρες. Την τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο, είδαν όλοι με τα μάτια τους πόσο τοξικό, πόσο θανατηφόρο είναι το άγγιγμά της. Η Τζούλιετ είναι ένα τέρας. Όσο θυμάται τον εαυτό της, δεν έχει εισπράξει τίποτε άλλο παρά μόνο απόρριψη. Δεν ένιωσε την αγκαλιά της μάνας ή το φιλί του πατέρα, παρ’ όλο που τους είχε και τους δυο. Στο σπίτι τη φοβούνταν. Στο σχολείο την απέφευγαν ή της φέρονταν άσχημα, μέχρι που κάτι έκανε και έπρεπε να αλλάξει σχολείο για να μη μαθευτεί το μυστικό της. Τώρα στην απομόνωση δεν ανησυχεί. Μέχρι τη μέρα που της ζητείται να πολεμήσει.

Η ιστορία μας ξεκινάει με την Τζούλιετ στο κελί της, να σκέφτεται πως έχει καταντήσει έτσι ο κόσμος ώστε να μην πετάνε πια πουλιά στον ουρανό, παρά μόνο στα όνειρά της. Ονειρεύεται ένα λευκό πουλί με χρυσό λοφίο, αλλά ακόμα δεν το έχει δει να πετάει. Ωστόσο, ελπίζει. Μια αλλαγή έρχεται σύντομα και δεν έχει να κάνει με το πουλί που ονειρεύεται. Αποκτά ξαφνικά συγκάτοικο. Ένα αγόρι! Ένα αγόρι με μπλε μάτια που θα αναγνώριζε παντού. Όμως δεν μπορεί να είναι αυτός; Τελικά είναι ο Άνταμ, το αγόρι που γνώριζε από το σχολείο, αν και στην αρχή δε γίνεται ξεκάθαρο. Όμως ο Άνταμ δεν μπήκε στη φυλακή γιατί έκανε κάτι. Μπήκε με εντολή του Γουόρνερ, για να μάθει περισσότερα για τη Τζούλιετ. Ο Γουόρνερ, είναι επικεφαλής σε μια στρατιωτική βάση της Νέας Διακυβέρνησης και έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τη Τζούλιετ ως όπλο, για να κερδίσει τον επερχόμενο πόλεμο. Ο Γουόρνερ είναι ένας άπληστος άνθρωπος. Εκτός από τη νίκη, θέλει και τη Τζούλιετ για τον εαυτό του. Θέλει εκείνη να τον διαλέξει. Αυτόν, και όχι τον Άνταμ. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε ένα πολύ ωραίο τρίγωνο! Πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο trope του είδους! Μένει να δούμε πως θα προχωρήσει!

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι η ίδια η Νέα Διακυβέρνηση. Πρόκειται για ένα απολυταρχικό καθεστώς και όπως συμβαίνει με τα απολυταρχικά καθεστώτα, υπάρχει καταπίεση. Ο κόσμος πεινάει, φτωχαίνει, πεθαίνει μέρα με τη μέρα κι ο στρατός κυκλοφορεί παντού εμπνέοντας το φόβο. Οι λίγοι τυχεροί τρέφονται καλά και πλούσια. Οι υγιείς παραμένουν ασφαλείς, ενώ οι άρρωστοι είναι καταδικασμένοι, μιας και φάρμακα δεν κατασκευάζονται πια. Δε θα πω περισσότερα για τον κόσμο του βιβλίου, θα σας αφήσω να ανακαλύψετε τα υπόλοιπα μόνοι σας.

Ένα είναι σίγουρο. Ανυπομονώ για τη συνέχεια!

 

Εκδόσεις Elxis

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Tahereh Mafi είναι best seller συγγραφέας των New York Times και της USA Today. Συνήθως τη βρίσκει κανείς να πίνει υπερβολικές ποσότητες καφέ και να είναι απορροφημένη σε κάποιο βιβλίο. Το Shatter me είναι η πρώτη της σειρά (2011), η οποία αποτελείται από έξι βιβλία. Μάλιστα, για να κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία της συγγραφής, προτού καταλήξει στο πρώτο της μυθιστόρημα, έγραψε πέντε προσχέδια. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κάπου στο Κονέκτικατ και κατοικεί στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια με τον σύζυγό τη και την κόρη τους.

 

2 thoughts on “«Διάλυσέ με» από την Tahereh Mafi #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.