“Κόκκινη Βασίλισσα” από τη Victoria Aveyard

25387997

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η νεανική λογοτεχνία στα καλύτερά της!

Στη Νόρτα, ένα βασίλειο στο Νέο Έτος 320 (περίπου), δεν ζουν όλοι ειρηνικά και ουτοπικά μεταξύ τους. Οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι με βάση το αίμα τους, κόκκινο και ασημένιο. Οι Ασημένιοι είναι οι πλούσιοι, οι ευγενείς, οι άνθρωποι με τις καλές θέσεις και τα ευχάριστα επαγγέλματα, αλλά και οι άνθρωποι με τα χαρίσματα και τις ιδιαίτερες ικανότητες. Είναι με λίγα λόγια αυτοί που κυβερνούν, η βασιλική οικογένεια επίσης, αλλά και αυτοί που εκμεταλλεύονται τους Κόκκινους. Οι Κόκκινοι είναι οι φτωχοί, εξαθλιωμένοι εργάτες, υπηρέτες, στρατιώτες στον συνεχόμενο πόλεμο της Νόρτα με τα γειτονικά βασίλεια, οι αναλώσιμοι.

Η Μάρε όμως, μια Κόκκινη δεκαεπτάχρονη κοπέλα, μια υπηρέτρια του βασιλιά, έχει μέσα της μια δύναμη, μια ικανότητα που δεν θα έπρεπε να έχει, όπως και κανένας Κόκκινος. Έχει κάτι που έχουν οι Ασημένιοι και αυτό από μόνο του είναι επικίνδυνο. Γίνεται ακόμα χειρότερο όταν αυτή της η ικανότητα φανερώνεται μπροστά στο βασιλιά και σε όλους τους Ασημένιους ευγενείς. Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ πια ίδια για τη Μάρε.

Άλλη μια δυστοπία έρχεται να μας θυμίσει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο μας αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε ειρηνικά σε αυτόν. Λίγο πολύ το περιβάλλον είναι γνωστό, όπως είναι και στα περισσότερα δυστοπικά μυθιστορήματα. Μια βασιλική οικογένεια μακριά από τους υπηκόους της, μαζί με όλα όσα συνήθως την περικυκλώνουν, ίντριγκες, ψευτιές, άσχημα παιχνίδια, αυλικοί. Μια μικρή ελίτ που όμως μπορεί να κάνει πολλά και έχει εξουσία πάνω σε πολλούς ανθρώπους. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων που παλεύει για την ελευθερία και την ισότητα.

Διαβάζοντάς το, ο έμπειρος σε νεανική και δυστοπική λογοτεχνία αναγνώστης θα αναγνωρίσει μοτίβα που δεν είναι καινούρια. Ο συνδυασμός τους όμως, μαζί με το αλατοπίπερο που βάζει η Victoria Aveyard, το μετατρέπει σε κάτι καινούριο. Ναι, υπάρχουν κάμερες παντού που παρακολουθούν τα πάντα. Ναι, υπάρχουν μεγάλοι οίκοι, ισχυρές οικογένειες. Ναι, οι φτωχοί κόκκινοι είναι αυτοί που τροφοδοτούν το στρατό. Ναι, υπάρχουν θεάματα με αγώνες για να δείχνουν σε όλους τη θέση τους. Ναι, υπάρχουν οι επαναστάτες που δεν θέλουν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και κινούνται στις σκιές και σε μυστικά περάσματα. Ναι, έχει υπερδυνάμεις και μεταλλάξεις. Ναι, έχει αγάπη και φιλία και προδοσία. Ναι, τα έχει όλα αυτά και όμως κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Και φυσικά έχει και συνέχεια! Η “Κόκκινη Βασίλισσα” είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς. Ακολουθεί το “Γυάλινο Σπαθί” που επίσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, για να μη μείνουμε σε αγωνία. Θα καταφέρει η Μάρε να πετύχει αυτά που θέλει;

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Κόκκινη Βασίλισσα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

guide1914H Victoria Aveyard γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ. Μετακόμισε στο Λος ‘Aντζελες για σπουδές, πήρε πτυχίο στην συγγραφή σεναρίου από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και κατοικεί πλέον εκεί. Εργάζεται ως συγγραφέας και σεναριογράφος και το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να διαβάζει πολλά βιβλία και για να παρακολουθεί πολλές ταινίες. Η Κόκκινη Βασίλισσα είναι το πρώτο της βιβλίο.

Website / Goodreads / Facebook / Twitter

One thought on ““Κόκκινη Βασίλισσα” από τη Victoria Aveyard

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.