“Θα περάσει κι αυτό” από τη Μιλένα Μπουσκέτς

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

getImageΤο να ζεις µε ελαφρότητα και χαρά είναι πάρα πολύ δύσκολο” λέει η Μπλάνκα, η ηρωίδα του νέου βιβλίου της Μιλένα Μπουσκέτς, “Θα περάσει κι αυτό”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Όταν ο πατέρας της Μπλάνκα πέθανε, εκείνη ήταν μικρή. Η μητέρα της για να την παρηγορήσει της διηγήθηκε ένα παραμύθι για έναν αυτοκράτορα που ζήτησε από τους σοφούς συμβούλους του μια φράση για όλες τις περιστάσεις. Η φράση που του είπαν οι σοφοί ήταν “Θα περάσει κι αυτό”. Και η μητέρα της Μπλάνκα πρόσθεσε “Ο πόνος και η λύπη θα περάσουν, όπως περνούν η χαρά και η ευτυχία”. Τώρα η μητέρα της Μπλάνκα έχει πεθάνει κι εκείνη προσπαθεί να συνηθίσει στην ιδέα ότι δεν θα ξαναδεί τη μητέρα της.

Ο θάνατος της μητέρας της αφήνει την Μπλάνκα σε μια κατάσταση σοκ και εσωτερικής αναζήτησης. Ποια είναι η ίδια χωρίς τη μητέρα της; Ποια είναι αν δεν είναι πια κόρη; Πως θα καταφέρει να αναλάβει τις ευθύνες της, την ίδια της την οικογένεια αν δεν νιώθει ενήλικη η ίδια; Πως θα αναλάβει την ευθύνη δύο παιδιών και δύο πρώην συζύγων και ότι αυτό συνεπάγεται; Η Μπλάνκα, που δεν έχει ωριμάσει ακόμα, θα ζητήσει καταφύγιο, ανακούφιση, στήριξη στους άντρες, το σεξ, τις φίλες της και φυσικά στο Καδακές.

Το μέρος όπου μεγάλωσε, μια μικρή παραλιακή πόλη στην Καταλονία, είναι ένα μέρος ειδυλλιακό και γεμάτο αναμνήσεις. Εκεί είναι το σπίτι της μητέρας της, όπου έμεναν οι δυο τους, εκεί όπου μεγάλωσε. Η ηρωίδα θεωρεί ότι θα είναι πιο μεγάλη η θλίψη της αν πάει στο Καδακές. Ωστόσο, όταν βρίσκεται εκεί, καταφέρνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα της και να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι μεγάλωσε, η μητέρα της πέθανε και ότι πρέπει επιτέλους να πάρει τη ζωή στα χέρια της και την ευθύνη της οικογένειάς της.

Ο ήλιος και η θάλασσα του Καδακές θα τη βοηθήσουν να σκεφτεί, να κάνει τα λάθη της αλλά και να πάρει τις αποφάσεις της. Μέσα από όλη αυτή την πορεία στη θλίψη και τους περισπασμούς από αυτή, καταφέρνει να κατανοήσει τον εαυτό της, να αποχαιρετήσει τη μητέρα της και να συνεχίσει.

 

Εκδόσεις Πατάκη / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

download

Η Μιλένα Μπουσκέτς γεννήθηκε στη Βαρκελόνη το 1972. Φοίτησε στο Γαλλικό Σχολείο και πήρε πτυχίο στην αρχαιολογία από το Universtity College του Λονδίνου. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον εκδοτικό χώρο. Ζει στη Βαρκελόνη με τους δύο γιους της. Το “Θα περάσει κι αυτό” εκδόθηκε στην Ισπανία το 2015 και εξελίχθηκε σε εκδοτικό φαινόμενο που μεταφράζεται σε περισσότερες από 25 γλώσσες.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.