“Σκέψου έναν αριθμό” από τον John Verdon

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

7164e02a7a21fe78d4e2988a2242d484Το πρώτο βιβλίο του Verdon έχει γρίφους, μυστήριο και έναν προβληματικό ντετέκτιβ. Σαν να λέμε “η συνταγή της επιτυχίας”!

“Σκέψου έναν αριθμό. Έναν οποιονδήποτε. Τώρα δες πόσο καλά γνωρίζω όλα σου τα μυστικά.” Αυτές ήταν οι τελευταίες αράδες από το γράμμα που έλαβε ο Μαρκ και τον έκανε να ανησυχήσει. Αυτό και μια σειρά από στιχάκια που τον έκαναν να ανατριχιάζει ήταν η αιτία να ζητήσει βοήθεια από τον παλιό του συμμαθητή και διάσημο ντετέκτιβ, Ντέιβ Γκάρνεϊ.

Ο Ντέιβ, μετά από πολλές επιτυχημένες συλλήψεις κατά συρροή δολοφόνων, έχει πια βγει στη σύνταξη. Είναι πλέον 47 χρονών και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια πιο ήρεμη ζωή. Δεν είναι απλό για ένα μυαλό σαν το δικό του. Όταν λοιπόν δέχεται την έκκληση του παλιού του φίλου για βοήθεια, δεν μπορεί παρά να προσπαθήσει να λύση ένα ακόμη μυστήριο. Τα πράγματα περιπλέκουν όταν ο Μαρκ βρίσκεται νεκρός και ακόμη περισσότερο, όταν τον ακολουθούν στο θάνατο άλλα δύο άτομα.

Ο ήρωας του Verdon είναι ένας πολύ επιτυχημένος ντετέκτιβ, που μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας, κατά τα οποία θυσίασε πολύ περισσότερα από τον χρόνο του αποφάσισε να βγει στη σύνταξη. Δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο ότι την απόφαση την πήρε με πολύ σιγουριά, καθώς φαίνεται ότι δυσκολεύεται πολύ να προσαρμοστεί σε μια απλή ζωή κοντά στη φύση. Κάπως έτσι ο συγγραφέας ξεκινάει να μας δείξει ότι πρόκειται για ένα μυαλό που έχει φτιαχτεί για να λύνει γρίφους και αινίγματα και ζητά να είναι πάντα απασχολημένο. Η εξυπνάδα του ήρωα έρχεται σε αντιδιαστολή με το συναισθηματικό του κόσμο. Έχει μια επίσης έξυπνη αλλά και πολύ υπομονετική σύζυγο που τον στηρίζει ακόμα κι όταν η ίδια δεν θέλει, δεν συμφωνεί με αυτό που κάνει. Ξέρει όμως πως λειτουργεί το μυαλό του και προσπαθεί να καταλάβει τα συναισθήματά του.

Οι γρίφοι και το μυστήριο πίσω από τους αριθμούς, που δίνουν και τον τίτλο του βιβλίου, είναι μια πολύ έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα. Φαίνεται ο τρόπος προσέγγισης του γρίφου από τον ήρωα και πως καταλήγει να τον λύσει κολλώντας τα κομμάτια του παζλ. Ωραία πλοκή, αρκετά έξυπνη, δίνει στοιχεία στον αναγνώστη να βρει το δολοφόνο, αρκεί να κρατάει τα μάτια του ανοιχτά. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να κολλήσει τα κομμάτια που αφήνει ο συγγραφέας εδώ κι εκεί, για να φτάσει αργά η γρήγορα στο αποτέλεσμα που έφτασε και ο ήρωας.

Η δράση δεν είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου, καθώς ο συγγραφέας προσπαθεί να μας δώσει να καταλάβουμε την ψυχοσύνθεση του ήρωα, ποιος είναι, ποιοι είναι οι φόβοι του, οι αδυναμίες του, αυτά που θα ήθελε να ξεχάσει και αυτά που μπορεί να τον επηρεάσουν. Καθώς είναι το πρώτο βιβλίο όπου μας συστήνεται ο ήρωας, είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν πολλά στοιχεία μέσα που θα σκιαγραφούν το χαρακτήρα του. Μένει μόνο να δούμε πως εξελίσσεται αυτή η ισορροπία ανάμεσα στο συγγραφέα και στη δράση στα επόμενα βιβλία της σειράς!

Εκδόσεις Διόπτρα / Public / Ianos

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

4c8cf25d24f0ac4e23ecda7ead60c40bΟ John Verdon είναι πρώην στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας του Μανχάταν και ζει με τη γυναίκα του σε μια ορεινή περιοχή στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Τα μυθιστορήματά του Σκέψου έναν Αριθμό, Κράτα τα Μάτια σου Κλειστά, Άσε το Διάβολο Ήσυχο και Ο Πίτερ Παν Πρέπει να Πεθάνει έχουν γίνει διεθνή best sellers και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Website / Facebook

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.