“Άνθη του χειμώνα” από τη Jane Thynne

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

thynne_anthi_tou_himonaΒερολίνο 1937. Οι Ναζί είναι στην εξουσία. Οι Εβραίοι έχουν αρχίσει ήδη να χάνουν προνόμια, σπίτια, περιουσίες, οικονομίες μιας ζωής. Κάποιοι επιλέγουν να αδράξουν τις βίζες που τους προσφέρουν οι Βρετανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι σαν σανίδες σωτηρίας. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν να παραμείνουν και να παλέψουν για τα πιστεύω τους, για την ίδια τους τη ζωή.

Η Κλάρα Βάιν, μισή βρετανίδα μισή Γερμανίδα, είναι ηθοποιός της περίφημης Ufa, της κινηματογραφικής εταιρείας που ελέγχει ο Γκέμπελς, ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ. Παράλληλα όμως είναι και πράκτορας της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μια δουλειά αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη για μια γυναίκα όπως εκείνη.

Μια νεαρή γυναίκα δολοφονείται στη Σχολή για Υποψήφιες Νύφες των αξιωματικών των Ες Ες. Τη γυναίκα αυτή τη γνώριζε η Κλάρα και σύντομα θα ανακαλύψει ότι ο φόνος της συνδέεται με ένα επικίνδυνο μυστικό. Ένα μυστικό που μπορεί να αποβεί μοιραίο για περισσότερα άτομα από την άτυχη κοπέλα.

Η εποχή που καταπιάνεται το βιβλίο αλλά και όλη η σειρά με ηρωίδα την Κλάρα Βάιν, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα από μόνη της. Τα χρόνια πριν το ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου είναι αρκετά ταραγμένα. Οι φασίστες κυριαρχούν σε αρκετά σημεία της Ευρώπης και προσπαθούν να πάρουν κι άλλους με το μέρος τους. Ο Χίτλερ στη Γερμανία, ο Μουσολίνι στην Ιταλία, ο Φράνκο στην Ισπανία. Είναι όλοι τους καλά δικτυωμένοι, συνεργάζονται και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους όσο μπορούν. Η εξέλιξη της τεχνολογίας που έχουν να επιδείξουν είναι δραματική και το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι αυτό που τους παρακινεί είναι ένας κακός και δυσάρεστος σκοπός.

Η ατμόσφαιρα της εποχής είναι κυρίαρχη σε όλο το βιβλίο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο αναγνώστης γνωρίζει πως κινούνται οι ναζί, οι υπόλοιποι Γερμανοί αλλά και οι ξένοι που βρίσκονται στο Βερολίνο αυτά τα ταραγμένα χρόνια. Οι ισορροπίες είναι επισφαλείς. Ποιος θα είναι πιο αρεστός στο φύρερ; Ποιος θα έχει μεγαλύτερη εξουσία και επιρροή μετά από εκείνον; Όμως τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους της χώρας και τους υπόλοιπους στρατιωτικούς; Πόσοι άνθρωποι έχουν αρχίσει ήδη να εξαφανίζονται; Πόση είναι η δύναμη που έχει ήδη η Γκεστάπο; Που μπορούν να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Τα αποτελέσματα και το μακρύ χέρι της Γκεστάπο έχουν γίνει δυστυχώς ήδη γνωστά σε όλη την Ευρώπη σχεδόν και ιδιαίτερα στους λαούς που κατακτήθηκαν από τους ναζί. Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται δυο χρόνια πριν ξεσπάσει ο πόλεμος κι όμως φαίνεται πως οι ναζί τον προετοίμαζαν πολύ συστηματικά ήδη, ενώ την ίδια στιγμή υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που τους θαύμαζαν για αυτά που πετύχαιναν αλλά και για την ιδεολογία τους. Υπήρχαν πολλοί που δεν πίστευαν ότι βρισκόταν προ των πυλών ενός άγριου και απάνθρωπου πολέμου, που εθελοτυφλούσαν, που δεν ήθελαν να πιστέψουν πως υπήρχε ποτέ περίπτωση οι ναζί να θέλουν να κατακτήσουν ολόκληρο τον κόσμο. Κι αυτό το πληρώσαμε ακριβά.

Το ατμοσφαιρικό Βερολίνο του 1937, μέσα από τη γραφή της Jane Thynne, είναι η καλύτερη παρέα για ένα καφεδάκι! Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

 

Εκδόσεις Κέδρος

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Thynne_JaneΗ Jane Thynne είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός. Γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο St Anne’s College της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του BBC, καθώς και στις εφημερίδες The Sunday TimesThe Daily Telegraph και The Independent.

Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Patrimony κυκλοφόρησε το 1997. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει οκτώ βιβλία. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Μαύρα ρόδα (2016) και Άνθη του χειμώνα (2017).

Είναι παντρεμένη με τον συγγραφέα Φίλιπ Κερ.

Website / Goodreads / Facebook / Twitter

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.