“Το τελευταίο μαργαριτάρι” από τη Λία Φλέμινγκ

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

remote.jpgΑπό την αρχαία πόλη του Γιορκ της Αγγλίας και τους ποταμούς του Περθ της Σκωτίας στο μεγάλο Μισισιπή, ψάχνοντας για μαργαριτάρια. Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Βρισκόμαστε στο 1879 στο Γιορκ της Αγγλίας. Η Γκρέτα Κοστέλο είναι η μεγάλη κόρη της οικογένειας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τη μητέρα της να τα βγάλει πέρα. Η οικογένειά της είναι πολύ σημαντική για εκείνη, ειδικά από όταν έχασαν τον πατέρα της και προσπαθούν με κάθε μέσο να επιβιώσουν. Προς το παρόν απασχολείται όπου βρει και έχει μια σταθερή απασχόληση, κάθε Σάββατο μόνο, στου κυρίου Έιμπραχαμς. Ο ηλικιωμένος κοσμηματοπώλης εκτιμά τη φροντίδα που δίνει η Γκρέτα στη λεπτομέρεια, τα λεπτά μακριά δάχτυλά της και αναλαμβάνει να την εκπαιδεύσει ως κεντήστρα μαργαριταριών. Αυτή η τέχνη θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα την οδηγήσει σε μια τελείως διαφορετική ζωή.

Την ίδια εποχή στη Σκοτία, ο νεαρός Τζεμ Μπέιλι βρίσκει με τον πατέρα του ένα από τα μεγαλύτερα και τελειότερα μαργαριτάρια στον κόσμο. Αυτό θα είναι και το τελευταίο εύρημα του πατέρα του, καθώς η ζωή του κυνηγού μαργαριταριών θα τελειώσει λίγο αργότερα για εκείνον. Όμως ο Τζεμ έχει ένα εφόδιο για να σπουδάσει, το σπάνιο μαργαριτάρι που ο πατέρας του ονόμασε “Αρχόντισσα”. Όταν ο έμπορος Έμπεν Σλίνγκερ παίρνει στα χέρια του την “Αρχόντισσα” πληρώνοντας πολύ λιγότερα από την πραγματική της αξία, ο Τζεμ αποφασίζει να τον κυνηγήσει και να τον τιμωρήσει για όσα του στέρησε.

Το βιβλίο μιλάει για το σεβασμό, την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένεια. Μιλάει για τις θυσίες που μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου οι άνθρωποι που αγαπάει να είναι καλά. Μιλάει για τα όνειρα που έχουμε και που δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε, όσος καιρός κι αν περάσει και κάποια μέρα μπορεί και να τα κάνουμε πραγματικότητα. Μιλάει για τις προτεραιότητες που βάζουμε στη ζωή και πως αυτές μπορεί να μας κυβερνούν μια μέρα, να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και τι πραγματικά θέλουμε. Μιλάει για τα πάθη μας και τα παθήματά μας, όταν η ανάγκη να αποκτήσουμε κάτι, κάποιον, οτιδήποτε μας τυφλώνει και δεν βλέπουμε μπροστά μας.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

854Η ΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ γεννήθηκε στο Λάνκασερ, είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους και μια κόρη. Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε ένα αγρόκτημα στο Γιόρκσερ Ντέιλς και έναν ελαιώνα στην Κρήτη, και σε αυτά ακριβώς τα μέρη λατρεύει να γράφει τις ιστορίες της.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.