“Ένας από μας” του Daniel Magariel

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

enas_apo_masΈνας πατέρας και δυο γιοι, ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο από το Κάνσας στο Νέο Μεξικό με σκοπό μια νέα νέα αρχή και για τους τρεις. Είναι μια αρχή που χρειάζονται όλοι τους, καθώς μόλις έχει τελειώσει η άσχημη περίοδος του διαζυγίου, με τους καυγάδες και τις εντάσεις και έχει έρθει η ώρα να γίνουν και πάλι όλοι παιδιά, όπως ήταν πριν από κάποια χρόνια.

Η αλλαγή πολιτείας είναι δύσκολη καθώς τα παιδιά πρέπει να πάνε σε καινούριο σχολείο και να κάνουν νέους φίλους. Ο πατέρας δουλεύει από το σπίτι, συνεχίζοντας να συνεργάζεται με πελάτες που είχε ήδη στο Κάνσας και προσπαθώντας να προσελκύσει καινούριους. Τα πράγματα όμως τελικά δεν είναι τόσο ρόδινα, όπως υπολόγιζαν. Τα φτηνά πούρα του πατέρα δεν κρύβουν μια άλλη μυρωδιά που αναδύεται από το δωμάτιό του. Τα άτομα που μπαινοβγαίνουν στο σπίτι φαίνονται ύποπτα και η συμπεριφορά του πατέρα αλλοπρόσαλλη.

Ο Magariel καταπιάνεται με το θέμα της προβληματικής οικογένειας, που 9 φορές στις 10, οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς στα παιδιά. Τη μία φορά, απλά δεν υπάρχουν παιδιά. Οι γονείς που έπαψαν πια να αγαπιούνται, που απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, που μιλούν και φέρονται άσχημα ο ένας στον άλλο, που χρησιμοποιούν τα παιδιά σαν όπλο για να πονέσουν, για να τιμωρήσουν τον άλλο, να τον κάνουν να νιώσει άσχημα, να του κάνουν κακό με όποιον τρόπο μπορούν. Οι γονείς που αναγκάζουν τα παιδιά να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου, όπως στο συγκεκριμένο βιβλίο που ο πατέρας ρωτάει το γιο αν είναι ένας από αυτούς, ένας από τα αγόρια.

Η ψυχολογική πίεση που δέχονται τα παιδιά από τους γονείς σε μια οικογένεια που πνέει τα λοίσθια είναι τρομακτική. Δεν φτάνει που έχει διαταραχθεί η όποια ηρεμία και οικογενειακή γαλήνη υπήρχε, αν υπήρχε ποτέ στην οικογένεια, γιατί υπάρχουν κι αυτές οι περιπτώσεις, αλλά πλέον τους επιβάλετε και ένας συναισθηματικός εκβιασμός. Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Με ποιον θέλεις να είσαι; Ένας γονιός που θέτει τέτοια ερωτήματα στο παιδί του, δε λέγεται γονιός, δεν μπορεί να λέγεται γονιός.

Το θέμα της δυσλειτουργικής, ή της διαλυμένης οικογένειας που θίγει ο Magariel με το πρώτο του βιβλίο είναι ανεξάντλητο και θα μπορούσα να μιλάω για ώρες. Είναι τόσο δυνατή η γραφή του, ο τρόπος που παρουσιάζει την κατάσταση που ζουν τα δυο αγόρια, που εγείρει πολύ συζήτηση και πολύ σκέψη.

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα:

DanielMagarielΟ Daniel Magariel γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάνσας. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Columbia και συνέχισε τις σπουδές του ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου των Συρακουσών στη Νέα Υόρκη. Εκτός από τη γενέτειρά του, έχει ζήσει στο Μιζούρι, το Νέο Μεξικό, τη Φλόριντα, το Κολοράντο και τη Χαβάη. Ζει στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγό του.

Το Ένας από μας είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Goodreads

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.