“Το Θαύμα” από την Emma Donoghue

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

to_thaumaΗ Emma Donoghue γράφει μια δυνατή ιστορία που διαδραματίζεται στην Ιρλανδία στα μέσα του 19ου αιώνα, τότε που ο καθολικισμός καθόριζε τη ζωή των Ιρλανδών και οι ιεραπόστολοι αφθονούσαν και καταδίκαζαν τα πάντα. Τότε που η ελεύθερη σκέψη πάσχιζε να ελευθερωθεί.

Σε αυτή τη σκοτεινή εποχή, ένα κοριτσάκι μεγαλώνει στην Ιρλανδική επαρχία. Οι δικοί της υποστηρίζουν πως επιβιώνει από την ημέρα των ενδέκατων γενεθλίων της, τέσσερις μήνες πριν, χωρίς τροφή. Φαινόμενο; Θαύμα; Ή μια απάτη; Περίοικοι, κάτοικοι των γύρω περιοχών και περιηγητές συρρέουν για να γνωρίσουν το κορίτσι και να το αγγίξουν. Στα μάτια πολλών, πρόκειται ήδη για έργο του Θεού!

Μια αυτόκλητη τοπική επιτροπή, προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση, καλώντας μια από τις Αγγλίδες νοσοκόμες της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, γνωστές για την ακεραιότητα και την εκπαίδευσή τους, να παρατηρήσει το παιδί και να αποφανθεί για τι πραγματικά πρόκειται. Παράλληλα, καλείται και μια μοναχή, μια αδελφή του ελέους, για να συνδράμει στο δύσκολο έργο της νοσοκόμας.

Την ίδια περίοδο, φτάνει στην περιοχή ένας δημοσιογράφος από το Δουβλίνο για να καλύψει το γεγονός. Άνθρωπος περίεργος από τη φύση του θα μοιραστεί τους προβληματισμούς του με τη νοσοκόμα και οι δυο τους μαζί, θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν το κοριτσάκι που μέρα με τη μέρα σβήνει.

Και κάπως έτσι βλέπεις τη σαπίλα που υπήρχε αλλά και εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Με το ένα πρόσχημα ή το άλλο, ο άνθρωπος ήταν και θα παραμείνει έρμαιο των προσταγών της θρησκείας, ή καλύτερα των εκπροσώπων της, της κοινωνίας, της οικογένειας, του μικρόκοσμου που τον περιβάλει.

Όπως και τώρα, έτσι και τότε, το μόνο που απαιτούνταν για να καταστραφεί η ζωή ενός κοριτσιού, ενός ανθρώπου εν γένει, ήταν, είναι και θα είναι η καλή θέληση, η πίστη, η εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπο, ο φόβος και η έμφυτη καλοσύνη. Η αγνή ψυχή του παιδιού θα καταδικαστεί, θα ξεγελαστεί στην ουσία από ανθρώπους που αγαπάει, ανθρώπους που εμπιστεύεται και θα κάνει ότι μπορεί γιατί φοβάται για αυτούς!

Η εκμετάλλευση δεν έχει αρχή και τέλος. Όλοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το μικρό κορίτσι. Όλοι εκτός από τον πιο προφανή άνθρωπο. Αυτός τον οποίο ο αναγνώστης, όπως και κάποιοι ήρωες του βιβλίου, θα κατηγορήσουν θα είναι αυτός που θα προσπαθήσει με έμμεσο τρόπο να φέρει στο φως την αλήθεια. Ο ίδιος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά, αλλά θα προσπαθήσει να βοηθήσει. Ίσως η προσπάθειά του να να μην είναι αρκετή, αλλά τουλάχιστον δεν θα μείνει άπραγος.

Από εκεί όμως που θα έπρεπε να πάρει την περισσότερη βοήθεια, πήρε τη λιγότερη. Από εκεί που περίμενε την τυφλή πίστη, την εμπιστοσύνη, την απέραντη αγάπη, τη σωστή νουθεσία, δεν πήρε τίποτα. Εξέλαβε μόνο αποποίηση ευθυνών, ανυπόστατες κατηγορίες και εκφοβισμό.

Η γραφή της Donoghue είναι δυνατή, καυστική, σοκαριστική. Ταράζει τα λιμνάζοντα νερά του μυαλού μας και μας καλεί στη δράση! Όπως ακριβώς και η ηρωίδα της.

Απολαύστε το! Και μετά σκεφτείτε… Δεν θα φύγει από το μυαλό σας για καιρό!

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

emma.jpgΓεννηµένη στο Δουβλίνο το 1969, η Ιρλανδή Emma Donoghue είναι διπλά µετανάστρια: αφού πέρασε οχτώ χρόνια στο Κέµπριτζ ετοιµάζοντας το διδακτορικό της στη λογοτεχνία του δέκατου όγδοου αιώνα, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο του Οντάριο µε την οικογένειά της. Μεταναστεύει, όµως, και από το ένα λογοτεχνικό είδος στο άλλο: έχει γράψει ιστορία της λογοτεχνίας, βιογραφία, έργα για το θέατρο και το ραδιόφωνο, παραµύθια και διηγήµατα. Το παγκόσµιο µπεστ σέλερ της The Room (Το δωµάτιο) ανακηρύχτηκε Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς από τους New York Times το 2010 και ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Man Booker, Commonwealth και Orange.

 

Website / Goodreads / Facebook / Twitter

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.