Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

ANDY WEIR

ΆΡΤΕΜΙΣ

ΑΡΤΕΜΙSΜετάφραση: Χριστόδουλος Λιθαρής
Ξένη Λογοτεχνία
Σελίδες: 366· Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-852-2 · Τιμή: 16,99 €

Μετά το μπεστ σέλερ Άνθρωπος στον Άρη που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο (με τίτλο Η Διάσωση), ο Andy Weir επιστρέφει με το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Άρτεμις που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Τζασμίν (Τζαζ) Μπασάρα η οποία έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να γίνει πλούσια. Όχι μια εκκεντρική δισεκατομμυριούχος, όπως πολλοί από όσους επισκέπτονταν την πατρίδα της την Άρτεμη, την πρώτη και μοναδική σεληνιακή αποικία της ανθρωπότητας. Αρκετά πλούσια ωστόσο, για να φύγει από το μικροσκοπικό διαμέρισμά της και να πάψει να τρώει άλγες με πρόσθετα γεύσης, και, το κυριότερο, αρκετά πλούσια για να ξεπληρώσει ένα παλιό χρέος. Επομένως, όταν της τυχαίνει η ευκαιρία για μια γερή μπάζα, η Τζαζ δεν μπορεί να πει όχι. Για να γίνει αυτό βέβαια, θα χρειαστεί να πάψει να είναι μια ασήμαντη λαθρέμπορος και γίνει ένας εγκληματικός υπερ-εγκέφαλος, κάτι που απαιτεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό πανουργίας, απίστευτου θράσους και μπόλικης μαγκιάς.
Όμως το να μηχανευτεί το τέλειο έγκλημα δεν αποτελεί παρά την αρχή των προβλημάτων της. Η κατάσταση για την Τζαζ περιπλέκεται όταν το μικρό της ριφιφί τη φέρνει στο μέσον μιας συνωμοσίας για τον έλεγχο ολόκληρης της Άρτεμης. Έτσι η Τζαζ – που δεν είχε ποτέ σκοπό να γίνει ηρωίδα– βρίσκεται ξαφνικά παγιδευμένη ανάμεσα σε αντιμαχόμενες δυνάμεις, καταδιωγμένη από έναν δολοφόνο και από τον νόμο. Θα καταφέρει άραγε να σκαρώσει ένα πραγματικά μεγαλοφυές τέχνασμα προκειμένου να επιζήσει και να σώσει την πόλη της;
Με τη σπιρτόζικη φωνή της ηρωίδας του, τοποθετημένο σε μια πόλη που επινοήθηκε με εκπληκτική φαντασία αλλά είναι συνάμα γνώριμη και οικεία, ξεχειλίζοντας από πανέξυπνες λύσεις προβλημάτων και απολαυστικά ριφιφί, το Άρτεμις είναι ακόμα ένα ακαταμάχητο μείγμα επιστήμης, σασπένς και χιούμορ, από τον δεξιοτέχνη του είδους συγγραφέα Andy Weir, το οποίο απέσπασε το Good Reads Choice Award 2017 στην κατηγορία της Επιστημονικής Φαντασίας.

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Είπαν για το βιβλίο:
«Ο Weir έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο – ξεπέρασε τον Άνθρωπο στον Άρη δημιουργώντας ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας τοποθετημένο σε μια πόλη στο φεγγάρι. Διαβάστε το!» 
Blake Crouch, συγγραφέας του best seller Σκοτεινή Ύλη

«Κάνει την πιο πρωτοποριακή τεχνολογία να φαίνεται σέξι και σχετική… Ο Weir έχει δημιουργήσει μια ρεαλιστική και συναρπαστική κοινωνία του μέλλοντος όπου κάθε λεπτομέρεια της αφήγησης φαίνεται αυθεντική και επιστημονικά τεκμηριωμένη»
Associated Press

«Συναρπαστικό, ευφυές, γρήγορο, αστείο…ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς»
Booklist

«Ένα καθηλωτικά διασκεδαστικό μυθιστόρημα που διαβάζεται το ίδιο αστραπιαία με την εκτόξευση ενός πυραύλου» 
Chicago Tribune

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

AndyWeirΟ Andy Weir εργάστηκε για δύο δεκαετίες ως μηχανικός λογισμικού, έως τη στιγμή που το πρώτο του βιβλίο Άνθρωπος στον Άρη (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος) γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και μεταφέρθηκε μοναδικά στον κινηματογράφο από τον Ρίντλεϊ Σκοτ, γεγονός που του επέτρεψε να πραγματοποιήσει το όνειρο ζωής του, να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Συνεχίζει να παθιάζεται με οτιδήποτε έχει σχέση με το διάστημα και με γνωστικά αντικείμενα όπως η σχετικιστική φυσική, η αστροδυναμική και η ιστορία των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών. Ανάμεσα στα άλλα ταλέντα του, ξέρει να φτιάχνει και φοβερά κοκτέιλ. Ζει στην Καλιφόρνια. Περισσότερα για τον συγγραφέα στο www.andyweirauthor.com

 

 

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

 

 

TONI MORRISON
JAZZ

 

JAZZΜετάφραση – Επίμετρο: Κατερίνα Σχινά Ξένη Λογοτεχνία
Σελίδες: 288 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-851-5 · Τιμή: 14,99 €

Ο ρομαντικός έρωτας μου φαινόταν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δεκαετίας του είκοσι, και η τζαζ ο κινητήρας του.
Toni Morrison

Μετά το μυθιστόρημα Γυρισμός, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν σε νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχινά το αριστουργηματικό μυθιστόρημα Jazz (Τζαζ) της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα Toni Morrison.

1920, Χάρλεμ. Η Πόλη όπως την ονομάζει η συγγραφέας. Ο Τζο Τρέις, ένας μεσόκοπος πλανόδιος πωλητής καλλυντικών και η γυναίκα του, Βάιολετ, έρχονται από τις νότιες πολιτείες στο Βορρά, ακολουθώντας το κύμα μετανάστευσης που έφερε εκατοντάδες χιλιάδες μαύρους στη Νέα Υόρκη. Ο Τζο ερωτεύεται παράφορα ένα νεαρό κορίτσι, την Ντόρκας. Όταν εκείνη αρχίσει να απομακρύνεται, ο Τζο την πυροβολεί θανάσιμα. Τυφλωμένη από τη ζήλια, η Βάιολετ, εισβάλλει στην εκκλησία την ώρα της κηδείας και επιτίθεται στη νεκρή. Γύρω από αυτόν τον ολέθριο παράξενο έρωτα υφαίνει η Toni Morrison μια συγκλονιστική ιστορία εκπατρισμού, οδύνης και ελπίδας.

Πηγή έμπνευσης για το εν λόγω μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1992, ήταν το έργο του Αφροαμερικανού φωτογράφου James Van der Zee (Τζέιμς Βαν ντερ Ζέε), διάσημου για τα πορτρέτα του από την περίοδο αναγέννησης του Χάρλεμ. Η Morrison επιλέγει μια νεκρική φωτογραφία και το θρύλο που συνοδεύει το απεικονιζόμενο πρόσωπο για να πλέξει το μυθιστόρημά της, ένα μυθιστόρημα που δανείζεται τρόπους από τη μουσική τζαζ και ηχεί σαν ένα παραπονεμένο μπλουζ από τις φυτείες του Νότου. Κάθε ήρωας του βιβλίου έχει τη δική του ιστορία – και την εκθέτει σαν αυτοσχεδιαστικό σόλο σ’ ένα κομμάτι τζαζ – κάθε ιστορία συνδέεται με τις άλλες αλλά διεκδικεί την αυτονομία της και την ιδιαίτερη οπτική της γωνία, και όλες μαζί συναρμολογούνται σε ένα ενιαίο έργο και συνηχούν όπως τα όργανα ενός τζαζ μουσικού συνόλου, μετά τους επιμέρους αυτοσχεδιασμούς. Το αποτέλεσμα έχει το ρυθμό και τη ζωντάνια ενός κομματιού τζαζ, γεμάτο απροσδόκητες μεταστροφές και γοητευτικά περάσματα.

Πέρα από το πρωτοποριακή αφήγηση του Jazz, η βραβευμένη με Pulitzer συγγραφέας επιλέγει να εστιάσει και στην Πόλη όπου εκτυλίσσεται η ιστορία του βιβλίου. Στο Χάρλεμ της δεκαετίας του είκοσι οι έγχρωμοι, φυγάδες από τον μετεμφυλιακό Νότο, ήρωες του βιβλίου ισορροπούν ανάμεσα σε ένα εφιαλτικό παρελθόν γεμάτο βία και διωγμούς, και σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η ρευστή ταυτότητα της Νέας Υόρκης, της “Πόλης”, ρευστή όσο και η τοπολογία του προσωπικού εκπατρισμού, είναι μια ανοιχτή υπόσχεση κοινωνικής ενσωμάτωσης και ατομικής πραγμάτωσης.

To Jazz είναι το αφροαμερικανικό έπος που καθιέρωσε την Toni Morrison ως μία από τις πιο εμβληματικές εκπροσώπους της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας ενώ την επόμενη χρονιά της έκδοσής του (1993) η συγγραφέας έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει πρόλογο της συγγραφέα και επίμετρο της μεταφράστριας Κατερίνας Σχινά με τίτλο «Ο τόπος ως αφήγηση».

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Πρόκειται για το βιβλίο των αντιθέτων: νεότητα και γήρας, στειρότητα και σεξουαλικότητα, ύπαιθρος και πόλη, άντρες και γυναίκες. Μια πολυπρισματική αφήγηση που μας εισάγει σε έναν ρευστό, πολυδιάστατο κόσμο.
Edna O’ Brien, The New York Times Review of Books

Το Τζαζ αναφλέγεται με μια ένταση που συναντά κανείς μόνο στην τραγική ποίηση του παρελθόντος και όχι στο σύγχρονο μυθιστόρημα.
Marina Warner, Τhe Guardian

Ίσως να είναι η τελευταία κλασική Αμερικανίδα συγγραφέας, στην παράδοση ενός Poe, ενός Melville, ενός Twain, ενός Faulkner.
Newsweek

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

toni_morrisonH Τόνι Μόρισον γεννήθηκε το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο. Εργάστηκε στον εκδοτικό οίκο Random House, δίδαξε επί πολλά χρόνια αμερικανική λογοτεχνία στα πανεπιστήμια HowardYale και Princeton και έγραψε διηγήματα, κριτικά δοκίμια και έντεκα μυθιστορήματα, από το Γαλάζια μάτια (1970) ως το Ο θεός να φυλάει το παιδί (2015). Έχει τιμηθεί με τα βραβεία National Book Critics Circle Award και Pulitzer. Το 1993 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ζει στη Νέα Υόρκη.

 

 

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

 

 

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΕΜΗ ΣΙΝΗ
Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣΕικονογράφηση: Λίλα Καλογερή

Λογοτεχνία για παιδιά ηλικίας 5+ ετών
Σελίδες: 56 · Σχήμα: 14Χ20,5 · Σκληρό εξώφυλλο
ΙSBN: 978-960-569-837-9 · Τιμή: 9,99 €

Το επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη (Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015, White Ravens 2016) επιστρέφουν στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με το εικονογραφημένο βιβλίο Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων που αποτελεί τον πρώτο τίτλο της νέας σειράς βιβλίων Οι περιπέτειες του μικρού Κοπέρνικου.

Κεντρικός ήρωας της σειράς είναι ο μικρός Κοπέρνικος ο οποίος έχει τρεις πολύ καλούς φίλους: τον Φοίβο, τη Δάφνη και τον Μιχαήλ. Η παρέα του Κοπέρνικου έρχεται συχνά αντιμέτωπη με τους Πιλάφηδες, μια συμμορία που απαρτίζεται από τους: Πελοπία, Πουλχερία, Πίπη και Προκόπη. Το πρωινό της ιστορίας μας, ο πρωταγωνιστής μας και η παρέα του πηγαίνουν στο σπίτι του θείου του Κοπέρνικου, του Παντελή, με σκοπό να αναλάβουν το βάψιμο του σπιτιού του. Και γιατί πρέπει να βάψουν οι τέσσερις μικροί φίλοι το σπίτι του θείου Παντελή; Μα γιατί εκείνος δεν μπορεί να αποφασίσει με τίποτα τι χρώμα να επιλέξει! Ο μικρός Κοπέρνικος και οι φίλοι του όμως έχουν ένα σωρό ιδέες για πολύχρωμους συνδυασμούς και, μόλις διώξουν τον αναποφάσιστο θείο Παντελή από το σπίτι, ρίχνονται αμέσως δουλειά. Ωστόσο, δεν έχουν υπολογίσει πως οι Πιλάφηδες καραδοκούν και είναι έτοιμοι για επίθεση. Παρά το αρχικό ξάφνιασμα, ο Κοπέρνικος και οι φίλοι του αποδεικνύονται έτοιμοι για μάχη και κάπως έτσι ξεκινά αυτό που θα μείνει στην ιστορία ως… Ο Πόλεμος των Άσπρων!

Η αλήθεια είναι πως το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο είναι υπέροχα χρώματα, αρκεί να μη βρίσκονται πασαλειμμένα πάνω σε μαλλιά, ρούχα και παπούτσια, όπως ακριβώς συνέβη στον μικρό Κοπέρνικο και την παρέα του! Ο Πόλεμος των Άσπρων κάποια στιγμή τελειώνει και η έκβασή του θα είναι πραγματικά απρόσμενη!

Με «όπλα» τους το χιούμορ και τη δράση, ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη παραδίδουν μια ιστορία με απίθανους ήρωες που διαβάζεται απνευστί. Σύμμαχός τους η εικονογράφος Λίλα Καλογερή, η οποία «επιστρατεύει» τα πιο έντονα χρώματα για να «δώσει ζωή» στην περιπέτεια του μικρού Κοπέρνικου και της παρέας του.

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

kopernikosO Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη έχουν γράψει δεκάδες θεατρικά έργα, κείμενα και βιβλία για παιδιά, ξεκινώντας την πορεία τους από το 2005. Το 2007 κερδίζουν το Α΄ Βραβείο στον διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά, ενώ το 2008 και το 2009 γράφουν και σκηνοθετούν τις μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές «Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου» και «Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 Άθλοι» που εκπέμπονται καθημερινά από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος και κερδίζουν την αγάπη των μικρών ακροατών σε όλη την Ελλάδα. Το 2009 κυκλοφορεί ο δίσκος τους «Ο Κόσμος Ανάποδα», με τραγούδια για παιδιά που ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Σπύρος Σακκάς, η Δανάη Παναγιωτοπούλου κ.ά. Την ίδια χρονιά ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (www.kopernikos.gr) που αποτελείται από ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς σκηνογράφους και εικονογράφους και που έχει ως στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων και ποιοτικών παραστάσεων για παιδιά κάθε ηλικίας. Παραστάσεις τους έχουν ανέβει στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ελληνικός Κόσμος) και σε άλλα θέατρα της Αθήνας αλλά και της επαρχίας. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα βιβλία τους Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή (2014), Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει (Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015), Ένα αλφάβητο ταξίδι (διεθνής διάκριση White Ravens 2016) και Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες (2016).

 

 

 

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

 

 

Lisa Papp
Πώς έγινα αστέρι στην ανάγνωση

 

ΠΩΣ ΕΓΙΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗΕικονογραφημένα βιβλία για παιδιά ηλικίας 4+ ετών
Σελίδες: 40 · Σχήμα: 24Χ28 · Σκληρό εξώφυλλο
ΙSBN: 978-960-569-858-4 · Τιμή: 10,99 €

Την τρυφερή ιστορία της μικρής Μαντλίν αφηγείται το βιβλίο Πώς έγινα αστέρι στην ανάγνωση, σε κείμενο και εικονογράφηση της Lisa Papp, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Στην Μαντλίν δεν αρέσει καθόλου να διαβάζει δυνατά. Είναι που δεν μπορεί να βρει τις λέξεις ή νιώθει πως οι προτάσεις κολλάνε μες στο στόμα της και δεν μπορούν να βγουν. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν αντιλαμβάνεται πως κάποιος συμμαθητής της χασκογελά όταν κάνει λάθος. Παρόλο που θέλει όσο τίποτα άλλο να λάβει ένα αστέρι από τη δασκάλα της, εξακολουθεί να παίρνει αυτοκόλλητες καρδιές με το μήνυμα «Προσπάθησε κι άλλο». Η Μαντλίν ξέρει πως τα αστέρια είναι για όσους διαβάζουν καλά. Ωστόσο, τα αστέρια είναι και για να κάνει ευχές – και η δική της είναι να πάρει ένα αστέρι όλο δικό της. Εκείνο που δεν περιμένει με τίποτα η Μαντλίν είναι πως η ευχή της μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν γνωρίσει τη σκυλίτσα Μπόνι και αρχίσει να της διαβάζει δυνατά!

Το Πώς έγινα αστέρι στην ανάγνωση είναι μια ευαίσθητη ιστορία για τη δύναμη της επιμονής και της υπομονής. Η Lisa Papp δημιούργησε μια ηρωίδα με την οποία μπορούν εύκολα να ταυτιστούν οι μικροί αναγνώστες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα μαθήματα, ενώ η εικονογράφησή της ενισχύει τη γλυκιά αίσθηση που δημιουργεί το κείμενο.

Η Μαντλίν και η Μπόνι αποδεικνύουν με την ιστορία τους πως με συνεχή προσπάθεια και ενθάρρυνση, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα – εικονογράφο:

Η Lisa Papp ζει με τον σύζυγό της και τις τρεις γάτες τους. Σπούδασε στο DuCret School of Art. Πριν από αυτό, παρακολούθησε για έναν χρόνο μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, που βρισκόταν πιο κοντά στο σπίτι της στην Ομάχα. Η Lisa λατρεύει τις βιογραφίες. Πιστεύει πως η ζωή του καθενός είναι μαγευτική, εάν παρουσιαστεί σωστά. Και κάθε ζωή αξίζει μια ιστορία, είτε πρόκειται για ένα μπουμπούκι λουλουδιού, το ποντίκι του αχυρώνα ή έναν βασιλιά. Αισθάνεται πολύ τυχερή που δουλεύει σε ένα τόσο δημιουργικό πεδίο. Έτσι, κάνει σχέδια να συνεχίζει να μαθαίνει, να δημιουργεί και, με λίγη τύχη, να μοιράζεται τα υπέροχα σχέδιά της.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.