Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Ο Μπίλλυ είναι ένα νέο παιδί που μόλις έχει πάρει το πτυχίο του. Δουλειά στο αντικείμενό του δεν υπάρχει, έτσι δουλεύει στην καφετέρια της μητέρας του και ονειρεύεται ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Παράλληλα, με μια παρέα φίλων, σε ένα πατάρι, δημιουργεί ένα περιοδικό φανζίν για να πει όλα αυτά που τον απασχολούν και θέλει και δεν θέλει να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Μπίλλυ έχει μια μικρότερη αδερφή, τη δεκαεφτάχρονη Μαρίνα. Η εφηβεία την έχει ταράξει για τα καλά, μιας και ανασφάλειες από όταν ήταν παιδί έχουν γιγαντωθεί σε αυτή τη δύσκολη ηλικία, αλλά και νέες έχουν προστεθεί στο πηγάδι που έχει πέσει, τόσο που κοντεύει να γεμίσει και να την πνίξει. Όσο κι αν στο παρελθόν ο αδερφός της ήταν κοινωνός των προβλημάτων και των προβληματισμών της, τόσο ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός τους έχει ταρακουνηθεί και απομακρύνθηκαν.
Το κορίτσι δεν έχει σε ποιον να μιλήσει και ποιον να εμπιστευτεί. Όχι ότι θα μίλαγε πια τόσο εύκολα για αυτά που την απασχολούν, αλλά και οι γύρω της περνάνε δύσκολα. Οι γονείς της δεν είναι πια οι ίδιοι, αφότου ο πατέρας της έχασε το φυτώριο και από ιδιοκτήτης έγινε υπάλληλος. Τα προβλήματα γιγαντώνονται και τους κατατρώνε όλους σιγά σιγά.
Η Σαρίτα Χάιμ, δίνει μια εικόνα εκ των έσω μιας σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, που έχει ταλαιπωρηθεί από την κρίση και την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια. Στο μείγμα προσθέτει δυο γονείς που έχουν χάσει την επαφή μεταξύ τους, μετά από πολλά χρόνια γάμου και κοντά στην κρίση της μέσης ηλικίας. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα έχουν αποδυναμώσει χαρακτήρες, σε σημείο αποξένωσης. Δυο άνθρωποι που τυπικά ζουν στο ίδιο σπίτι και βολεύονται με τα κοινά έξοδα, τις κοινές δουλειές και λίγες κουβέντες. Δυστυχώς, είναι μια εικόνα που δεν είναι σπάνια στην κοινωνία μας, όσο κι αν η προς τα έξω εικόνα των περισσότερων οικογενειών απέχει παρασάγγας.
Τα προβλήματα του νεαρού αγοριού, είναι τα προβλήματα των περισσότερων νέων που όσο προχωράει ο καιρός χάνουν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Ακόμα κι ο Μπίλλυ, που είναι η προσωποποίηση της αισιοδοξίας, θα λυγίσει κάποια στιγμή από το βάρος των προβλημάτων και των απανωτών χτυπημάτων που δέχεται. Όμως η λύση θα βρεθεί, αρκεί να υπάρχει πίστη και θέληση, διαφορετικά, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει…
Εκδόσεις Μίνωας / Public / Ianos
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Σαρίτα Χαΐμ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πολιτικές Επιστήμες και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Ασχολήθηκε με το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση και έζησε για οχτώ χρόνια στο Βουκουρέστι και στο Τορόντο. Το 2012 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο Ξεκόλλα… από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.