“Η ματωμένη αρχόντισσα” από τη Λία Ζώτου και τον Θοδωρή Καραγεωργίου

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

arxontissaΜατωμένη αρχόντισσα, ματωμένη Ελλάδα.

Το νέο βιβλίο των Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου μας μεταφέρει στην επανάσταση του 1821. Ξεκινά λίγο πριν την επανάσταση και ολοκληρώνεται με την έλευση του Όθωνα.

Ένας έμπορος από την Οδησσό, γίνεται μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αναλαμβάνει να διαδώσει παντού το όραμα της εταιρείας για μια ελεύθερη Ελλάδα. Στο ταξίδι του αυτό θα βρεθεί στη Χίο, στρατολογώντας όσους μπορεί. Εκεί, θα γνωρίσει μια νεαρή Χιώτισσα που θα δώσει τη δική της μάχη, ενάντια στον εχθρό, ενάντια στη δουλεία και υπέρ της πατρίδας της. Η πένα της θα βοηθήσει τον αγώνα μαζί με εκείνη του φιλέλληνα Ελβετού τυπογράφου, που θα παρατήσει την πατρίδα του και θα μεταβεί στην πολυδοκιμασμένη και χώρα. Ένα νεαρό παλικάρι θα γίνει τρανός καπετάνιος και θα οδηγήσει τα δικά του πλέον παλικάρια σε ένδοξες νίκες, πλάι στους μεγάλους οπλαρχηγούς. Ενώ ένας Σουλιώτης, θα φυγαδεύει μια Ελληνίδα και μια μουσουλμάνα από το παλάτι του Αλή Πασά στα Γιάννενα.

Ένα μωσαϊκό ηρώων που μπορεί να μην τους γράφουν τα κιτάπια της Ιστορίας, δίνουν όμως το σφυγμό της επαναστατημένη Ελλάδας. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, που δεν κατέχουν αξιώματα, αλλά μοχθούν για μια πατρίδα που πονάει και λαβώνεται. Τα δύσκολα χρόνια του πολέμου με τους Οθωμανούς αλλά και του εμφυλίου, που ποτέ δεν φαίνεται να αφήνει αυτή τη χώρα που τρώγεται εσωτερικά από τη γέννησή της.

Το συγγραφικό δίδυμο δένει απίστευτα καλά και παρουσιάζει ένα αποτέλεσμα που ξαφνιάζει ευχάριστα. Δεν είναι προσκολλημένο στην ιστορία, με την έννοια ότι δεν ξεφεύγει και δεν παρασύρεται να περιγράφει στεγνά ιστορικά στοιχεία που διδάσκεται ο Έλληνας από το Δημοτικό σχολείο. Η έρευνα που έχει γίνει είναι εμφανής, καθώς όλα τα ιστορικά γεγονότα μπαίνουν στη σωστή σειρά και με τους πρέποντες πρωταγωνιστές, υιοθετώντας, κατά περιπτώσεις την ομιλία τους, όπου αυτή είναι γνωστή από ιστορικές πηγές, κάνοντας το κείμενο πιο αληθοφανές.

Παρ’ όλη την αγάπη και τον έρωτα που κρύβει μέσα του αυτό το βιβλίο, δεν είναι απλώς μια ιστορία αγάπης τον καιρό του 1821. Οι πρωταγωνιστές πολλοί και οι ιστορίες τους εξίσου, δίνουν μια όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη εικόνα της χώρας και των ανθρώπων της και μας θυμίζουν πως αν σταματήσουμε να φαγωνόμαστε μεταξύ μας, θα καταφέρουμε θαύματα!

Τι είναι για μένα η Ελλάδα; Να, σαν να τη βλέπω τώρα δα μπροστά μου… Μια γυναίκα λεβέντισσα, μια γυναίκα αρχόντισσα που στέκει περήφανη κι αγέρωχη. Με τη λευκή την πουκαμίσα της, τη χρυσοποίκιλτη φορεσιά της. Μπορώ, θαρρείς, ν’ αγγίξω το υφάδι της. Μία γυναίκα στριμωγμένη στη γωνιά, απ’ όλους σας κυκλωμένη. Μα πάνω της βαστάει λεπίδι, και το ’χει πιότερο να πεθάνει παρά να πέσει στα βρομερά σας χέρια!

Πίστη, αγάπη στην πατρίδα και στο όνειρο, στην ελευθερία και την ανθρωπιά!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

zwtou_karagevrgiouΗ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ και ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκτός από την ανάγνωση βιβλίων, η οποία τη βοηθά να γνωρίζει νέους κόσμους, λατρεύει τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Ο Θοδωρής έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου. Στη συγγραφή τον οδήγησε η παρατήρηση της ζωής, της συμπεριφοράς και της εξωτερίκευσης του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν, επίσης, τα βιβλία τους ΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ ΑΓΑΠΗ, ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΡΙΩΝ και Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ, καθώς και το νεανικό μυθιστόρημά τους Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.

 

 

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.