“Μη μ’ αφήσεις ποτέ” από τον Καζούο Ισιγκούρο

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

mi_m_afiseis_pote.jpgΈνα συγκλονιστικό και πάντα επίκαιρο βιβλίο από τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Καζούο Ισιγκούρο. Υπόσχεται να σας αφήσει άφωνους…

Η Κάθυ, η Ρουθ κι ο Τόμι είναι τρία παιδιά που μεγαλώνουν στο Χάιλσαμ. Το Χάιλσαμ βρίσκεται στη βρετανική ύπαιθρο και φιλοξενεί πολύ ξεχωριστά παιδιά. Όλοι εκεί, τους λένε πόσο ξεχωριστοί είναι και ποιος είναι ο σκοπός της ζωής τους. Όλοι τους έχουν φτιαχτεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό και όλη τους η ζωή αλλά και τα σχολικά τους χρόνια στο Χάιλσαμ είναι δομημένα έτσι που να τους προετοιμάζουν για αυτό.

Χρόνια μετά το Χάιλσαμ, η ενήλικη Κάθυ αφήνεται να θυμηθεί τα σχολικά τους χρόνια αλλά και αυτά που ακολούθησαν όταν οι τρεις τους έφυγαν από το Χάιλσαμ και μας αφηγείται τη ζωή και τη φιλία τους μέσα από τα δικά της μάτια.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2005 και έκανε μεγάλη αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό. Το θέμα που πραγματεύεται είναι αρκετά δυνατό, πάντα επίκαιρο και σε βάζει σε σκέψεις. Σε πολλές σκέψεις.

Καταρχάς ο συγγραφέας δεν μπαίνει στη διαδικασία να το φιλοσοφήσει το θέμα καθόλου. Είναι μια πραγματικότητα που παίρνουμε σαν δεδομένο και φανταζόμαστε πως μπορεί να είναι η ζωή τελικά. Στην αρχή βέβαια, δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον που αχνοφαίνεται και τι είναι αυτό που κάνει διαφορετικά αυτά τα παιδιά. Όμως είναι διάχυτη η αίσθηση πως κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Οπότε παρακολουθούμε τρία παιδιά που κάνουν φιλίες, που περνούν τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν όλα τα παιδιά σε ένα σχολείο. Μαλώνουν, τα βρίσκουν, δυσκολεύονται και συνηθίζουν σε ένα περιβάλλον γνωστό και κατάλληλο. Τίποτα το περίεργο μέχρι εδώ.

Όταν όμως αρχίζει και δίνει στοιχεία για αυτό που κρύβεται, για τον απώτερο σκοπό, τότε αρχίζουμε λίγο και μπαίνουμε σε σκέψεις. Αυτή είναι και η μαγεία του συγκεκριμένου βιβλίου. Ο συγγραφέας “αναγκάζει” τον αναγνώστη να σκεφτεί μόνος του όσα του διηγείται, χωρίς εκείνος να τα αναλύει πολύ στο βιβλίο, παρά μόνο μέσα από περιστατικά και καταστάσεις που διηγείται η Κάθυ. Κι αυτό το “κι αν” που καρφώνεται στο νου δεν σ’ αφήνει να ηρεμήσεις.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα θυμάμαι για καιρό!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός / Public / Ianos

 

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

kazuo.jpgΟ ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ γεννήθηκε στο Ναγκασάκι το 1954, αλλά μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει γράψει επτά μυθιστορήματα και ήταν υποψήφιος τέσσερις φορές για το Βραβείο Booker. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες και θεωρείται ένας από τους κορυφαίος Βρετανούς συγγραφείς. Το 1989, το μυθιστόρημά του ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, τιμήθηκε με το Bραβείο Booker, μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς. Το 2017 απονεμήθηκε στον Ισιγκούρο το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ο ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ και ΜΗ Μ΄ ΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ, ενώ ετοιμάζονται και άλλα. Ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγο και την κόρη του.

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.