“Ταραγμένα νερά” από τη Χρύσα Σπυροπούλου

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

taragmenoa_nera.jpgΈνα αστυνομικό μυθιστόρημα που σε βάζει μέσα στην πλοκή και την εξέλιξη της υπόθεσης σαν να βρίσκεσαι πραγματικά κάπου εκεί στην ομιχλώδη βόρεια Ελλάδα, μπρος στα νερά της λίμνης!

Τα ήσυχα νερά της λίμνης Δοϊράνης ταράζονται από την εξαφάνιση μιας γυναίκας, όταν εκείνη βγαίνει να κολυμπήσει στα ανοιχτά. Η γυναίκα έμενε με το φίλο της στο ξενοδοχείο «Το μαργαριτάρι της λίμνης» κι έτσι όλοι οι ένοικοί του έχουν αναστατωθεί! Η γυναίκα επισκεπτόταν εδώ και χρόνια το συγκεκριμένο ξενοδοχείο στη λίμνη, μιας και η περιοχή ήταν από τις αγαπημένες της.

Ο αστυνόμος του χωριού ζητάει αμέσως βοήθεια από τα κεντρικά στη Θεσσαλονίκη κι έτσι φτάνουν στο σημείο ο αστυνόμος Ηλιού και η βοηθός του, υπαστυνόμος Γεωργίου, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υπόθεση. Σύντομα οργανώνονται και ξεκινά η έρευνα βοηθούμενοι από τον τοπικό αστυνόμο και όποιους άλλους συναδέλφους τους είναι αναγκαίοι. Το ερώτημα όμως παραμένει. Πρόκειται για ατύχημα; Για ηθελημένη εξαφάνιση; Για κάτι τελείως διαφορετικό; Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν το περιστατικό αυτό ακολουθείται από δύο θανάτους. Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία;

Η συγγραφέας έχει στήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση με ενδελεχή εξέλιξη και πολλές εναλλαγές όσο αφορά στους πιθανούς υπόπτους. Είναι πολλά τα μυστικά που κρύβονται και συμπεριφορές που δεν είναι ξεκάθαρες, ξεκινώντας από τον ίδιο το φίλο της εξαφανισμένης, τη μητέρα της, τον πατριό της και τα δυο ετεροθαλή αδέλφια της, ακόμα και την οικονόμο του πατρικού της σπιτιού. Ο κάθε ένας από αυτούς έχει μια ύποπτη συμπεριφορά που βάζει τον αναγνώστη σε σκέψεις και προσπαθεί να δει τι κρύβετε από πίσω. Υπάρχουν βέβαια και τα προφανή, που καμιά φορά είναι εκεί μόνο για να μπερδέψουν και να παραπλανήσουν.

Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γνωστοί στον αναγνώστη και ρεαλιστικοί. Δεν υπάρχει κάποιος υπερβολικός ή αταίριαστος, όλοι είναι εδώ, στον σωστό τόπο και χρόνο και αφήνουν το αποτύπωμά τους στην πλοκή. Η συγγραφέας καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη στο γαϊτανάκι της, μέχρι να φτάσει στην τελευταία σελίδα και να καλύψει όλα τα κενά και τα κομμάτια που έλειπαν από το παζλ.

Ο Ηλιού και η Γεωργίου, τα δύο όργανα της τάξης που κινούν τα νήματα της έρευνας και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία είναι επίσης αρκετά συμπαθείς και ρεαλιστικοί. Είναι άνθρωποι που έχουν τις εμπειρίες τους. Είναι όμως και προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουν και οδηγούν ή ακολουθούν την πλοκή, ανάλογα την περίσταση, με ωραίο και πειστικό τρόπο.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, θα κερδίσει κανείς ένα κομμάτι φύση. Ακόμα κι αν δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τα τοπία που περιγράφονται, θα νιώθει σαν να βρίσκεται εκεί. Η Σέρρες, το Κιλκίς, η περιοχή της λίμνης Δοϊράνης, η Θεσσαλονίκη ακόμα ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες ενός αστυνομικού βιβλίου, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό. Η συγγραφέας έχει ταλέντο στις περιγραφές τοπίων, μεταξύ άλλων, που μόνο προσθέτουν στην ιστορία της, δεν αφαιρούν.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο σασπένς που υπόσχεται να σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι να το αφήσετε από τα χέρια σας!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο / Public / Ianos / Greekbooks.gr / Amazon

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

spuropoulou.jpgΗ Χρύσα Σπυροπούλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1957. Σπούδασε Κλασική και Αγγλική Φιλολογία και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Ασχολείται με την κριτική βιβλίου και συνεργάζεται με την εφημερίδα Καθημερινή, καθώς και λογοτεχνικά περιοδικά (Τα Ποιητικά, ο αναγνώστης), ενώ κάνει επίσης και μεταφράσεις. Συντονίζει τη Λέσχη Κλασικής Λογοτεχνίας στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. Έχει εκδώσει δοκίμια, συλλογές διηγημάτων και αστυνομικά μυθιστορήματα τόσο για ενήλικες όσο και για εφήβους. Τα πιο πρόσφατα αστυνομικά της μυθιστορήματα για ενήλικες είναι: Δίχως ίχνη (2006), Ένα αθώο παιχνίδι (2004).

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.