“Μαρμαρωμένος Βασιλιάς” από τον Κωνσταντίνο Ρωμοσιό

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

marmarwmenos_vasilias.jpgΈχω ενθουσιαστεί πολύ τελευταία με τους Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού και ο λόγος δεν είναι άλλος από τα υπέροχα βιβλία τους. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και ο “Μαρμαρωμένος Βασιλιάς” του Κωνσταντίνου Ρωμοσιού που με έκανε να μη θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου!

Χρονικά βρισκόμαστε στους αρχαίους χρόνους, τότε που οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου ήταν οι κυρίαρχοι Θεοί του Ελλαδικού χώρου. Κάπου λοιπόν εκεί, υπάρχει η πόλη του Ήλιου, μια ακμάζουσα και πλούσια πόλη που κυβερνάται από ένα δίκαιο βασιλιά. Ο Βασιλιάς αυτός έχει ένα γιο, τον Λύκιο, που τον μεγαλώνει ο ίδιος, μιας και βασίλισσα πέθανε στη γέννα. Ο μικρός Λύκιος έχει πάντα δίπλα του το φίλο του τον Κλείνο και το αγαπημένο μέρος του στην πόλη είναι το άγαλμα του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, πέρα από το γεγονός ότι είναι πάντα εκεί και προστατεύει την πόλη.

Κι ενώ η πόλη του Ήλιου ακμάζει και πληθαίνει, ένας αόρατος εχθρός έρχεται να ταράξει την ησυχία της. Κοπάδια εξαφανίζονται, χωριά ολόκληρα σφαγιάζονται και οι εχθροί άφαντοι. Κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι και κανείς δεν τους έχει δει. Μέχρι που ένας γάμος έρχεται για να δώσει τη λύση και να βοηθήσει την πόλη να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα φαντασίας, τοποθετημένο στους αρχαίους χρόνους. Ο συγγραφέας επιστρατεύει την Ελληνική Μυθολογία για να φτιάξει μια ιστορία αντάξια του μεγαλείου της αρχαίας Ελλάδας και από ότι φαίνεται τα καταφέρνει! Οι ήρωές του είναι άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα τους και τους ανθρώπους της και θα κάνουν ότι μπορούν για να τη βλέπουν πάντα ελεύθερη. Έχουν αξίες και ιδανικά πραγματικών ηρώων και ένα σοβαρό σκοπό για τον οποίο παλεύουν. Βάζουν πίσω τα προσωπικά κέρδη και τα θέλω τους και δίνουν όλο τους το είναι για την πατρίδα και τους συνανθρώπους τους.

Το στοιχείο του φανταστικού που βάζει ο συγγραφέας είναι διάχυτο σε όλο το βιβλίο. Από την αρχή του και μέχρι το τέλος του, Θεϊκές μορφές και μυθικά τέρατα ξεδιπλώνονται στις σελίδες του και παρασύρουν τον αναγνώστη είτε στον Όλυμπο είτε στο σκοτάδι. Άλλωστε, χωρίς αυτό δεν θα είχαμε τον Λύκιο, που είναι και ο βασικός χαρακτήρας του βιβλίου, ούτε όμως και τόσο ενδιαφέρουσα εξέλιξη!

 

Εκδόσεις Ωκεανός / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

romosios.jpg

O Κωνσταντίνος Ρωμοσιός γεννήθηκε στην Λάρισα το 1962. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει επίσης γράψει τα μυθιστορήματα:
Στο βράχο των νεκρών μυστικών, Λιβάνης (2004). Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σου, Λιβάνης (2002) Μεσσιανική Αυτοκρατορία 3, Κόλαση, Λιβάνης – Το Κλειδί (2000) Ναυάγια στην ακτή των πόθων, Λιβάνης (2000) Μεσσιανική Αυτοκρατορία 2, Η φωτιά περπατά μαζί μου, Λιβάνης – Το Κλειδί (1997) Μεσσιανική Αυτοκρατορία, Λιβάνης – Το Κλειδί (1996) Συμβαίνει τη νύχτα, εκδ. Βασδέκης (1989) Ποιος Θρηνεί τον ʼδωνι, εκδ. Κοροντζή(1986) Φεγγαρογέννητο, εκδAlfa Press, Λάρισα (1982) Μεσσιανική Αυτοκρατορία, Λιβάνης (2014 – Ανανεωμένη, συνολική έκδοση και των τριών βιβλίων της)

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.