“Αγκάθια και τριαντάφυλλα” από τη Σάρα Τζ. Μάας

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

court_of_roses.jpgΤο “Αγκάθια και τριαντάφυλλα” είναι το δυναμικό ξεκίνημα μιας σειράς που σίγουρα θα λατρέψω! Αγαπώ τα καλά fantasy και το συγκεκριμένο ξεκινάει από πολύ ψηλά σε αυτή τη λίστα.

Η Φέιρα είναι κυνηγός. Για την ακρίβεια, αναγκάστηκε να γίνει, για να κρατήσει τους δικούς της ζωντανούς και μακριά από την πείνα. Όταν ο πατέρας της έχασε όλη την περιουσία του, αρκετά μετά το θάνατο της μητέρας της, οι δυο τους και οι αδερφές της βρέθηκαν σε ένα φτωχόσπιτο να φυτοζωούν. Κανένας τους δεν τα κατάφερε να προσαρμοστεί στη νέα τους ζωή, εκτός από τη Φέιρα. Τρία χρόνια μετά την κατάληξή τους εκεί τα τελευταία χρήματα που είχαν σώθηκαν και αν δεν πήγαινε στο δάσος για κυνήγι θα πέθαιναν της πείνας. Μετά από χρόνια εμπειρίας πλέον, στη διάρκεια ενός κρύου και δύσκολου χειμώνα, η Φέιρα σκοτώνει ένα λύκο που απειλεί το ελάφι που και η ίδια έχει βάλει στόχο.

Αφού η Φέιρα πουλήσει τα δέρματα του ελαφιού και του λύκου στο παζάρι, ένα κτήνος, ένα θηρίο θα ορμήσει στο φτωχικό τους και θα απαιτήσει την τιμωρία της Φέιρα για το θάνατο του φίλου του. Ο λύκος ήταν στην πραγματικότητα ξωτικό, όπως είναι και το θηρίο, που θα πάρει μαζί του τη Φέιρα στη Πρίθιαν, τη χώρα των ξωτικών. Ο Τάμλιν έχει τη δύναμη να μεταμορφώνεται σε θηρίο, μιας και είναι ένα από τα θανάσιμα, αθάνατα ξωτικά της Πρίθιαν. Χαρίζει τη ζωή στη Φέιρα και την κρατά κοντά του. Ο υπέροχος κόσμος των ξωτικών όμως κρύβει κινδύνους που απειλούν τη ζωή όλων τους. Η Φέιρα, που όσο μένει μαζί του δεν φοβάται πια τον Τάμλιν αλλά αρχίζει να έχει τελείως διαφορετικά αισθήματα για εκείνον, θα ανακαλύψει ότι όλα τα ξωτικά ζουν κάτω από μια σκιά που τους απειλεί και κάποια στιγμή, ακόμα κι εκείνη η ίδια θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προσπαθήσει να τους σώσει ή να τους καταδικάσει για πάντα.

Τι υπέροχος κόσμος είναι αυτός που μας παρουσιάζει η Μαας με τη νέα της σειρά “A Court of Thorns and Roses”. Κάποτε τα ξωτικά και οι άνθρωποι ζούσαν αρμονικά στον ίδιο κόσμο, αλλά όπως συμβαίνει πάντα, μια κακιά δύναμη τα έφερε έτσι που βρέθηκαν σε πόλεμο. Από τότε τα εδάφη τους είναι χωρισμένα και δεν περνάει κανείς από την άλλη πλευρά, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις. Αυτή είναι η βασική αρχή που μαθαίνουμε νωρίς στο βιβλίο και μένει να ορίζει τα όσα γίνονται στη συνέχεια.

Η νεαρή αλλά δυναμική Φέιρα, αναγκάζεται να μεγαλώσει απότομα όταν χάνει τη μητέρα της και αφού της δίνει όρκο πως θα προσέχει την οικογένειά της. Παρόλο που είναι η μικρότερη κόρη, παρόλο που είναι μόνο ένα μικρό παιδί, δείχνει ήδη τα σημάδια ωριμότητας που φαίνεται ότι λείπουν από τις αδερφές της, γι’ αυτό και η ετοιμοθάνατη μητέρα της τη φορτώνει με τόσο βαρύ φορτίο, καθώς ο όρκος είναι ιερός και η Φέιρα δεν πρόκειται ποτέ να τον αθετήσει, ό,τι κι αν συμβεί. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το χαρακτήρα της ηρωίδας, που βλέπουμε πόσο δυναμική είναι. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνει πίσω για αυτά που πιστεύει, όπως και δεν θα αδικήσει κάποιον εκ προθέσεως.

Ο Τάμλιν από την άλλη πλευρά, είναι ένας πολεμιστής. Ένας άντρας που αναγκάστηκε να γίνει άρχοντας του τόπου του, όταν δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Επειδή όμως αγαπάει τον τόπο και τους ανθρώπους του, κάνει ότι μπορεί για να τους σώσει από τα δεινά που έχουν πέσει πάνω τους. Με πόνο ψυχής στέλνει φίλους στη σφαγή, φίλους που έχουν προσφερθεί να θυσιαστούν και κάθε μέρα πονάει για κάθε ένα που χάνει. Δοκιμάζει τα πάντα, όμως όταν αγαπήσει τη θνητή κοπέλα, θα προσπαθήσει να την προστατεύσει, ακόμα κι αν αυτό δεν θα ευνοήσει το λαό του, ενώ θα προσπαθεί να βρει μια άλλη λύσει.

Το υπέροχο τρυφερό και συνάμα άγριο και δυναμικό τέρας που σκλαβώνεται από την δυναμική και δίκαιη θνητή, είναι η μεταφορά του κλασσικού παραμυθιού μέσα από τα μάτια της Μαας. Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας έρχεται για να καθηλώσει τους αναγνώστες του φανταστικού και τους λάτρεις των παραμυθιών, μιας και αυτός ο κόσμος κι αυτή η ιστορία, παραπέμπει τόσο σε παραμύθι. Όμως μπορεί στο κλασσικό παραμύθι να μην υπήρχαν πολλοί ακόμα χαρακτήρες, εδώ υπάρχουν ένας δυο που τρυπώνουν στην καρδιά του αναγνώστη αργά ή γρήγορα.

Χαρακτήρες όπως είναι ο Λούσιεν, ο πιστός φίλος και πρέσβης του Τάμλιν, που προδόθηκε από τους δικούς του και βρήκε την οικογένεια που του έλειπε πλάι στον Άρχοντα της Αυλής της Άνοιξης. Πρόκειται για έναν πραγματικό φίλο που προτιμά να θυσιαστεί για τον Τάμλιν και το λαό του, αρκεί το κακό να εξαφανιστεί από την Πρίθιαν.

Κι έπειτα είναι ο Ρίσαντ, που μας συστήνεται μετά τα μέσα της ιστορίας. Σκοτεινός, ισχυρός, μυστικοπαθής κι απρόσιτος, δεν κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του, όμως οι πράξεις του είναι απορίας άξιες. Δείχνει πως θα έχει πιο ενεργό ρόλο στη συνέχεια της ιστορίας και θα είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο, ο κόσμος του βιβλίου “Αγκάθια και τριαντάφυλλα” μαγεύει τον αναγνώστη και τον κρατάει δέσμιο μέχρι το τέλος του. Η αναμονή για το δεύτερο βιβλίο “Οργή και ομίχλη” δεν θα είναι μεγάλη, μιας και ήδη κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Θα αφήσω να περάσει λίγος χρόνος πριν το πιάσω στα χέρια μου, μιας και θέλω να απολαύσω την αίσθηση που μου άφησε το πρώτο βιβλίο. Θα το αφήσω να μου κλείνει το μάτι από το ράφι του για λίγο ακόμα. Για όσο μπορέσω να του αντισταθώ…

 

Εκδόσεις Ψυχογιός / Public / Ianos / Greekbooks.gr

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

saraJmaas.jpgΗ ΣΑΡΑ ΤΖ. ΜΑΑΣ είναι η συγγραφέας της ευπώλητης σειράς Throne of Glass, που έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, σήμερα ζει στην Πενσιλβάνια, μαζί με τον σύζυγό της και τον σκύλο της. Το ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς που ήδη έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες, έχει κατακτήσει τις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ και έχει αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες.

 

9 thoughts on ““Αγκάθια και τριαντάφυλλα” από τη Σάρα Τζ. Μάας

 1. λατρεμένο βιβλίο!περίμενα ένα χρόνο να πιάσω δεύτερο και υπέφερα!
  θα σου πρότεινα να μην αντισταθείς και να το ξεκινήσεις άμεσα, είναι καλύτερο κι από το πρώτο ❤ ❤

  1. Τέτοια πες μου! Είμαι σε δίλημμα, αλλά μάλλον δεν θα αντέξω πολύ!

   1. στο εγγυώμαι!είναι τόσο μαγικό, ότι πρέπει τώρα που χειμώνιασε ❤

    1. Το ομολογώ… Δεν μπόρεσα να αντισταθώ, το ξεκίνησα!!!🧝

 2. ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΡΙΤΙΚΗ!!!! Λατρεύουμε τη συγκεκριμένη σειρά, και ειδικά τα 2 πρώτα βιβλία είναι μοναδικα! Θα περιμένουμε εντυπώσεις και από την Οργή και Ομίχλη😍

  1. Ευχαριστώ! Θα ακολουθήσει σύντομα, αφού ξεκίνησα ήδη να το διαβάζω!

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.